Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Începând cu 1 mai, se reiau cursele de agrement pe Dunăre cu nava ‘Chira Chiralina’

Publicat

in

Cursele de agrement pe Dunăre cu nava “Chira Chiralina”, care aparţine Primăriei Brăila, vor fi reluate începând de miercuri, 1 mai, potrivit informaţiilor transmise de Serviciul de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară din cadrul Primăriei.

Tariful este 28 lei / persoană pentru o oră de deplasare, iar numărul minim de persoane care pot fi îmbarcate este de 17 pasageri, numărul maxim permis fiind de 25 de pasageri.

Înscrierile pentru cursele de agrement pe Dunăre se fac zilnic, de luni până joi, între orele 8,30 – 16,30, şi vineri între orele 8,30 – 12,00, la telefon sau pe email la adresa: stplcap@yahoo.com.

Nava “Chira Chiralina” a fost construită cu fonduri europene nerambursabile accesate prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, valoarea totală de realizare a şalupei fiind de 975.000 lei, dintre care 907.500 lei reprezintă fonduri europene, iar 67.000 lei contribuţia Primăriei Brăila, de la bugetul local.

Nava are o lungime de 16 metri şi a fost lansată la apă în iunie 2020. Şalupa a fost botezată “Chira Chiralina” în amintirea “femeii simbol” a Brăilei, care a fost făcută celebră de Panait Istrati în operele sale.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO S-a pus în funcțiune debarcaderul construit de americani pe coasta Fâşiei Gaza: Primele ajutoare umanitare au plecat (CENTCOM)

Publicat

in

O primă încărcătură de ajutoare umanitare destinată populaţiei Fâşiei Gaza a fost debarcată vineri pe un debarcader provizoriu, pe care militari americani l-au ancorat joi în zona de coastă a Fâşiei Gaza, anunţă pe X armata americană, relatează AFP, potrivit news.ro.

Vineri, ”către ora (locală) 9.00 (şi ora României), camioane care transportă ajutor umanitar au început să debarce (o primă încărcătură) pe un debarcader temporar”, pe coasta Fâşiei Gaza, în cadrul ”unui efort multinaţional de livrare de ajutor suplimentar civililor palestinieni din Fâşia Gaza, pe un culoar maritim de natură exclusiv umanitară”, anunţă Comandamentul central american (CENTCOM).

CENTCOM nu precizează natura acestui ajutor

”Niciun militar american nu a fost pe teritoriul (Fâşiei) Gaza”, subliniază din nou CENTCOM

La Washington, adjunctul comandantului CENTCOM, viceamiralul Brad Cooper, a anunţat sosirea a ”aproximativ 500 de tone (de ajutoare) în următoarele zile (…), repartizate pe mai multe vapoare”.

Construirea acestui ponton – în valoare de 320 de milioane de dolari potrivit Pentagonului – a fost anunţată în martie de către preşedintele american Joe Biden, împotriva unor restricţii impuse de către Israel, aliatul Statelor Unite, livrării terestre a ajutorului umanitar.

Acest ajutor urmează să fie predat ONU, care ”coordonează distribuirea acestuia în (Fâşia) Gaza”, a anunţat el.

Un adjunct al purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Farhan Haq, anunţa joi că negocieri continuau în vederea stabilirii modalităţilor predării ajutorului.

”Ne vom finaliza planurile operaţionale pentru a ne asigura că suntem pregătiţi să preluăm încărcătura” ajutorului, ”asigurând totdată securitatea personalului nostru”, a anunţat el.

El a reiterat că ONU preferă să utilizeze calea terestră şi a apreciat că ajutorul umanitar ”nu poate şi nu trebuie să depindă de un ponton plutitor, departe de locul în care nevoile sunt cele mai acute”.

Indiferent că ajutorul soseşte ”pe mare sau pe drum, fără carburant el nu va ajunge la oamenii care au atât de multă nevoie de el”, a insistat el.

ONU avertizează că o foamete ameninţă Fâşia Gaza.

Confruntări violente în nord

Confruntări armate violente aveau loc vineri între armata israeliană şi Hamas în nordul Fâşiei Gaza, la o zi după ce israelul a anunţat o ”intensificare” a operaţiunilor la Rafah, în sudul enclavei, în pofida unor temeri internaţionale cu privire la populaţia civilă.

Armata israeliană a luptat, în a opta lună de Război în Fâşia Gaza, împotriva unor forţe palestiniene în Tabăra de Refugiaţi Jabalia (nord), vizată de bombardamente aeriene şi tiruri de artilerie, potrivit unor martori.

Şase persoane au fost ucise, iar locuinţele le-au fost bombardate, potrivit Aprării Civile palestiniene, echipe din cadrul căreia încercau să salveze alţi locuitori prinşi între dărâmături.

În cealaltă parte a Fâşiei Gaza, la Rafah, Brigăzile Ezzedin al al-Qassam, aripa armată a Hmas, au anunţat că au ţintit cu tiruri de obuz trupe israeliene ”staţionate în postul de frontieră” cu Egiptul.

Rafah, în care se înghesuie sute de mii de oameni deplasaţi de război, era ţinta unor tiruri ale Marinei israeliene, potrivit unor martori, în urma unor atacuri nocturne soldate cu răniţi, potrivit spitalului kuwaitian din oraş.

”Trupe suplimentare urmează să intre” în Rafah, iar ”activitatea (militară) se va intensifica”, a anunţat joi ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

El subliniază că obiectivul este aneantizarea ultimelor batalioane ale Hamas.

Premierul israelan Benjamin Neatnyahu a catalogat drept ”decisicvă” ”Bătălia de la Rafah”, care vizează în opinia sa ”ascunzători şi căi de aprovizionare” ale mişcării islamiste palestiniene pe care vrea să o distrugă după atacul de la 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshan, ”la Rafah există ostatici” răpiţi la 7 octombrie.

”Operăm în vederea creării condiţiilor pentru a-i aduce înapoi acasă”, dă el asigurări.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Săptămâna ‘Școală în siguranță’: Polițiștii din București au vorbit cu elevii

Publicat

in

În perioada 14 – 17 mai 2024, în contextul proiectului „Săptămâna Școala în Siguranță”, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Siguranță Școlară au desfășurat activități la nivelul unităților de învâțământ preuniversitar, din Capitală, în vederea prevenirii și combaterii violenței, a consumului de droguri în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, prevenirii faptelor antisociale în rândul elevilor, precum si pentru creșterea gradului de siguranță civică în instituția de învățământ.

În cadrul acestui proiect, pus în practică de către Serviciul Siguranță Scolară din cadrul Poliției Capitalei, obiectivul principal al activităților a fost conștientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini pozitive în prevenirea violenței în mediul școlar și asigurarea unui climat educațional corespunzător.

În acest context, au fost abordate multiple subiecte de interes, purtându-se discuții interactive atât cu elevii, cât și cu personalul didactic.

Printre temele abordate s-au numărat: fenomenul de bullying, violența sub toate formele sale, reacție, consecințe, paralelă între contravenții și infracțiuni, cu explicarea principalelor fapte cu care elevii s-ar putea confrunta, conștientizarea acțiunilor și consecințele acestora.

De asemenea, au fost aduse la cunoștința elevilor prevederile Lg 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, făcându-se referire, în specia, la prevederile art. 3, privind interdicția consumului produselor din tutun în unitățile de învățământ.

Au fost purtate discuții privind consumul de alcool, substanțe psihoactive sau alte substanțe interzise ori cu regim special, atrăgându-se atenția asupra consecințelor, respectiv informarea unității școlare, a părinților sau instituțiilor abilitate, în vederea luării măsurilor disciplinare ori legale ce se impun.

Prin aceste activități, rezultatul urmărit este acela de prevenire a comportamentelor de risc la vârsta adolescenței, care ar putea afecta siguranța elevilor, prin furnizarea informațiilor care să permită creșterea nivelului de educare și conștientizare a acestora, în vederea prevenirii săvârșirii unor fapte ilegale, precum și abordării unui comportament adecvat la școală și în societate.

Polițiștii au avut în atenție infracțiunile de criminalitate informatică și cele la viața sexuală și nerespectarea vieții private, acestea fiind subiecte de o importanță majoră pentru siguranța școlară.

Totodată, s-au purtat discuții interactive cu elevii care au avut multiple curiozități și au adresat întrebări, pe această cale clarificându-se fiecare aspect în parte.

Activitățile vor continua și în perioada următoare, în cadrul acestui eveniment național de traditie inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend