Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fmr PSD MP Viorel Hrebenciuc loses appeal, has to pay 42,000 euros, unjustified wealth

Publicat

in

Former Social Democrat MP Viorel Hrebenciuc has lost his case against the National Integrity Agency (ANI) at the High Court of Cassation and Justice, and the judges have ordered him to pay the amount of 42,000 euros, considered unjustified wealth.

In February 2016, ANI announced that it had found an unjustified difference of 189,813 RON (42,511 euros) between the wealth acquired and the income earned by former MP Viorel Hrebenciuc.

ANI then referred the matter to the Wealth Investigation Commission of the Bucharest Court of Appeal, with a view to initiating a control action on the changes in assets and income made by Viorel Hrebenciuc and his family during the period of his mandate as MP.

In February 2023, the Bucharest Court of Appeal ordered the confiscation of 42,511 eros from Viorel Hrebenciuc and his wife, Edit-Letitia Hrebenciuc, a decision that became final after the Supreme Court rejected the Hrebenciucs’ appeal.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Emmanuel Macron se deplasează în Noua Caledonie: „Prioritatea noastră este să restabilim calmul și ordinea”

Publicat

in

Emmanuel Macron va ajunge marți în Noua Caledonie, insulă din Pacific ce aparține de Franța, unde revoltele violente izbucnite în urmă cu o săptămână au provocat decesul a cel puțin șase persoane, relatează Reuters.

Reuniune a consiliului de securitate din Franța pe tema revoltelor din Noua CaledonieFoto: Benoit Tessier / AP – The Associated Press / Profimedia

Revoltele au pornit de o reformă electorală pe care localnicii au interpretată drept o măsură care afectează populația indigenă. Ele au lăsat în urmă mașini și imobile incendiate, magazine jefuite și drumuri blocate de localnicii care protestează, motiv pentru care populația se confruntă cu o penurie de alimente și medicamente.

În timpul unei reuniuni guvernamentale, purtătorul de cuvânt al guvernului, Prisca Thevenot, a precizat că Macron va călători în Noua Caledonie pentru „a stabili o misiune”, fără a oferi alte detalii.

Mai mulți politicieni francezi au cerut ca figuri de la vârful puterii să fie numiți mediatori, dar Thevenot nu a precizat ce pregătește Macron pentru a remedia starea de conflict din insulă.

„Prioritatea noastră este să restabilim calmul și ordinea”, a declarat Thevnot, subliinind că situația de pe teren s-a îmbunătățit în ultimele zile, dar mai sunt multe probleme de rezolvat.

Mii de persoane, inclusiv români, blocate pe insulă

Aproximativ 3.200 de persoane așteaptă să părăsească Noua Caledonie după ce zborurile comerciale au fost anulate din cauza revoltelor, potrivit guvernului local. Printre ei se numără și patru români, a informat luni Ministerul român de Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, la acest moment, are în atenție situaţia unui număr total de patru cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

Oficialii români precizează că „au întreprins și întreprind în continuare demersurile necesare în vederea acordării de asistență și protecție consulară, inclusiv prin solicitarea de sprijin autorităților franceze competente”.

Australia și Noua Zeelandă, state aflate în apropiere de Noua Caledonie, au început să-și evacueze cetățenii de pe insulă.

„Neozeelandezii din Noua Caledonie s-au confruntat cu câteva zile dificile – iar aducerea lor acasă a fost o prioritate urgentă pentru guvern”, a declarat ministrul de externe neozeelandez, Winston Peters.

Ziarul New Zealand Herald a relatat că un avion al forței de apărare a aterizat în Auckland cu aproximativ 50 de cetățeni evacuați din Noua Caledonie. În zilele următoare erau așteptate alte zboruri.

Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a declarat marți că au fost primite autorizații pentru două zboruri cu plecare asistată de guvernul australian pentru turiștii care doresc să plece.

Înaltul Comisar al Franței din Noua Caledonie a declarat că aeroportul a rămas închis pentru zboruri comerciale și că va desfășura armata pentru a proteja clădirile publice.

Oficialii australieni au spus că pasagerii sunt prioritizați în funcție de nevoi, ceea ce a generat supărarea celor blocați pe insulă.

„Soția mea este destul de supărată, vrem doar să ajungem acasă”, a spus un turist australian, într-un interviu telefonic. „Am deschis ușa hotelului în această dimineață și puteai doar să vezi un val enorm de fum ieșind dintr-o clădire în depărtare”, a declarat turistul.

Peste 1.000 de jandarmi și polițiști din Franța intervin pentru a restabili ordinea, iar efectivul ar urma să fie suplimentat cu încă 600 de persoane, a spus Înaltul Comisar al Franței.

Autoritățile le-au cerut rezidenților francezi care locuiesc în mod normal în afara Noii Caledonie să-și anunțe prezența pentru a putea primi sprijin.

Tulburările au izbucnit în momentul în care parlamentarii din Franța au dezbătut un proiect de lege care ar extinde eligibilitatea alegătorilor la scrutinele locale pentru a include cetățenii francezi care locuiesc pe insulă de peste 10 ani, o schimbare de care criticii se tem că ar putea marginaliza populația indigenă.

Protestele au izbucnit săptămâna trecută, generate de opoziția din rândul indigenilor kanak privind proiectul de lege. Liderii locali se tem că schimbarea va dilua votul kanak.

Partidele politice pro-independență spun că doresc ca guvernul francez să retragă reforma electorală înainte de a relua discuțiile, în timp ce Franța a spus că restabilirea ordinii este o precondiție pentru dialog.

Problema listelor electorale

Relațiile cu populația indigenă din Noua Caledonie sunt însă complicate. În așa-numitul Acord de la Noumea, din 1998, Franța s-a angajat să acorde treptat mai multă putere politică acestui teritoriu insular din Pacific.

În cadrul acordului, Noua Caledonie a organizat trei referendumuri cu privire la legăturile sale cu Franța, toate aceste scrutine respingând independența. Dar ideea independenței rămâne populară, în special în rândul populației indigene kanak.

Acordul de la Noumea a însemnat, de asemenea, că listele electorale ale Noii Caledonii nu au mai fost actualizate din 1998 – ceea ce înseamnă că rezidenții insulei care au sosit din Franța continentală sau din altă parte în ultimii 25 de ani nu au dreptul de a participa la scrutinul provincial.

Măsura avea rolul de a asigura o mai mare reprezentare a populației indigene.

Guvernul francez a catalogat drept „absurdă” excluderea noilor-veniți de la vot. În acest timp, grupările pro-independență se tem că extinderea listelor electorale i-ar avantaja pe politicienii pro-francezi și ar reduce ponderea alegătorilor și a politicienilor indigeni.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO FOTO Incidentul mortal de la bordul Singapore Airlines – Ce sunt turbulenţele aeriene şi cât de periculoase sunt. Vor creşte mult în următoarele decenii

Publicat

in

O persoană a murit şi mai multe au fost rănite la bordul unui avion al companiei Singapore Airlines care a întâmpinat turbulenţe puternice în timpul unui zbor de la Londra către Singapore. Avionul Boeing 777-300ER, cu 211 pasageri la bord şi 18 membri ai echipajului, a fost deviat spre Bangkok, unde a aterizat de urgenţă marţi după-amiază, scrie news.ro.

Turbulenţele apar atunci când un avion zboară prin mase sau curenţi de aer care se ciocnesc şi se deplasează la viteze foarte diferite, scrie CNN.

În timpul turbulenţelor, avionul începe să vibreze, să piardă din altitudine din cauza golurilor de aer sau să se zgâlţâie.

În cazul unor turbulenţe uşoare şi moderate, pasagerii pot simţi o presiune, iar obiectele neasigurate s-ar putea deplasa prin cabină. Dar, în cazurile severe, turbulenţele pot arunca pasagerii din scaun, mai ales dacă nu poartă centura de siguranţă, proiectându-i prin cabină, ceea ce poate provoca rănirea gravă şi, uneori, chiar moartea.

În martie 2023, turbulenţele severe de la bordul unui avion privat au dus la moartea unui fost oficial al Casei Alb

În martie 2023, turbulenţele severe de la bordul unui avion privat au dus la moartea unui fost oficial al Casei Albe, la doar câteva zile după ce şapte persoane fuseseră transportate la spital după ce un alt zbor comercial a suferit de pe urma unor turbulenţe semnificative.

În iulie 2023, şapte persoane au fost rănite la bordul unui zbor Hawaiian Airlines către Sydney, Australia, când avionul a fost zguduit de turbulenţe puternice, iar în decembrie 2022, 36 de persoane au fost rănite la bordul unui zbor Hawaiian Airlines care a decolat din Arizona către Honolulu, 20 de persoane fiind transportate la urgenţă.

Un studiu din septembrie 2022 prevede că turbulenţele în aer vor creşte semnificativ pe glob până în perioada 2050-2080, în special de-a lungul celor mai aglomerate rute de zbor, iar cel mai violent tip de turbulenţă va creşte cel mai mult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend