Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO ​Misiune spaţială istorică a Chinei: o rachetă cu trei astronauţi la bord a fost lansată către staţia sa orbitală

Publicat

in

China a lansat marţi o rachetă cu trei astronauţi la bord către staţia sa spaţială – al doilea avanpost locuit de pe orbita joasă a Pământului intrat în funcţiune după Staţia Spaţială Internaţională (ISS) condusă de NASA – în cadrul primei rotaţii a unui echipaj aflat pe orbită din istoria spaţială chineză.

Echipajul capsulei spațiale Shenzhou-15 Foto: AFP / AFP / Profimedia

Capsula spaţială Shenzhou-15, sau “Navă divină”, cu un echipaj alcătuit din trei astronauţi şi propulsată de o rachetă Long March-2F, a decolat de la Centrul de lansare a sateliţilor Jiuquan marţi, la ora locală 23:08 (15:08 GMT) în condiţii de temperaturi sub pragul de îngheţ din deşertul Gobi, situat în nord-vestul Chinei, conform televiziunii de stat.

Shenzhou-15 a fost ultima dintre cele 11 misiuni care au început în aprilie 2021 – dintre care primele trei nu au avut la bord echipaj uman – necesare pentru asamblarea Tiangong, sau “Palatul celest”, aşa cum este denumită staţia spaţială chineză cu mai multe module.

Cei trei astronauţi vor prelua atribuţiile de la echipajul Shenzhou-14 care a ajuns la bordul staţiei spaţiale la începutul lunii iunie.

Membrii anteriori ai echipajului ar urma să revină pe Pământ la începutul lunii decembrie, după o săptămână în care îşi vor preda atribuţiile, perioadă în care va fi totodată evaluată capacitatea staţiei de a susţine temporar şase astronauţi, încă un record pentru programul spaţial al Chinei.

În timpul misiunii de şase luni, echipajul Shenzhou-15 va efectua teste legate de şederea pe termen lung la bordul staţiei spaţiale în configuraţia sa actuală, cu trei module, a declarat Ji Qiming, asistentul directorului Agenţiei chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA), în cadrul unei conferinţe organizate luni, potrivit Xinhua.

Totodată, echipajul va instala şi testa 15 cabine pentru experimente ştiinţifice şi va efectua peste 40 de experimente şi teste în domeniul cercetării spaţiale, medicinei şi tehnologiei spaţiale, a precizat Ji Qiming, adăugând că echipajul va efectua totodată trei sau patru activităţi extravehiculare.

Avanpostul spaţial a luat actuala formă de “T” în noiembrie, odată cu sosirea ultimului dintre cele trei module cilindrice.

Staţia are o durată de viaţă proiectată de cel puţin un deceniu, astronauţii care se vor afla la bordul ei urmând să realizeze peste o mie de experimente ştiinţifice – de la studiul modului în care plantele se adaptează în spaţiu până la comportamentul fluidelor în condiţii de microgravitaţie.

“Palatul celest” reprezintă încununarea a aproape două decenii de misiuni spaţiale cu echipaj uman efectuate de China.

Misiunile spaţiale cu echipaj uman ale Chinei au debutat în 2003 când un fost pilot de vânătoare, Yang Liwei, a fost trimis pe orbită într-o capsulă mică de culoarea bronzului, Shenzhou-5, devenind astfel prima persoană din această ţară care a ajuns în spaţiu şi un erou pentru milioane de chinezi.

Staţia spaţială reprezintă totodată o mărturie a creşterii influenţei şi încrederii Chinei în eforturile sale spaţiale şi o provocare la adresa superiorităţii SUA în domeniu, după ce au fost izolată de ISS şi după ce SUA a interzis prin lege orice colaborare, directă sau indirectă, între agenţia spaţială americană şi China, notează Reuters. (Sursa: Agerpres)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Uitați de parfumuri în sticle! Apar pastilele care ne parfumează corpul

Publicat

in

De

Poate îți amintești că în trecut, câțiva cercetători ambițioși au creat capsule cu sclipici, promițând că, dacă le folosești, vei avea o experiență parfumată în toaletă. Alți cercetători au dezvoltat ulterior o idee ingenioasă pe aceeași temă.

Puteți uita de sticlele de parfum, de faptul că aroma nu rezistă decât un anume interval de timp. Cercetătorii turci lucrează la realizarea unor parfumuri care se administrează altfel: se înghit. Vom lua o capsulă apoi corpul va emana un miros frumos. Mai mult, spun cercetătorii, mirosul va fi persistent o zi întreagă, la un dozaj de patru capsule. După cum anunță echipa de cercetare turcă, parfumul va fi regăsit și atunci când vom merge la baie (după ce am luat capsulele respective zilnic).

Parfumuri comestibile, în faza de testare

Cercetătorii turci, coordonați de Dr. Gulshan Gedik, remodelează industria parfumurilor cu o inovație revoluționară. Echipa sa lucrează la realizarea de parfumuri comestibile realizate din trandafiri cultivați local. Noile parfumuri vin sub formă de capsule, ca niște suplimente alimentare pe bază de plante obișnuite.

Uleiul de trandafir extras din aceste flori este un ingredient căutat în industria parfumurilor și a cosmeticelor datorită mirosului său bogat și proprietăților de persistență. Pentru a valorifica întregul potențial al trandafirilor locali, cum ar fi soiul Edirne, cercetătorii lucrează pentru a dezvolta produse farmaceutice, cu scopul de a crea forme solide de dozare a parfumului comestibil. Grija echipei de cercetare este de a cea o formulă ecologică, aliniată principiilor obținerii unui produs de frumusețe curat, punând accent pe durabilitate, pe valorificarea și conservarea resurselor naturale.

Inspirație de la capsulele cu usturoi

Echipa de cercetare condusă de Dr. Gulshan Gedik s-a inspirat în crearea parfumului solid comestibil din flori de trandafir, care se înghite, din capsulele cu usturoi, suplimente alimentare cunoscute și consumate la scară largă. Oricine a luat capsule cu usturoi a observat, pe lângă beneficiile aduse sănătății, și un efect secundar mai puțin plăcut: mirosul. Corpul oamenilor care consumă aceste capsule miroase a usturoi. Pe același efect se bazează și Dr. Gulshan Gedik, scrie retetesivedete.ro.

Inspirați de modul în care se difuzează în corp, eliminându-se odată cu transpirația și procesele fiziologice, aroma usturoiului din suplimentele alimentare, cercetătorii turci au descoperit același efect și în cazul florilor de trandafir Edirne. Cum capsulele sunt deja în faza de testare, oamenii de știință spun că, consumând zilnic patru capsule din noul parfum comestibil, corpul utilizatorilor începe să miroasă a trandafiri.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mişcarea de susţinere pentru Gaza ia amploare în campusurile universitare din SUA: polițiștii fac sute de arestări în rândul studenţilor

Publicat

in

De

Sute de arestări, poliţişti care se confruntă cu studenţi care opun rezistenţă: tensiunea a rămas electrică joi în campusurile americane, în contextul în care mişcarea de protest împotriva războiului din Fâşia Gaza se răspândeşte în întreaga ţară, informează vineri AFP, citat de AGERPRES.

De la Los Angeles la Atlanta, de la Austin la Boston, trecând prin Chicago, mişcarea studenţilor americani pro-palestinieni creşte constant după ce fost iniţiată la Universitatea Columbia din New York în urmă cu mai bine de o săptămână. Unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, precum Harvard, Yale şi Princeton sunt afectate de aceste mişcări de protest.

Scene similare se succed în întreaga ţară. Studenţii îşi instalează corturi în campusuri pentru a denunţa sprijinul militar al Statelor Unite pentru Israel şi catastrofa umanitară din Fâşia Gaza. Apoi sunt dislocaţi de poliţişti, de multe ori într-o manieră agresivă, la cererea conducerii universităţii.

Miercuri seara, peste o sută de manifestanţi au fost arestaţi lângă Emerson College, o universitate din Boston. La mii de mile distanţă, ofiţeri călare au reţinut studenţi de la Universitatea din Texas din Austin. În campusul Universităţii Emory din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite, manifestanţii au fost deplasaţi de poliţie cu forţa, unii fiind aruncaţi la pământ pentru a fi arestaţi, potrivit imaginilor unui fotoreporter AFP.

Joi devreme, o nouă tabără a fost înfiinţată în campusul Universităţii George Washington din capitală.

La Universitatea UCLA din Los Angeles, peste 200 de studenţi au înfiinţat un mini-sat de aproximativ 30 de corturi, baricadat cu paleţi şi pancarte.

content-image

Kaia Shah, o studentă la ştiinţe politice în vârstă de 23 de ani, este entuziasmată de extinderea mişcării.”Este grozav ceea ce vedem în alte campusuri”, a spus ea.”Demonstrează cât de mulţi oameni susţin această cauză”.

La Austin, aproape 2.000 de tineri s-au adunat joi în campusul Universităţii din Texas pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Gaza, scandând “Eliberaţi Palestina”. Pentru Kit Belgium, profesoară la această universitate, campusul are nevoie să vadă “exprimarea liberă şi schimbul liber de idei”.”Şi dacă universitatea nu poate tolera acest lucru, atunci nu merită acest nume”, a adăugat ea pentru AFP.

content-image

În apropierea mitingului pro-palestinian, în jur de 30 de studenţi au organizat o contra-demonstraţie. Jasmine Rad, o studentă evreică la Universitatea din Texas, spune că protestele în sprijinul Gazei sunt “periculoase pentru studenţii evrei”.”Îi afectează pe studenţii evrei şi pe studenţii care nu se simt în siguranţă din cauza violenţei din campusul nostru”, a opinat studenta la jurnalism în vârstă de 19 ani.

Pe platforma sa Truth Social, Donald Trump a denunţat protestele pro-palestiniene, numindu-le “o ruşine” pentru Statele Unite.

Cu o zi înainte, republicanul Mike Johnson a mers la Universitatea Columbia, unde a ameninţat că îi va cere preşedintelui Joe Biden să mobilizeze Garda Naţională în campusuri, care sunt pradă, potrivit acestuia, unui “virus al antisemitismului”.

Un avertisment ce rezonează dureros în Statele Unite. Pe 4 mai 1970, Garda Naţională din Ohio a deschis focul la Universitatea de Stat Kent asupra demonstranţilor care protestau împotriva războiului din Vietnam, patru studenţi fiind ucişi.

Casa Albă asigură că preşedintele Joe Biden, care speră să fie reales în noiembrie, “susţine libertatea de exprimare, dezbatere şi nediscriminare” în universităţi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend