Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mesele tradiționale de Paști: Trucurile nutriționistului pentru a ne bucura de sărbători fără să acumulăm kilograme în plus

Publicat

in

Mesele tradiționale cu familia și prietenii sunt nelipsite în zilele de Paști. Sărbătorile înseamnă, de cele mai multe ori, mese mai bogate decât de obicei. Iar dacă te afli în vizită, nu este foarte politicos să le refuzi. Nutriționiștii atrag atenția că mesele de sărbători ne pot aduce însă între 1 și 3 kilograme în plus. Nu trebuie să uităm nici faptul că, mai ales dacă am ținut post, excesele bruște ne pot afecta starea de sănătate. Așa că nutriționistul ne recomandă o serie de trucuri pentru a ne simți bine în aceste zile, fără să facem însă excese: secretul este să controlăm ceea ce mâncăm și bem, având grijă în ce combinații o facem, ce combinații sunt de evitat, dar și orele la care ne așezăm la masă și pauzele dintre mese.

Masa de PaștiFoto: Mallivan | Dreamstime.com

Tradițional vorbind, masa de Paști este despre miel și ou, spune Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

100 de grame de carne de miel pe zi este suficientă

La proțap sau la cuptor, în borș sau în drob, carnea de miel, vedeta acestei sărbători, este o prezență delicioasă.

Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât ea conține o cantitate mare de proteine, vitamine și microelemente.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

De exemplu, într-o portie de 100 de grame de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substanțe nutritive, exprimate și in procente, ce reprezintă doza zilnică recomandată unei persoane adulte sănătoase:

La fel, și despre ouă putem vorbi ca despre niște adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuși cu măsura. Din analiza unui ou de marime medie – de 60 de grame – rezultă 33,4 grame de albuș și 16,6 grame de gălbenuș, care au următoarea compoziție:

După cum se vede, două dintre cele mai consumate alimente din această perioadă – carnea de miel și ouăle – furnizeaza o serie de nutrienți necesari bunei functionări a organismului, însă trebuie asociate cu multe legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude.

Pauză de o oră între felurile de mâncare

Bucătăria românească oferă o mare varietate de preparate tradiționale, care se regăsesc în aceeași zi, pe aceeași masă.

Avem multe feluri de preparate tradiționale pascale și, de aceea, este important să eșalonăm meniul de Paști pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră. În acest fel, riscul indigestiei va fi diminuat.

„Avem carne, drob, borș de carne, friptură și bineînțeles multe glucide gustoase, adică avem cozonac, pască și mai ales alcool, care este, la fel, o glucidă. Dacă vorbim despre managementul mesei tradiționale de Paști, atunci, mai ales dacă s-a ținut post, pentru a nu ne trezi cu starea de sănătate alterată – iar lucrurile se pot întâmpla și în timp, adică o criză digestivă poate apărea și mai târziu, nu neapărat în ziua de Paști – trebuie să controlăm foarte bine ce mâncăm și mai ales în ce combinații. Adică este foarte important să eșalonăm meniul de Paști pe care ni l-am propus, fie ca gazde, fie ca musafiri”, arată Lygia Alexandrescu.

Masă de Paști / Foto: Nadtochiy | Dreamstime.com

Ideal este să păstrăm o pauză de cel puțin o oră între felurile de mâncare: „În felul acesta, riscul indigestiei este mult diminuat.”

În plus, salata verde, spanacul, castravetele, ridichile, rucola sunt verdețurile care trebuie să însoțească mesele bogate în carne și ouă.

Esențială este și mărimea porției de alimente consumate – este de preferat să urmărim aromele și calitatea alimentelor, și nu obținerea unui stomac plin.

Spre exemplu, putem începe dimineața de Paști cu un mic dejun cu multe legume – roșii, ridichi, ceapă verde – puțină pâine integrală, care conține multe fibre, și ou.

O altă variantă este drobul, dar este bine ca el să fie consumat separat de ouă. Așadar, la micul dejun consumăm fie ouă, fie drob, nu împreună, mai ales în cazul în care anterior s-a ținut post.

Prânzul de Paști, când mergem în vizită sau când avem musafiri, poate începe fie cu o ciorbă de miel, fie de pasăre. Felul doi este, de obicei, friptură sau stufat.

Într-o perioadă cu mese copioase, este bine de știut că alimentele grase și prăjite, sosurile grele (chiar și în salate), sucurile de fructe, condimentele în exces și, în general, alimentele acide sunt de evitat, deoarece pot favoriza indigestia.

De asemenea, între mese este recomandat să se consume cafea, deparece are funcție colagogă și stimulează bila prin antioxidanții pe care îi conține și gustul amar pe care îl are. Așadar, o cafea neîndulcită este ideală între mese.

Ouă și drob / Foto: Masezdromaderi | Dreamstime.com

Pască și cozonac doar în pauza dintre mese

Pasca și cozonacul sunt dulciurile-vedetă ale mesei de Paști.

Ideal este însă ca ele să fie consumate doar între mese, la 2 ore după micul dejun sau după prânz, și să nu depășească 150 – 200 de grame.

De asemenea, ideal este ca pasca și cozonacul să fie preparate în casă, pentru a avea control asupra ingredientelor.

Apă în cantități mici, dar dese pe tot parcursul mesei

Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei, în cantități mici și dese, pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul).

Dacă vorbim despre o digestie bună, vorbim despre hidratare, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Între felurile de mâncare, este foarte important încercăm să bem apă în cantități mici – nu ingerăm o jumătate de litru de apă între felurile de pe masa de Paști, ci în cantități mici, pentru ca întregul organism să se hidrateze și funcțiile renale să nu fie forțate. A bea apă multă dintr-odată înseamnă să eliminăm, să avem diureză rapidă și asta înseamnă să obosim rinichii, fără ca organismul să rămână hidratat. Este de preferat să consumăm apă pe tot parcursul mesei, în cantități mici, între feluri și în acest mod ne menținem sistemul digestiv activ și evităm deshidratarea. Știm bine că deshidratarea încetinește metabolismul.”

Pască și ouă roșii / Foto: Cristina Alexe | Dreamstime.com

Vinul roșu, vedeta mesei de Paști. Beneficiile scad însă odată cu cantitatea

Consumul de alcool necesită și el o atentie sporită de Paști. Dacă se consumă alcool în exces, acesta poate cauza o serie de probleme, explică nutriționistul: crește presiunea arterială a sangelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii lui, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale.

Vinul roșu este bautura sezonului și trebuie consumat cât mai natural.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul că beneficiile sale scad odată cu creșterea cantității consumate.

Nu uitați de mișcare, între mesele de Paști

În perioada sărbătorilor, sfatul nutriționistului este să nu uitați de mișcare!

Mișcarea ușoară, o plimbare de o jumătate de oră dupa masă poate ajuta mult digestia și instalarea stării de bine.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Nicolae Ciucă cere ca toate administrațiile, inclusiv cele ale PSD, să învețe de la Cluj: Dacă vrei să fii util, ia exemplul Alin Tișe-Boc Emil

Publicat

in

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus, sâmbătă, la Cluj-Napoca, că toată lumea ar trebui să învețe administrație de la Alin Tișe și Emil Boc, inclusiv administrațiile partenerilor de guvernare de la PSD.

“Veneam și neinvitat. Într-adevăr ați făcut ceea ce vrem să se întâmple peste tot în țară. Clujul a depășit stadiul de dezvoltare la nivel național. Clujul este în top 10 orașe din Europa.

Așa trebuie să facem politică, cu oameni pentru oameni. Bugetul a crescut de 20 de ori la Cluj.

Economia României a devenit a doua cea mai puternică din estul Europei. România este pe un trend bun. Românii vor veni acasă pentru că vor găsi condiții ca la Cluj.

Eu am venit, dincolo de a vă recunoaște meritele, să învăț de la dumneavoastră. Cred că poutem avea o formulă la PNL, pentru administrațiile noastre, dar și ale altora, care n-au reușit să ajungă la acest nivel: Dacă vrei să fii util, ia exemplul Alin Tișe-Boc Emil”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Nicușor Dan, dezvăluiri despre cum i s-a propus să ia șpagă

Publicat

in

Primarul Capitalei a fost provocat de către protestatarul Marian Ceaușescu să vorbească despre avere, spăgi și mafia imobiliară. Nicușor Dan susține că nu are proprietăți nici în străinătate, nici în România.

„Nu se pune problema (n.r. – să fi luat șpagă). Viața mea a fost foarte liniștită, mă duceam la trei-patru conferințe de matematică pe an. Nu am nimic (n.r. – nicio vilă în străinătate), eu tot timpul am fost relaxat din punct de vedere financiar, chiar dacă stau în chirie.

590 de euro plătesc pe chirie, pe lună. Am știut că oricând pot pleca din România, să predau în altă țară, un an-doi, până când mă redresez (n.r. – financiar)”, a comentat Dan.

De-a lungul timpului, lui Nicușor Dan i s-a propus să ia șpagă, dar indirect

„Și când am fost la ONG, și ne-au întrebat ‘cu ce am putea să vă ajutăm?’, ‘ce am putea face pentru organizație?’, ‘ce am putea face pentru primărie?’.

Pentru că sunt un politician independent, spre deosebire de partide, care iau bani de la stat, în mod firesc am solicitat oamenilor să-mi doneze bani în campanie”, a declarat primarul.

De ce a intrat Nicușor Dan în politică

Fondatorul USB – actualul USR a dezvăluit de ce a luat decizia de a intra în politică.

„Inițial, n-am vrut să intru în politică. Am intrat într-un ONG. Inițial, voiam să fac matematică în România. După care am văzut că se demolează case, că se construiește pe spațiul verde, că se construiesc blocuri între case, am făcut un ONG.

Tot dând în judecată, mi-am dat seama că nu ajungem prea departe, că blocăm un proiect, dar se construiesc 1.000 într-un an”, a dezvăluit Dan.

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan

Direcția Națională Anticorupție transmite că efectuează cercetări in rem (cu privire la fapte) în dosarul despre care s-a afirmat că l-ar viza pe Nicușor Dan. Nicio persoană nu este urmărită penal până în acest moment. DNA ține să se distanțeze de orice acțiuni care ar putea interfera în campania electorală.

Mai multe detalii aici:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend