Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mircea Coșea, pledoarie pentru Adrian Câciu: ‘De ce discutăm despre privat și stat? Eu, ca profesor, nu plătesc?’

Publicat

in

Invitat la evenimentul „Pactul pentru Fiscalitate 2022”, organizat marți, la Biblioteca Centrală Universitară, profesorul Mircea Coșea a venit cu argumente în favoarea declarației făcute de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cu privire angajații din privat și de la stat.

Coșea a afirmat că această segmentare între privat și stat aparține comunismului și că nu înțelege de ce discutăm despre privat și stat, având în vedere că și el, ca profesor, plătește taxe și impozite.

„Haideți să discutăm despre această afirmație pe care ministrul Adrian Câciu a făcut-o. Noi încă folosim niște termeni de un comunism pur. În 1954 s-a înființat în România, sub conducerea Uniunii Sovietice, un comitet condus de un domn numit Simion Zeigler. (…) Dânsul a introdus în economia românească un termen pe care îl folosim cu cea mai mare dezinvoltură, și anume munca productivă și munca neproductivă.

Simion Zeigler a spus că cei care dădeau cu lopata, cu târnăcopul – proletariatul – să aibă cartelă de pâine roșie – adică să primească mai multă pâine, că atunci se vindea pe cartelă, să fie protejații regimului. Medicii, învățătorii, profesorii trebuiau să ia pâine pe cartelă neagră, să mănânce mai puțin, să trăiască mai puțin.

Așa facem și acum. De ce discutăm despre privat și stat? Pentru că nu proprietatea face evaluarea, ci tipul de activitate pe care îl desfășurăm. De ce mediul privat trebuie să fie susținătorul economiei României? Pentru că el plătește impozite și taxe? Dar eu, ca profesor, nu plătesc?”, a declarat, marți, Mircea Coșea, în cadrul evenimentului „Pactul pentru Fiscalitate”.

Adrian Câciu: „Abordarea că mediul privat ține în spate doi bugetari sau trei bugetari și nu știu câți pensionari este total incorectă”

„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariați, avem 1,2 milioane de bugetari. Abordarea că mediul privat ține în spate doi bugetari sau trei bugetari și nu știu câți pensionari este total incorectă. Din perspectiva contribuțiilor de asigurări sociale, o să observați că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. La asigurări sociale de sănătate 28%. Eu n-aș vrea să abordăm salariații de unde provin. Salariaţii trebuie abordaţi din altă perspectivă, din punctul meu de vedere, a eficienţei productivităţii muncii, la cum ajută fiecare dintre ei ca mediul economico-social să crească”, a afirmat Câciu, luni.

Citeste mai mult

NATIONAL

România, subiect de discuție la NASA: ce au surprins sateliții pe 12 aprilie deasupra zonei unde râul Olt se întâlnește cu Dunărea

Publicat

in

De

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de sateliți deasupra sudului țării. Acolo, câmpurile de rapiță înflorite oferă un peisaj desprins parcă din povești, ademenind privirile și inspirând admirație.

Pe 12 aprilie, un satelit a înregistrat imagini uimitoare deasupra zonei unde râul Olt se întâlnește cu Dunărea. Planta de rapiță, aflându-se în plină floare, a transformat peisajul într-un vast câmp auriu, fapt care a atras rapid atenția NASA. Potrivit Ambasadei SUA la București, aceste fotografii au circulat intens pe internet, sub titlul „Câmpurile de aur din România”, fiind vizualizate de mii de persoane.

content-image

România contribuie semnificativ la producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene

Țara noastră contribuie semnificativ la producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene, reprezentând aproximativ 10% din total, conform Comisiei pentru Comerț Internațional. Rapița, în particular, joacă un rol major în acest peisaj agricol, fiind nu doar o cultură de importanță economică, dar și una care susține biodiversitatea și protejează solul.

Această plantă face parte din familia cruciferelor și este cultivată pentru semințele sale, bogate în ulei. Pe lângă beneficiile economice, rapița are un impact pozitiv asupra mediului, contribuind la îmbunătățirea biodiversității și la protecția solului.

Raiul albinelor

În perioada de înflorire, câmpurile de rapiță se transformă în veritabile mări de flori galbene, care nu doar că încântă privirea, dar și atrag albinele și alte insecte polenizatoare. Acestea din urmă joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor agricole.

Rapița este o sursă importantă de materii prime pentru industria alimentară și nu numai. Uleiul de rapiță, apreciat pentru proprietățile sale nutriționale, este folosit într-o gamă variată de produse, de la uleiul de gătit până la cosmetice și biodiesel.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO China: 36 de morţi în urma surpării unei porţiuni de autostradă în sudul ţării

Publicat

in

De

Surparea unei porţiuni de autostradă în sudul Chinei a făcut 36 de morţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat joi de presa de stat, notează AFP.

Porţiunea de autostradă surpată în sudul ChineiFoto: CNS / AFP / Profimedia

Agenţia de presă Xinhua a informat joi la orele 05.30 (miercuri, 21.20 GMT) că “36 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 30 de persoane au fost rănite”, precizând că vieţile celor răniţi nu sunt în pericol.

Douăzeci de vehicule au fost “prinse” în surparea unei porţiuni de autostradă între oraşul Meizhou şi comitatul Dabu, în provincia Guangdong, care a avut loc miercuri în jurul orelor 02.10 (marţi, 18.10 GMT), în care au fost implicate 54 de persoane în total, indicase Xinhua.

Televiziunea de stat CCTV a declarat că surparea a fost un “dezastru geologic natural”, care s-a produs “sub impactul puternicelor ploi persistente”.

Averse uriaşe s-au abătut în ultimele săptămâni în provincia industrială Guangdong, care are Canton drept capitală, provocând inundaţii grave şi alunecări de teren. În ultimele zile, ploile torenţiale au fost mult mai puternice decât în mod normal pentru această perioadă a anului chiar înainte de sezonul musonilor.

“Intensificarea schimbărilor climatice” creşte probabilitatea unor “ploi abundente care apar de obicei doar în lunile de vară”, a declarat luna trecută Yin Zhijie, responsabil de prognozele hidrologice la ministerul chinez al resurselor de apă, la postul naţional de radio.(Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend