Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO 30 de ani de activitate AmCham în România / Ionuț Simion (AmCham): Nu a existat măsură fiscală la care noi să nu contribuim / Aderarea la OCDE ar trebui să fie noul proiect de țară

Publicat

in

Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a ajutat la progresul economic al României. Ionuț Simion, președintele AmCham România, a vorbit în cadrul unui interviu despre contribuția și prioritățile AmCham, precum și despre aspecte concrete care îi împiedică pe unii investitori să vină în țară (infrastructura), ce se întâmplă pe piața forței de muncă, ce schimbări va aduce intrarea în OCDE, cota unică, atuurile României, NATO și direcțiile de acțiune pe care trebuie să se concentreze România.

30 de ani de activitate AmCham în România Foto: AmCham

El a acordat interviul cu ocazia aniversării a 30 de ani de prezentă în România.

Declarațiile pe scurt:

  • Nu a existat măsură fiscală la care noi să nu contribuim cu feedback-ul venit de la membrii noștri în ceea ce privește utilitatea, viabilitatea, sustenabilitatea unei măsuri fiscale
  • Nu nivelul cotelor de impozit pe profit sunt cele care de hotărăsc sau influențează decizia unei companii străine să investească sau nu în România, ci este vorba de piață, de mărimea pieței
  • Aderarea la NATO a crescut nivelul de securitate al unei investiții făcute în țara noastră
  • Aderarea la Uniunea Europeană a adus stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește cadrul instituțional
  • Aderarea la OCDE ar trebui să fie noul proiect de țară al României: Dacă România intră în OCDE va fi printre primele 40 de țări ale lumii din punct de vedere al infrastructurii, cadrului instituțional și legislativ necesar să stimuleze atragerea oricărei investiții, indiferent de zona geografică căreia urmează să i se adreseze ulterior.
  • Calitatea slabă a infrastructurii ne-a costat foarte mult în atragerea investițiilor
  • România are nevoie de forță de muncă bine calificată, chiar dacă unii spun că nu este o problemă
  • Dacă își propune să crească cu 3- 3,5% pe an, România, la forța de muncă actuală, pe care o are de 5,1 milioane, mai are nevoie de 1 milion de oameni
  • Cine să ducă în Vaslui? Forță de muncă poate că ar fi. Nu este calificată, că n-a avut la ce. Și dacă faci o fabrică la Vaslui, cu ce scoți din noroaiele alea tot ce produci tu?
  • Calitatea slabă a infrastructurii ne-a costat foarte mult în atragerea investițiilor
  • Să putem să luăm produsele finite de la Vaslui, să le ducem la oricare, la Marea Neagră, la Dunăre, la granița vestică, dureaza trei zile întregi.
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi făcut exploatarea de off-shore a gazelor din Marea Neagră din 2018? Închipuiți-vă unde eram acum. Trebuie să fie o abordare transpartinică
  • În Ungaria și Cehia cele mai mari investiții sunt atrase printr-o agenție profesionalizată, care intră în contact direct cu orice investitor străini și spune: Veniți la noi, nu contează ce ne cereți, noi vă dăm. Chiar dacă, poate, nu le dau, da îi aduc acolo, îi țin.

Cum s-a implicat AmCham în cei 30 de ani în schimbarea peisajului economic

„Avem, aș spune, cel mai puternic comitet de fiscalitate la nivel de organizații profesionale din țară. A contat foarte mult, pentru că nu a existat măsură fiscală la care noi să nu contribuim cu feedback-ul venit de la membrii noștri în ceea ce privește utilitatea, viabilitatea, sustenabilitatea unei măsuri fiscale”, a spus Simion.

Potrivit acestuia, există elemente concrete asupra cărora AmCham a acționat de-a lungul timpului.

„De pildă, (una este n.r.) introducerea facilităților fiscale pentru programatori, care poate acuma, în ultima vreme, a fost mult hulită. Dar să nu uităm, această măsură care a fost targetată, bine țintită, a creat posibilitatea de a stopa emigrarea forței de muncă din România, forței de muncă bine calificate, în oricare alte țări și totodată a dat posibilitatea creării unei industrii, industria de IT&C, care la ora actuală este cea care aduce valoarea adăugată cea mai mare la o pondere a forței de muncă de maxim 2%”, a explicat președintele AmCham.

  • Generăm la acest moment 7-8% din produsul intern brut. Nu mai există nicio altă industrie care să genereze la fel.

„Mai există un alt efort colectiv foarte mare la care noi am avut o contribuție extrem de importantă, și anume adoptarea și transpunerea legislației europene în legislația internă”, a mai afirmat el.

  • Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut o schimbare fundamentală a legislației. Ori pentru asta specialiștii din Ministerul de Finanțe nu erau suficient de mulți care să asigure acest lucru.

Noi am ajutat cu toată energia și toate resursele pe care le-am avut pentru o transpunere cât mai lină, cât mai ușoară, care cu un mecanism de corecție cât mai rapid, care să permită, dacă vreți, integrare României din punct de vedere al fiscalității în structurile Uniunii Europene.

În cadrul interviului poți afla mai multe despre implicarea AmCham în mersul economic al României precum și:

  • Care sunt atuurile României în momentul de față în atragerea investitorilor
  • Ce va însemna, în practică, aderarea la OCDE și cum va ajuta România
  • Cum ne-a afectat și ne afectează în continuare problema infrastructurii de transport
  • Care sunt cele 5 direcții de acțiune cu care AmCham vrea să ajute clasa politică să le ducă la îndeplinire
  • Cum ne afectează problema populației în scădere, a forței de muncă
  • Cum a ajutat economia introducerea cotei unice

Articol susținut de AmCham

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Echipa lui Ladislau Boloni a evitat retrogradarea directă în Ligue 2 – Metz și Lorient, departajate la al cincilea criteriu

Publicat

in

​Metz a avut parte de un final de sezon dezastruos (patru înfrângeri consecutive), dar echipa antrenată de Ladislau Boloni a evitat în mod incredibil retrogradarea directă în Ligue 2, la al cincilea criteriu de departajare.

Ladislau BoloniFoto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

>> Răzvan Lucescu, din nou campion în Grecia – PAOK Salonic a câștigat dramatic titlul

Metz a depășit-o pe Lorient la al cincilea criteriu de departajare

După rezultatele din ultima etapă, Metz (0-2 vs PSG) și Lorient (5-0 vs Clermont) au terminat la egalitate de puncte: câte 29.

Cele două echipe nu au putut fi departajate după primele patru criterii: golaverajul din campionat (ambele cu -23), numărul de puncte din meciurile directe (3-3), golaverajul din meciurile directe (0-0) și numărul de goluri înscrise în meciurile directe (4-4).

Echipa lui Boloni a evitat retrogradarea directă grație numărului de goluri marcate în deplasare în meciurile directe: Metz a punctat de trei ori pe terenul lui Lorient și a încasat două goluri în partida disputată acasă.

Astfel, Metz a ocupat locul 16 la finalul campionatului (merge la baraj), iar Lorient a terminat pe locul 17 și va evolua sezonul următor în liga secundă.

La baraj, Metz va da peste o echipă din Ligue 2. Câștigătoarea meciului dintre Rodez (locul 4) și Paris FC (locul 5) va juca împotriva lui St. Etienne (locul 3), iar învingătoarea se va duela pentru un loc în primul eșalon cu trupa lui Boloni.

Ligue 1, rezultatele din ultima etapă

Le Havre vs Olympique Marseille 1-2

Lens vs Montpellier 2-2

Lille vs Nice 2-2

Lorient vs Clermont 5-0

Lyon vs Strasbourg 2-1

Metz vs PSG 0-2

Monaco vs Nantes 4-0

Reims vs Rennes 2-1

Toulouse vs Brest.

De știut:

  • PSG, Monaco și Brest vor evolua direct în Champions League, iar Lille va juca în preliminarii.
  • Nice și Lyon s-au calificat în Europa League, iar Lens va juca în preliminariile Conference League.
  • Lorient și Clermont au retrogradat direct. Locurile lor vor fi luate de Auxerre și Angers.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un tânăr rănit uşor, într-un incendiu izbucnit în port

Publicat

in

Un tânăr a suferit arsuri minore pe antebraţ, în urma unui incendiu izbucnit, în noaptea de duminică spre luni, la o magazie de uleiuri din dana 90 a Portului Constanţa, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, potrivit Agerpres.

Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, iar pentru prevenirea unei explozii pompierii au scos din magazie un rastel cu butelii.

“O persoană de sex masculin, 35 ani, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD B2 Port pentru arsuri minore la antebraţul drept. A refuzat transportul la spital”, a anunţat ISU Dobrogea.

Pompierii nu au precizat cauza incendiului, dar au menţionat că în magazie erau depozitaţi 200 litri de ulei de motor uzat.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend