Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Istoria ouălor de ciocolată oferite de Paște

Publicat

in

Ouăle de găină se consumau de Paște de secole. Simbolizau renașterea și reînnoirea, făcându-le perfecte pentru a retrăi povestea învierii lui Isus, precum și sosirea primăverii.

Ou de ciocolatăFoto: ImageSource / Profimedia Images

În toată Europa, ouăle erau date ca zeciuială (un fel de taxă anuală) bisericii locale în Vinerea Mare. De aici ar putea veni ideea de a oferi ouă cadou.

Nu se știe exact când au început oamenii să împodobească ouăle, dar cercetările au indicat secolul al XIII-lea, când regele Eduard I le-a dăruit curtezanilor săi ouă învelite în foiță de aur.

Câteva secole mai târziu, știm că europenii vopseau ouăle în culori diferite. De obicei alegeau galben, folosind coaja de ceapă, sau roșu, folosind rădăcini de sfeclă roșie.

Deși vopsirea ouălor este o activitate comună de Paște, în zilele noastre ouăle sunt mai frecvent asociate cu ciocolata. Când a avut loc această schimbare?

Când ciocolata a ajuns în Marea Britanie în secolul al XVII-lea, era ceva nou, foarte interesantă și foarte scumpă. În 1669, Contele de Sandwich a plătit 227 de lire sterline – echivalentul a aproximativ 32.000 de lire sterline astăzi – pentru o rețetă de ciocolată de la regele Carol al II-lea.

Astăzi, ciocolata este considerată un aliment solid, dar atunci era o băutură și era de obicei condimentată cu ardei iute, urmând tradițiile aztece și maya. Pentru englezi, această nouă băutură exotică nu semăna cu nimic pe care l-au întâlnit vreodată.

Ciocolata a devenit o băutură la modă pentru aristocrație, adesea oferită cadou datorită prețului ridicat. Se putea savura în cafenelele nou deschise din jurul Londrei. Cafeaua și ceaiul tocmai fuseseră introduse în Anglia și toate cele trei băuturi schimbau rapid modul în care britanicii interacționau social.

Teologii catolici și-au pus întrebarea dacă ciocolata se putea consuma în postul Paștelui și după lungi dezbateri s-au decis că doar ciocolata făcută cu apă poate fi considerată de post.

În 1873, Joseph Fry a făcut primul ou de Paște de ciocolată ca un deliciu de lux, îmbinând cele două tradiții de a oferi cadouri.

Chiar și la începutul secolului al XX-lea, aceste ouă de ciocolată erau văzute ca un cadou special și mulți oameni nici măcar nu le mâncau pe ale lor. O femeie din Țara Galilor a păstrat un ou din 1951 timp de 70 de ani, iar un muzeu din Torquay a cumpărat un ou rămas din 1924 .

Abia în anii 1960 și 1970 supermarketurile au început să ofere ouă de ciocolată la un preț mai mic, profitând de tradiția de Paște.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Armata israeliană recuperează cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în Fâșia Gaza

Publicat

in

Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că forţele sale care operează în Fâşia Gaza au recuperat cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în atacul din 7 octombrie, relatează Reuters.

Trupul lui Ron Binyamin a fost găsit alături de alţi trei ostatici ucişi, a căror repatriere a fost anunţată vineri.

Potrivit BBC, bărbatul în vârstă de 53 de ani participase la o plimbare cu bicicleta în grup în apropierea graniţei cu Gaza când a început atacul Hamas la 7 octombrie, conform News.ro.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului fără precedent, când luptători înarmaţi ai Hamas au pătruns în Israel. Aceştia au luat alte 252 de persoane ca ostatici în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a precizat, într-un mesaj postat pe X, că serviciile de informaţii militare au constatat că bărbatul a fost ucis la 7 octombrie.

A fost efectuată o identificare a corpului, iar familia bărbatului a fost informată.

Citeste mai mult

NATIONAL

Navă scufundată în largul Mării Negre: Trei marinari în continuare dispăruţi. Căutările au fost suspendate din cauza întunericului

Publicat

in

Reprezentanţii Autorităţii Navale Române au anunţat că au fost suspendate căutările marinarilor dispăruţi după scufundarea unei nave în apropiere de Sfântu Gheorghe.

Navă de căutare-salvare din dotarea MAIFoto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

„Operaţiunea de căutare a celor trei marinari sirieni dispăruţi în urma naufragiului a fost suspendată din cauza lăsării întunericului”, au transmis reprezentanţii ANR, potrivit News.ro.

Ei au reamintit că un accident de navigaţie a avut loc, sâmbătă dimineaţă, la 26 de mile marine de Sfântu Gheorghe.

„Alerta a fost primită de Serviciului MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), din cadrul Autorităţii Navale Române, în jurul orei 04.00, iar în zonă au fost trimise navele ARSVOM, SAR Artemis şi SAR Apollo. A fost cerut şi sprijinul Poliţiei de Frontieră care a trimis spre locul accidentului navele MAI 2110 şi MAI 1106.

Totodată, două nave comerciale aflate în apropiere au fost imediat alertate să se alăture operaţiunii de căutare şi salvare de vieţi omeneşti”, au precizat reprezentanţii ANR.

Opt marinari salvați, trei sunt căutați de echipajele de salvare

Ei au adăugat că nava scufundată, Mohammed Z, sub pavilion Tanzania, avea la bord 11 membri de echipaj, nouă cetăţeni sirieni şi doi cetăţeni egipteni, iar opt dintre aceştia au fost salvaţi de către nava comercială Michel, care se afla cel mai aproape de locul accidentului şi care a fost coordonată de ofiţerii MRCC.

Cei opt marinari salvaţi au fost preluaţi de nava SAR Artemis şi transportaţi în Portul Constanţa, unde au fost aşteptaţi de ambulanţe pregătite să le acorde îngrijiri medicale.

Sunt căutaţi în continuare ceilalţi trei membri ai echipajului daţi dispăruţi, toţi de naţionalitate siriană.

„Ofiţerii MRCC au emis un aviz către navigatori cu privire la membrii echipajului navei Mohammad Z care sunt în continuare daţi dispăruţi”, a mai precizat sursa citată.

Dosarul de cercetare al acestui eveniment a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

„Motivul scufundării navei nu este cunoscut în acest moment şi se va deschide un dosar de cercetare pentru a se stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul”, menţionează Autoritatea Navală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend