Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul cuplu gay a sărbătorit 20 de ani de căsnicie

Publicat

in

În urmă cu 20 de ani, cuplul de olandezi Gert Kasteel şi Dolf Pasker a scris istorie după ce cei doi şi-au unit destinele în cadrul primei căsătorii din lume între persoane de acelaşi sex, oficiată în Ţările de Jos, relatează joi Reuters.

Citește și: Viorica Dăncilă, despre zvonul că ar construi un nou partid: Mulți social-democrați sunt în afara partidului

Ei s-au numărat printre cele patru cupluri gay – trei masculine şi unul feminin – care s-au căsătorit imediat după miezul nopţii la 1 aprilie 2001, în cadrul unui eveniment oficiat de primarul din Amsterdam.

Joi, ei au celebrat a 20-a aniversare a căsătoriei în grupuri restrânse sau acasă, în contextul restricţiilor asociate COVID-19 care interzic adunările mari.

”E mai plăcut să le pot spune altora ‘el este soţul meu’ ”, a declarat Dolf, alături de Gert, în timp ce frunzăreau împreună un album cu fotografii şi decupaje din articole despre căsătoria menţionată în titlurile ziarelor din întreaga lume. ”M-a ajutat să mă accept”, a adăugat el.

Toate cele patru căsătorii între persoane de acelaşi sex au trecut testul timpului. Unul dintre bărbaţi, Frank Wittebrood, a murit în urma unui atac de cord în 2011, la vârsta de 55 de ani.

Participanţii au privit înapoi cu mândrie, după ce au făcut istorie în domeniul legislativ.

”Oamenii mi-au spus că Olanda va fi prima şi ultima ţară (care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex), că restul lumii nu va urma exemplul”, a declarat Henk Krol, parlamentar care a votat în favoarea propunerii legislative adoptate în 2000.

”Aproape 30 de ţări au urmat exemplul Olandei”, a adăugat el.

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Mexic şi Africa de Sud se numără printre cele 29 de naţiuni care au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex începând din 2001.

”Sunt foarte mândru că este posibil…”, a spus Gert, care înainte de a-şi încheia propoziţia a fost completat de Dolf: ”… că am jucat un mic rol în aceasta. Am scris istorie”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Președintele chinez Xi Jinping: China și SUA ar trebui să fie parteneri, nu rivali

Publicat

in

De

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Întâlnirea are loc în timpul vizitei pe care Blinken o face în China. Liderul chinez a spus că SUA și China ar trebui să fie parteneri, nu rivali, informează Mediafax.

În timpul întâlnirii de vineri, președintele chinez a vorbit despre respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea win-win, potrivit BBC. Xi consideră că acestea sunt cele „trei principii majore” ale relației SUA-China. Există „încă multe probleme care trebuie rezolvate”, dar China și SUA ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, a mai spus Xi.

Relațiile dintre China și SUA au înregistrat unele progrese după întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puțin de un an, s-a întâlnit vineri și cu ministrul chinez de externe, Wang Yi. Diplomatul chinez l-a avertizat pe omologul său american să nu calce pe „liniile roșii” ale Chinei.

Relația China-SUA începe să se stabilizeze, dar încă este testată de „factori negativi”, a adăugat ministrul chinez.

Wang nu a menționat factorii negativi, dar între cele două superputeri există mai multe puncte sensibile precum influența în Marea Chinei de Sud, situația din Taiwan și drepturile omului din China. Anthony Blinken a fost mai circumspect în declarațiile sale în fața presei.

Citeste mai mult

NATIONAL

S-a dat lege! Producătorii sunt obligați să vă repare electrocasnicele și telefoanele, inclusiv după expirarea garanției

Publicat

in

De

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori, cu 584 voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile chiar și după expirarea garanției. Producătorul va avea obligația să repare produsul la un preț rezonabil, într-un termen rezonabil după perioada de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, ustensile și informații despre cum pot fi reparate produsele.

”Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor și sprijină sectorul reparațiilor prin repararea mai ușoară și mai ieftină a bunurilor.

Parlamentul a adoptat marți directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori, cu 584 voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor reparându-le.

Obligația de a repara

Noile norme prevăd că producătorii au obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile și să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare. Bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției legale. Astfel, consumatorii vor fi încurajați și mai mult să aleagă să repare produsul în loc să îl înlocuiască.

După ce expiră perioada de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii. În această categorie intră mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. Totodată, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv cât timp dispozitivul lor este reparat sau pot să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, dacă produsul nu mai poate fi reparat.

Informații despre condițiile și serviciile de reparare

Consumatorii pot primi un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparare. Formularul va include detalii despre prețul și durata reparării, în funcție de defectul constatat. Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni pentru fiecare țară. Accesând-o, consumatorii vor găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din cadrul comunităților, ca de pildă așa-numitele „cafenele de reparații”.

Revitalizarea pieței reparațiilor

Noile norme urmăresc să consolideze piața reparațiilor din Uniune și să reducă costul reparațiilor suportat de consumatori. Producătorii vor avea obligația să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil. De asemenea, le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale și tehnici legate de componente sau de programele informatice care împiedică repararea. Mai precis, producătorii nu vor putea să împiedice reparatorii independenți să utilizeze componente second-hand sau imprimate 3D și nici nu vor putea să refuze să repare un produs doar din motive economice sau fiindcă a fost reparat anterior de altcineva.

Promovarea reparațiilor la prețuri accesibile

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare țară a Uniunii va trebui să aplice cel puțin una dintre următoarele măsuri: să ofere vouchere și fonduri pentru reparații, să desfășoare campanii de informare, să ofere cursuri de reparare sau să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.

Următorii pași

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Context

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de CO2, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an. Consumatorii pierd, de asemenea, aproximativ 12 miliarde EUR pe an prin înlocuirea bunurilor, în loc să le repare. În plus, se preconizează că noile norme vor aduce în UE 4,8 miliarde EUR sub formă de creștere economică și investiții.

Directiva completează alte norme noi ale UE privind proiectarea ecologică și consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi.

Legislația răspunde direct solicitărilor cetățenilor, exprimate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei – mai concret, propunerile 5(6), 5(7), 5(10) și 11 (2) privind consumul sustenabil și creșterea sustenabilă și inovarea: lansarea unei „platforme de reparare”; introducerea unor măsuri de promovare a dreptului la reparare” și de acces la piese de schimb; luarea de măsuri la nivelul UE pentru a stimula consumatorii să utilizeze produse mai mult timp; și abordarea obsolescenței planificate și asigurarea dreptului la reparare.”, arată un comunicat al Parlamentului European.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend