Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Localitățile din care au plecat cei mai mulți oameni în timpul pandemiei

Publicat

in

Schimbările de reședință (românii plecați cu reședința într-o altă localitate decât cea de domiciliu) au continuat și în pandemie, chiar într-un ritm mai intens decât în anii trecuți. În 2020, aproape 280.000 de concetățeni au plecat din localitatea de domiciliu, față de cei 200.000 câți plecaseră în 2019, arată datele publicate de INS. În topul localităților din care s-a plecat se află Capitala (de înțeles, București fiind și orașul cel mai populat), urmată de municipiul Craiova și Drobeta Turnu Severin. În top 100 de localități mai intră în afara municipiilor și Bragadiru, Chiajna, Balș, Mioveni sau Ștei, dar și localități mai mici cum sunt Sânmatin (Bihor) sau Șelimbăr (Sibiu)

Dacă ne uităm la ponderea celor care pleacă în totalul populației la primele 10 localități din top, vedem că plecările cu reședința din Drobeta Turnu Severin reprezintă peste 6% din populație, cele din Slatina sunt peste 4% iar în Craiova aproape 3%.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Washington Post: Conexiunea Starlink, întreruptă pentru trupele ucrainene chiar când rușii au declanșat ofensiva în Harkov

Publicat

in

Terminalele Starlink operate de Brigada 125 de apărare teritorială a Ucrainei din regiunea Harkov au fost complet dezactivate în primul incident de acest fel din 2022, a relatat Washington Post la 17 mai, citând soldați ucraineni anonimi aflați la fața locului.

Unii dintre soldații cu care a vorbit Washington Post au declarat că întreruperea a contribuit la pătrunderea Rusiei în zonă. Moscova a lansat o nouă ofensivă cu 30.000 de soldați pe 10 mai, vizând regiunea Harkov, situată la granița cu Rusia, în nord-estul Ucrainei.

“Aceasta a fost cea mai mare problemă, nu vedeam cum se mișcă, lucram doar prin radio sau prin telefoane, unde încă mai funcționau”, a declarat pentru Washington Post un soldat ucrainean care lupta în regiunea Harkov.

Transmisiunile prin dronă pe care soldații se bazau pentru a urmări mișcările rușilor “au dispărut complet”, a spus el.

Terminalele lui Musk, indispensabile

Compania SpaceX a lui Elon Musk a început să furnizeze Ucrainei terminalele Starlink la scurt timp după invazia completă a Rusiei din februarie 2022. De atunci, Starlink a devenit indispensabil pentru capacitatea Ucrainei de a comunica pe câmpul de luptă.

Comandantul-șef Oleksandr Syrskyi a declarat la 17 mai că sfera de acțiune a avansurilor rusești în regiunea Harkov s-a lărgit. În același timp, Syrskyi a declarat că trupele Moscovei nu au reușit să facă progrese, dar a recunoscut că vor urma “bătălii grele”.

Comentariile lui Syrski au venit la o zi după ce președintele Volodymyr Zelensky a declarat jurnaliștilor că trupele ruse au reușit să avanseze până la 10 kilometri adâncime în timpul ofensivei lor în regiunea Harkov, dar că frontul din regiune a fost stabilizat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată

Publicat

in

Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional urmând să aibă loc la ora 11:00, a anunţat vineri Societatea Naţională Nuclearelectrica, potrivit Agerpres.

“Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit sursei citate, în perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă; programul de mentenanţă corectivă, deficienţă sau alt tip; programul de inspecţii; programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări de proiect.

“Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, se spune în document.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013. Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend