Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Echipa lui Ladislau Boloni a evitat retrogradarea directă în Ligue 2 – Metz și Lorient, departajate la al cincilea criteriu

Publicat

in

​Metz a avut parte de un final de sezon dezastruos (patru înfrângeri consecutive), dar echipa antrenată de Ladislau Boloni a evitat în mod incredibil retrogradarea directă în Ligue 2, la al cincilea criteriu de departajare.

Ladislau BoloniFoto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

>> Răzvan Lucescu, din nou campion în Grecia – PAOK Salonic a câștigat dramatic titlul

Metz a depășit-o pe Lorient la al cincilea criteriu de departajare

După rezultatele din ultima etapă, Metz (0-2 vs PSG) și Lorient (5-0 vs Clermont) au terminat la egalitate de puncte: câte 29.

Cele două echipe nu au putut fi departajate după primele patru criterii: golaverajul din campionat (ambele cu -23), numărul de puncte din meciurile directe (3-3), golaverajul din meciurile directe (0-0) și numărul de goluri înscrise în meciurile directe (4-4).

Echipa lui Boloni a evitat retrogradarea directă grație numărului de goluri marcate în deplasare în meciurile directe: Metz a punctat de trei ori pe terenul lui Lorient și a încasat două goluri în partida disputată acasă.

Astfel, Metz a ocupat locul 16 la finalul campionatului (merge la baraj), iar Lorient a terminat pe locul 17 și va evolua sezonul următor în liga secundă.

La baraj, Metz va da peste o echipă din Ligue 2. Câștigătoarea meciului dintre Rodez (locul 4) și Paris FC (locul 5) va juca împotriva lui St. Etienne (locul 3), iar învingătoarea se va duela pentru un loc în primul eșalon cu trupa lui Boloni.

Ligue 1, rezultatele din ultima etapă

Le Havre vs Olympique Marseille 1-2

Lens vs Montpellier 2-2

Lille vs Nice 2-2

Lorient vs Clermont 5-0

Lyon vs Strasbourg 2-1

Metz vs PSG 0-2

Monaco vs Nantes 4-0

Reims vs Rennes 2-1

Toulouse vs Brest.

De știut:

  • PSG, Monaco și Brest vor evolua direct în Champions League, iar Lille va juca în preliminarii.
  • Nice și Lyon s-au calificat în Europa League, iar Lens va juca în preliminariile Conference League.
  • Lorient și Clermont au retrogradat direct. Locurile lor vor fi luate de Auxerre și Angers.

Loading

NATIONAL

Prima reacție a ministrului Justiției, după ce DNA l-a acuzat pe Nelu Tătaru de luare de mită: Atunci vom putea comenta

Publicat

in

Ministrul liberal al Justiţiei Alina Gorghiu a avut joi o primă reacţie după apariţia informaţiilor conform cărora colegul său de partid Nelu Tătaru a fost dus la audieri la DNA.  PNL urmează să ia măsuri împotriva lui Nelu Tătaru, care este și candidat pe lista PNL Vaslui.

Gorghiu nu face comentarii până nu are acuzațiile oficiale

”Am vazut sursele, în momentul în care vom vedea o comunicare oficială de la instituţiile statului, atunci vorm putea comenta”, a fost răspunsul lui Gorghiu la solicitarea jurnaliştilor de a comenta acuzaţiile de luare de mită aduse lui Tătaru.

Fostul ministru liberal al Sănătăţii Nelu Tătaru este audiat joi dimineaţă, la DNA Iaşi, fiind acuzat de mai multe fapte de luare de mită

Fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Orban, Nelu Tătaru, este acuzat de DNA Iaşi de luare de mită de la pacienţi. Nelu Tătaru (52 de ani) este medic chirurg şi fost manager al Spitalului Municipal Dimitrie Castroian din Huşi, Vaslui.

Surse judiciare susţin că lui Tătaru, care ar fi fost filmat în timp ce lua mită, i se impută sume mici de bani pe care le lua de la pacienţi, în calitate de chirurg, în peste 100 de acte materiale. Deputatul PNL va fi dus la audieri la DNA Iaşi. Tătaru este şi preşedinte PNL Vaslui şi comunicator PNL.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ordinul care ar trebui să elimine țepele de la raft a intrat în vigoare: Amenzi pentru comercianții care vând produse cu gramaj mai mic, dar la același preț

Publicat

in

Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, a intrat în vigoare, joi, după ce, zilele trecute, a fost publicat în Monitorul Oficial. iată ce ar trebui să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse.

De acum înainte vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat. Ordinul pentru implementarea măsurii a intrat în vigoare de pe 11 octombrie. Acest ordin nu se aplică însă și comerțului online.

Toți operatorii economici vor fi obligați să semnaleze faptul că au pe raft un produs căruia i-a fost redus gramajul, dar ambalajul, forma, prezentarea și mai ales prețul au rămas aceleași. A apărut în Monitorul Oficial și modelul de etichetă.

Trebuie să apară fotografia produsului, cu mențiunea că gramajul sau volumul a fost redus, dar prețul a rămas același. Această etichetă trebuie menținută cel puțin 30 de zile din momentul în care a apărut schimbarea.

Comercianții ar putea fi amendați

Se aplică la tot ce este în magazin, de la alimente, la produse de igienă, iar operatorii economici și administratorii economici sunt cei care trebuie să se ocupe de asta.

În cazul în care agenții economici nu se conformează, riscă amenzi între 1.000 și 10.000 de lei, dar și oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.

Acest ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, publicat în Monitorul Oficial, este metoda găsită de autorități pentru a lupta cu așa-numitul fenomen de shrinkflation, care a luat amploare în ultima vreme.

Tot mai mulți producători au decis să reducă gramajul, dar să păstreze prețul. Este considerată o metodă de inducere în eroare a clienților. Iar România, pentru a implementa această măsură, a primit acordul instituțiilor europene și s-a inspirat din Franța, unde modelul deja funcționează. Măsura fusese deja anunțată de premierul Marcel Ciolacu.

Ce s-a întâmplat în Franța

Pe de altă parte, de exemplu în Franța, Ministerul Finanțelor a precizat că, din iulie, vânzătorii sunt obligați să indice timp de două luni care produse au fost reduse ca dimensiune în așa fel încât a rezultat un preț mai mare raportat la gramaj.

„Shrinkflation este o jecmăneală, îi vom pune capăt. Vreau să reclădesc încrederea consumatorilor, iar încrederea merge mână în mână cu transparența”, a declarat precizat ministrul finanțelor, Bruno Le Maire.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

E acuzat de homofobie: „Nu semnez porcăria asta gay!”

Publicat

in

Internaționalul german Kevin Behrens (33 de ani), legitimat la VFL Wolfsburg, a fost suspendat de club din cauza unor declarații homofobe.

Citește articolul pe GOLAZO.ro.

Foto: Imago

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

CMJ Buzău anunță exercițiul MOBEX BZ-IL 24: fără legătură cu securitatea regională

Publicat

in

Centrul Militar Judeţean (CMJ) anunţă despre “Exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei-MOBEX BZ-IL 24″ că nu este influenţat în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României şi nu există motive de îngrijorare, scrie Agerpres.

Exerciţiul care va avea loc în perioada 14-18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa este organizat în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul acestuia urmând a fi verificate şi antrenate structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

“La acest exerciţiu sunt chemaţi, doar cetăţenii care au satisfăcut serviciul militar şi care deţin grad militar în rezervă nefiind chemaţi cetăţeni încorporabili, care nu au satisfăcut stagiul militar, cu menţiunea că, în conformitate cu art. 86 alin. (4) din Legea 80/1995, cadrele militare în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 63 ani, iar soldaţii şi gradaţii în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 55 ani, conform prevederilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 446/2006…Rezerviştii au obligaţia de a participa la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, în baza ordinelor de chemare emise de către CMJ Buzău şi înmânate rezerviştilor de către structurile MAI. Rezerviştii participanţi la exerciţiu, care au domiciliu în altă localitate decât cea a structurii la care urmează să se prezinte beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport…Angajatorii au obligaţia, de a asigura prezenţa salariaţilor care au calitatea de rezervist la aceste activităţi prin acordarea unui concediu suplimentar plătit în ziua participării la exerciţiu…”, informează CMJ.

Potrivit CMJ, exerciţiul se planifică şi se organizează pe timp de pace şi nu este influenţat de situaţia de securitate din proximitatea României.

“Transmitem, pe această cale, cetăţenilor judeţului Buzău că această activitate nu este influenţată în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României şi nu există motive de îngrijorare, iar rezerviştilor faptul că sunt aşteptaţi cu toată disponibilitatea instituţională la sediul unităţilor unde sunt încadraţi, cu menţiunea că în anumite unităţi vor desfăşura, pe durata unei zile, un program de instruire de 8-10 ore, ceea ce constituie un prilej pentru revederea cu foştii camarazi şi pentru reamintirea unor deprinderi specifice fiecărei arme şi specialităţi militare”, precizează sursa citată.

Autorităţile atrag atenţia că refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia îl atacă dur pe Marcel Ciolacu după vizita în R. Moldova: ‘Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta vor’

Publicat

in

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre „Situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii proeuropene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la 20 octombrie.

Zaharova a remarcat în context vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, faţă de care a avut remarci ironice, acuzând din nou România că vrea să acapareze Republica Moldova.

Consulatul României de la Rostov pe Don a primit notificare că trebuie să se închidă începând cu data de 14 octombrie, a ținut să precizeze în mod explicit Zaharova (decizia închiderii fusese luată de Moscova la sfârşitul anului trecut).

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru “opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii “să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei” – a spus Maria Zaharova.

Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie” şi a comentat ironic: „Vedem cât de “prosperă” este Uniunea Europeană”.

Apoi a continuat: „Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Este evident că tacticile de promovare a “ameninţării ruse” inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul “curs european” al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a conchis Maria Zaharova în finalul comentariului său despre situaţia din Republica Moldova, informează NEWS.RO.

MOSCOVA ÎNCHIDE CONSULATUL ROMÂNIEI LA ROSTOV PE DON LA 14 OCTOMBRIE

În briefingul său de presă de miercuri, Maria Zaharova a anunţat că partea română a fost notificată oficial că trebuie să închidă Consulatul General al României de la Rostov pe Don începând cu data de 14 octombrie.

„Partea română a primit o notificare oficială, potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi încetează activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c. Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.

„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

CONTEXT

La sfârşitul anuului trecut, guvernul de la Moscova a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul referitor la deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mişustin a semnat un ordin în acest sens. Acordul pentru deschiderea consulatului României data din septembrie 2005.

La momentul respectiv, în 12 decembrie 2023, Ministerul de Externe de la Bucureşti a comunicat că a luat notă de publicarea deciziei Moscovei referitoare la consulat, dar preciza că „partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”.

Decizia Moscovei a intervenit în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit considerabil după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureştiul a condamnat vehement acest act de agresiune. În vara anului 2023, MAE român a solicitat Moscovei să-şi reducă personalul diplomatic care lucrează la Ambasada Rusiei la Bucureşti cu 40 de oameni. În replică, MAE rus a precizat că „Rusia va răspunde în consecinţă”.

În afară de ambasadă şi de consulatul de la Rostov pe Don, România mai are deschis un Consulat General la Sankt Petersburg.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Un documentar care pretinde că a aflat identitatea lui Satoshi, creatorul enigmatic al bitcoin, face furori în streaming

Publicat

in

Un documentar nou care pretinde că a descoperit cine este cu adevărat Satoshi Nakamoto, creatorul necunoscut al bitcoin, a urcat rapid în clasamentele celor mai populare filme aflate în streaming, relatează Markets Insider.

Money Electric: The Bitcoin Mystery, documentarul produs de HBO, susține că inventatorul bitcoin este un programator canadian obscur numit Peter Todd.

Comunitatea crypto a așteptat cu sufletul la gură lansarea documentarului, însă aproape nimeni nu se aștepta ca Todd, un consultant în criptografie aplicată la GitHub, să fie prezentat drept Satoshi.

Documentarul a avut premiera marți în Statele Unite și a urcat deja până pe poziția a doua în clasamentul celor mai urmărite filme pe Max, platforma de streaming a conglomeratului Warner Bros. Discovery, care deține și televiziunea HBO. Documentarul despre presupusul creator al bitcoin este devansat în clasament doar de Salem’s Lot, filmul bazat pe romanul omonim al lui Stephen King din 1975.

Înainte de apariția documentarului, unii membri ai așa-zisei comunități „crypto” au pariat pe identitatea pe care documentarul HBO o va vehicula pentru Satoshi. Însă numele speculate de „crypto-entuziaști” au fost în mare parte cele cunoscute în rândurile lor: Len Sassaman, un fost programator și criptograf, inginerul în știința calculatoarelor Nick Szabo sau Adam Back, CEO-ul companiei de blockchain Blockstream.

Însă cineastul american Cullen Hoback, cunoscut pentru documentare apreciate ca Terms and Conditions May Apply sau Q: Into The Storm, susține că Todd este cel mai probabil „suspect” și oferă mai multe dovezi în acest sens.

Ce argumente aduce documentarul HBO privind identitatea lui Satoshi

De exemplu, documentarul arată o postare din 2010 făcută pe un forum despre bitcoin în care Todd răspunde la un continuare a unui mesaj publicat de Satoshi ca și cum îi continuă ideea. Hoback afirmă că cele două postări arată ca și cum Todd s-a încurcat și a postat al doilea mesaj de pe contul său personal, în loc să îl publice de pe cel al lui Satoshi.

Enigmaticul creator al bitcoin și-a trimis ultimul mail către comunitatea crypto în aprilie 2011, spunând că s-a apucat de alte lucruri. Exact atunci s-au oprit și postările de pe contul lui Todd.

Unii din comunitatea crypto cred de ani de ani de zile că dispariția enigmatică a lui Satoshi demonstrează că el a fost programatorul american Len Sassaman, care s-a sinucis în iulie 2021.

Hoback aduce și alte dovezi în sprijinul teoriei sale, unele dintre ele având de-a face cu parcursul profesional al lui Todd după 2011. Printre altele, el a eliminat din CV-ul său faptul că știe să programeze în C++, limbajul de programare care a fost folosit pentru crearea bitcoin.

Cineastul american consideră de asemenea că postările făcute de Todd și Nakamoto pe forumurile crypto arată că cei doi împărtășesc anumite alegeri lingvistice și gramaticale.

Programatorul canadian neagă ferm că este creatorul bitcoin

Însă programatorul canadian a negat că este Satoshi. „Voi recunoaște că ești destul de creativ. Inventezi niște teorii nebunești. E fantasmagoric”, a declarat el în fața camerei.

„Dar da, voi spune desigur că sunt Satoshi. Și sunt și Craig Wright”, a adăugat el în glumă, referindu-se la inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde de ani de zile că este creatorul bitcoin. Afirmațiile sale au fost desființate recent de justiția britanică.

Todd a fost contactat de jurnaliștii de la The New York Times pentru a fi întrebat dacă este Satoshi, un lucru pe care l-a negat din nou, la fel ca în documentar.

„Deci, să rămână scris, nu sunt Satoshi”, a subliniat el, adăugând că întrebarea „este una fără sens, fiindcă Satoshi ar nega asta pur și simplu”.

Identitatea lui Satoshi, cel mai mare mister al comunității crypto

Este crezut că Satoshi Nakamoto, oricine ar fi el, nu s-a întâlnit niciodată în persoană cu colaboratorii săi, comunicând doar prin intermediul internetului.

El a publicat în 2008 documentul care avea să stea la baza creării bitcoin, unul care își imagina un sistem de plăți descentralizat și anonim.

După lansarea bitcoin în 2009 el a continuat să comunice cu fanii criptomonedei pe forumuri online până în decembrie 2010. El a anunțat apoi într-un email trimis unui colaborator în luna aprilie a anului următor când a anunțat că se apleacă asupra altor interese.

The Independent scria în 2021, citând speculațiile din comunitatea crypto, că Satoshi ar fi rămas în posesia a 750.000-1.100.000 de bitcoini.

După ce prețul bitcoin a crescut exploziv în timpul pandemiei de COVID-19 și a ajuns până la 68.000 de dolari, averea sa s-ar fi ridicat până la 73 de miliarde de dolari.

La momentul respectiv ar fi fost al 15-lea cel mai bogat om din lume. Însă aceste estimări trebuie privite mereu cu o notă de scepticism, zvonurile privind averea fabuloasă a lui Satoshi făcând parte din aura de mister din jurul său.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend