Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sub tirul criticilor, Italia renunță la modelul german: Cum urmează să fie taxate companiile energetice

Publicat

in

Italia intenționează să aplice anul viitor un impozit excepțional de 50% pe veniturile companiilor energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la petrol și gaze, se arată într-un proiect de buget pentru 2023 consultat de Reuters, scrie Mediafax.

Impozitul este de 50% din din veniturile societăților din 2022 care este cu cel puțin 10% mai mare decât media veniturilor raportate între 2018 și 2021, și nu va depăși 25% din valoarea activelor nete la sfârșitul anului 2021.

Schema este diferită față de modul în care a fost prezentată marți de Trezorerie. Acea versiune prevedea o taxă de 35% care se aplica din ianuarie până în iulie 2023 și care era calculată pe profiturile companiilor energetice, și nu pe venituri, așa cum se prevede în ultimul proiect.

Roma se așteaptă să strângă aproximativ 2,565 miliarde de euro din această taxă, care urmează un cadru propus de Comisia Europeană și înlocuiește o taxă similară în vigoare în acest an, care a declanșat critici și refuzuri de plată din partea mai multor firme.

Conform noilor condiții stabilite în buget, care încă nu a fost publicat oficial, aproximativ 7.000 de producători și vânzători de energie electrică, gaze naturale și produse petroliere trebuie să plătească suma datorată până la jumătatea anului 2023.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Studiul care confirmă ce spune Marcel Ciolacu: Românii nu mai vor la muncă în străinătate – Ce s-a schimbat în doar câțiva ani

Publicat

in

De

Studiul care confirmă ce spune Marcel Ciolacu: Românii nu mai vor la muncă în străinătate – Ce s-a schimbat în doar câțiva ani

Un studiu global arată o scădere semnificativă a numărului de români în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Mulți dintre ei vor acum să lucreze de acasă, pentru companii din străinătate.

De altfel, în urmă cu câteva zile, premierul Ciolacu spunea, într-o discuție cu mediul de afaceri, că doar 8$ dintre români ar vrea să mai plece să muncească în străinătate. “În 2018, 22% dintre români voiau să plece în străinătate, să-și caute un loc de muncă, în 2020 am ajuns undeva la 13%, iar astăzi vorbim de 8%. Deci, suntem într-un trend descrescător.”, a declarat primul-ministru Marcel Ciolacu.

Conform unui studiu recent realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, numărul românilor în căutarea unui loc de muncă peste hotare a înregistrat o scădere considerabilă. În prezent, doar 8% dintre români își îndreaptă privirea către oportunitățile de angajare internaționale, în comparație cu 13% în 2020 și 22% în 2018.

Cele trei destinații principale pentru românii care doresc să lucreze în străinătate rămân Germania, Marea Britanie și Spania

Raportul arată că, în ceea ce privește preferințele globale pentru relocare, România ocupă în prezent locul 89, o ușoară îmbunătățire față de locul 92 în 2018, dar o scădere semnificativă față de locul 78 în 2020.

Ana Vişian, Marketing Manager la bestjobs, partenerul The Network în România, explică că schimbările economice și sociale au determinat o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor. Motivele variază de la îmbunătățirea calității vieții și posibilitatea de a lucra de la distanță, până la preocupările legate de siguranța socială și dorința de a fi mai aproape de familie și prieteni, scrie romaniatv.net.

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, acest procentaj a scăzut la 13% acum trei ani și la doar 8% anul trecut, mult sub media globală de 23% în 2023.

Totuși, în concordanță cu tendințele internaționale, numărul celor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 față de 61% în 2020.

Motivațiile financiare și economice rămân principalele argumente pentru românii care iau în considerare munca în străinătate

Motivațiile financiare și economice rămân principalele argumente pentru românii care iau în considerare munca în străinătate, în timp ce o mai bună calitate a vieții și sistemele îmbunătățite de asistență socială și sănătate sunt și ele factori majori.

„Schimbările din peisajul economic și social au condus la o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor, cu multiple motive care contribuie, inclusiv la îmbunătățirea calității vieții, posibilitatea de a lucra de la distanță, preocupările legate de siguranța socială sau dorința de a fi mai aproape de familie și prieteni. Totodată, specialiștii în domenii precum IT, inginerie sau sănătate optează să rămână în țară, având în vedere echilibrarea diferențelor salariale la nivel european, oportunitățile de angajare și un nivel de trai comparabil. Foarte interesant este faptul că în prezent, doar 9% dintre tineri și 7% dintre absolvenții de studii superioare iau în considerare o posibilă emigrare, comparativ cu o medie globală de 24% și, respectiv, 32%,” explică Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs, partenerul The Network în România.

Studiul analizează și motivele pentru care cei care aleg să rămână în țările lor de origine fac acest lucru. Legăturile puternice cu familia și dificultățile legate de achiziționarea de proprietăți imobiliare în străinătate sunt doar câteva dintre motivele menționate.

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmați de muncitorii manuali (18%) și profesioniștii în managementul afacerilor (17%). Românii ar prefera să lucreze în Germania, Regatul Unit și Spania ca principale trei destinații pentru a lucra în străinătate, dar topul lor al celor mai dorite țări include și Italia, Statele Unite, Franța, Olanda, Austria, Danemarca și Elveția. În concordanță cu tendința globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Citeste mai mult

NATIONAL

Angajaţii din Registrul Comerţului, protest la Ministerul Justiţiei – Revendicările sindicaliştilor

Publicat

in

De

Angajaţii din Registrul Comerţului, protest la Ministerul Justiţiei – Revendicările sindicaliştilor

Angajaţii din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului protestează, vineri, în faţa Ministerului Justiţiei, reclamând discriminarea salarială şi cerând majorări ale veniturilor.

”Este în plină desfăşurare acest protest în faţa Ministerului Justiţiei, organizat de Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federatia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical”, anunţă, vineri, sindicaliştii.

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) reclamă inechităţile salariale şi discriminarea faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională justiţie.

De asemenea, reclamă un ”tratament disproporţionat în raport cu importanţa activităţilor derulate şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţii din ONRC în actualul context economic şi financiar marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR”.

”SAONRC cere Guvernului României demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15% având în vedere faptul că ONRC este instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie. Totodată revendicăm acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariaţi din familia ocupaţională Justiţie”, au mai transmis sindicaliştii.

Seria protestelor a început în 18 aprilie, cu grevă japoneză şi a continuat cu pichetarea sediilor judeţene.

Sindicaliştii anunţă, începând din luna august 2024, declanşarea conflictului colectiv de muncă, dacă revendicările nu sunt îndeplinite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend