Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medicul Gabriel Diaconu: Costul pentru cazurile grave de Covid ar fi în jur de 5.000 de EUR/ caz, 250 de milioane de EUR/ an

Publicat

in

Joi a fost publicat în MOf cea mai recentă versiune a ordinului MS privind protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, patogenul responsabil de COVID-19. ”Nota de plată, per caz serios, urcă vertiginos spre aproape 10 mii de Euro/ zi, în cazuri selecte. Câte cazuri severe a avut România, în acești doi ani? Dacă iei numărul deceselor, și înmulțești cu un factor de 2 (mortalitatea în terapie intensivă este spre 50%). Costul, pentru aceste cazuri, unde șederea medie în spital a fost – să zicem – de 7 – 10 zile, urcă, ponderat la aproximativ 5000 de Euro per caz, spre jumătate de miliard (!) de Euro. Adică în jur de 250 de milioane de EUR/ an”, scrie pe pagina sa de Facebook psihiatrul Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Rafila.

Documentul are 12 pagini, și conține toate medicamentele indicate în diversele forme ale bolii, dar și complicațiilor ei la nivel de organ, sistem sau organism pe de-a întregul.

Dintre antivirale, cu niveluri variabile de eficacitate, rămân în lista de produse favipiravir, remdesivir, molnupiravir și combinația nirmatrelvir/ ritonavir (Paxlovid), respectiv anticorpii monoclonali / ”vimabi”.

În rest o lungă listă de avantaje/ dezavantaje, probleme pe care le poate pune sănătatea șubredă anterioară a pacientului, protocoalele de administrare ale medicației anticoagulante orale, respectiv anticoagularea în cazul complicațiilor trombotice date de COVID,

Folosirea judicioasă și de oportunitate a corticosteroizilor, dar și chestiunea folosirii antibioticelor doar dacă se confirmă supra-infecția bacteriană, altfel rară în COVID-19.

”Ce face acest document să fie, însă, cu adevărat apăsător, este că, luat pe îndelete, îți spune povestea nevaccinatului prin excelență. Nu vorbim aici de hapuri și bumbi, de nasturi și pastilele ălea mici, galbene cât unghia. Aici e artileria grea a medicinii, e Bentley-ul cercetării medicale în ce privește morbiditatea pe care o poate da coronavirusul. Și, cu toate numele greu pronunțabile, cu toate schemele altfel hiper-specifice, impactul asupra mortalității este cel mult modest la cei cu boli sistemice pre-existente, sau vârstnici, sau cei cu imunitate compromisă.”, scrie Diaconu.

Acesta atrage atenția oamenilor că, într-un final, tot ei sunt cei care decontează aceste costuri, ăntr-o formă sau altă, și-i critică pe politicienii care evită să ia măsurile sanitare care se impun.

”Vorbim de bani ai contribuabilului. Banii tăi. Indiferent dacă sunt prin contribuție directă la sănătate, sau indirect prin povara economică, cea pe care o simți când te duci să-ți iei pâine, combustibil, haine șamd.

Prin comparație, dacă vaccinarea ar fi avut succes, dincolo de morțile prevenibile, de oroarea complicațiilor, de drama publică și tragedia neștiută a atâtor amar de oameni, am fi economisit jumătate din bani pe puțin doar prin faptul că n-am fi avut spitalele pline. Sunt multe feluri de prostie omenească. Cea tipic românească e despre ”tratamentele gratuite”. Nu există tratamente gratuite. Tu plătești pentru ele, într-un fel sau altul. Statul mai pune și el o parte, și îți spune că accesul e gratuit. Accesul da. Tratamentul nu. Doar că nu scoți tu banii din buzunar. Sau nu pe moment.”, mai spune consilierul ministrului Sănătății.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cazul ciudat și unic care i-a uimit pe medici!. Un copil de 7 ani înghite un creion de 10 cm fără să se rănească

Publicat

in

Un băiat de 7 ani din Nepal a înghițit un creion de 10 centimetri lungime fără să se rănească. Nici măcar nu a fost necesară o operație. Medici se declară surprinși: „Este pentru prima dată când se întâmplă un astfel de episod”, scrie Mediafax.

Un băiat în vârstă de 7 ani a înghițit un creion de 10 centimetri fără a suferi probleme medicale. Cazul este atât de ciudat încât medicii l-au relatat în revista de specialitate Radiology Case Reports.

Incidentul a avut loc în Nepal, unde copilul a așteptat patru ore înainte de a le cere părinților săi să îl trimită la specialiști.

Nu este clar motivul pentru care copilul a înghițit creionul, dar medicii de la Kathmandu Medical College and Teaching Hospital cred că acesta este primul caz de acest fel din lume.

Copilului i s-au făcut mai multe radiografii

Când a ajuns la camera de urgență, copilul a fost supus unor radiografii care au arătat creionul blocat în stomac. Cu toate acestea, el nu avea niciun disconfort.

Copilul a fost ținut sub observație timp de opt ore, a fost sfătuit să bea multe lichide și i s-a permis să mănânce doar o banană. O a doua radiografie a arătat apoi că obiectul înghițit s-a mutat între intestinul subțire de cel gros. Urma să aștepte alte 8 ore până la următoarea radiografie, când mama le-a spus medicilor că fiul ei a expulzat brusc creionul complet.

Medicii au confirmat acest lucru, iar o a treia radiografie nu a găsit nicio urmă a creion în tractul gastrointestinal.

Copilul a fost externat a doua zi și nu a fost necesară nicio examinare de control.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Șarpe foarte agresiv în scara unui bloc din centrul orașului Târgu Jiu. O persoană a sunat la 112

Publicat

in

Jandarmii au anunțat că au îndepărtat luni seară, din scara unui bloc din centrul municipiului Târgu Jiu, un şarpe de aproximativ 80 de centimetri, foarte agresiv, informează Agerpres.

Șarpe capturat într-o scară de blocFoto: Captura video

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj a precizat că, în urma unui apel la 112, o persoană a solicitat sprijin pentru îndepărtarea unui şarpe care a intrat în scara unui bloc de pe strada Republicii din centrul municipiului.

„În urma primirii apelului, un echipaj de jandarmerie a ajuns imediat la faţa locului şi a reuşit să prindă şarpele de 70-80 de centimetri lungime, utilizând un dispozitiv specific”, au transmis reprezentanții IJJ Gorj.

Ulterior, șarpele a fost eliberat în mediul natural.

„Recomandăm ca în astfel de situaţii să se solicite sprijinul autorităţilor prin numărul de urgenţă 112”, au precizat jandarmii.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend