Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fermierul care a îndemnat la boicotarea BCR, Raiffeisen și OMV preia angajații giganților austrieci: ‘Să destabilizăm companiile venite din ţara care ne-a interzis intrarea în Schengen’

Publicat

in

Fermierul Dimitrie Muscă, președinte al Combinatului Agroindustrial Curtici, continuă boicotul la adresa companiilor din România cu capital austriac.

După ce Austria a votat împotriva aderăriii României la spațiul Schengen, Muscă a anunțat că-și închide conturile la BCR și Raiffeisen Bank.

Totodată, el a subliniat că nu va mai alimenta la OMV Petrom, acolo unde avea un consum foarte mare de motorină, dat fiind că trebuie să lucreze peste 7.000 de hectare pe care le deține.

Vezi și Un fermier dă startul la o campanie-manifest! Închide toate conturile la BCR și Raiffeisen și nu mai lucrează cu OMV Petrom și Mol

Acum, Dimitrie Muscă le transmite angajaților români de la firmele cu capital austriac că pot veni să se angajeze la el, pe același salariu.

„Angajaţii români de la firmele austriece pot să vină la firmele mele să lucreze. Le ofer cel puţin acelaşi salariu pe care l-au avut şi la companiile cu capital austriac”, a anunţat Dimitrie Muscă, conform Aradon.

Acesta a mai lansat un apel către toate companiile româneşti, dar şi către multinaţionalele care au o relaţie bună cu statul român.

„Fac un apel către firmele româneşti, dar şi către cele străine, ale căror ţară de origine au o relaţie bună cu statul român. Să facă şi ele ce mi-am propus să fac eu. Să preia angajaţi de la firmele austriece şi să le ofere aceleaşi condiţii de muncă şi salariale ca la firmele austriece. Să destabilizăm puţin companiile venite din ţara care ne-a interzis intrarea în Spaţiul Schengen”, a declarat preşedintele CAI Curtici.

Dimitrie Muscă: „Trebuie să le dăm o palmă de să vină să se roage ei de noi: domnule, haideți să vă dăm Schengen-ul”

Da, ar trebui să fie supărată toată țara. Dacă ei vor să sufere toată România atunci nici noi nu ar mai trebui să lucrăm, să facem operațiuni cu conturile și cu băncile lor, nici cu BCR care e deținută de un grup austriac, nici cu Raiffeisen, să nu mai lucrăm cu benzinăria Mol, cu OMV Petrom unde am consum foarte mare de motorină la peste 7.000 de hectare și 24.000 de porci.

Vezi și CEC Bank, mesaj pentru românii care vor să renunțe la BCR-Erste și Raiffeisen Bank: ‘Dacă te-ai gândit să schimbi banca’

Deci dacă suntem cu bun simț și români bine-crescuți, atunci trebuie să le dăm o palmă de să vină să se roage ei de noi: domnule, haideți să vă dăm Schengen-ul. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat, pentru Agrointel.ro, Dimitrie Muscă, după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen.

Eu o să dau acest mesaj că închid conturile la toate contactele din telefonul meu. La toată lumea dau. Dacă am reacționat și probabil că nu toți vom reacționa dar, o parte sunt convins că vor reacționa. Să fim buni români și dovadă că am primit și mesaje pozitive și sper cel puțin. Eu am două conturi și la CAI OLARI, și la Curtici. Prin ele rulam cam o treime prin BCR și două-trei prin BRD. Nu știu unde voi transfera banii încă dar aceasta este măsură la care m-am gândit imediat aseară când am văzut discuția. M-am gândit să închid și astăzi închidem. Am dat hârtia contabililor să închidă conturile”, a mai spus el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Șefa FMI, precaută în privința economiei mondiale: „Ar putea apărea schimbări profunde”

Publicat

in

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, rămâne precaută cu privire la economia mondială, în pofida speranțelor unei „aterizări ușoare”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe la Zurich, potrivit AFP.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„Inflația este în scădere” și multe bănci centrale „fac planuri de reducere a ratelor dobânzilor sau au început să le reducă”, a explicat ea în cadrul unei conferințe alături de Thomas Jordan, președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB), care a redus rata dobânzii de referință cu un sfert de punct la jumătatea lunii martie.

Și auzim din nou termenul de „aterizare ușoară”, care este „rezultatul probabil în acest an”, a continuat ea. „Dar fixați-vă centurile de siguranță pentru că nu am aterizat încă”, a adăugat ea.

„Inflația scade, dar nu a fost eliminată”, a susținut ea la conferința organizată de Institutul elvețian pentru cercetare internațională de la Universitatea din Zurich.

Mai mult, creșterea economică se află la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, iar economia mondială s-ar putea confrunta cu schimbări profunde, în special ca urmare a inteligenței artificiale, a mai subliniat Georgieva.

Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creştere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluţiilor mai bune ale celor mai mari state membre.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, faţă de un nivel prognozat anterior de 0,1%, transmite Bloomberg.

Citeste mai mult

NATIONAL

5 provocări pentru viitorul Parlament European

Publicat

in

Europarlamentarul Maria Manuel Leitão Marques a enumarat în presa spanionă 5 provocări care vor ieși în evidență în următorul mandat al Parlamentului European, conform Rador Radio România:

1. Aș începe cu provocarea de a ne armoniza stilul de viață cu obiectivele tranziției climatice. Vom fi dispuși să călătorim mai puțin cu mașina și mai mult cu transportul public? Să schimbăm unele dintre modurile în care producem bunuri agricole sau industriale? Să prelungim durata de viață a produselor de larg consum, cum ar fi hainele pe care le purtăm? Sau vom fi foarte “verzi” în cuvinte, dar conservatori în toate celelalte privinţe?

2. Aș evidenția apoi provocarea adaptării modelului social european la o lume cu mai puțină muncă, cu mai puține locuri de muncă precum cele pe care le cunoaștem astăzi, din cauza automatizării crescânde a multor activități executate în prezent de oameni. Ce alte activități vom aprecia? Ce tip de contribuții ar trebui să cerem companiilor automatizate pentru a garanta sustenabilitatea asigurărilor sociale? Cum vom sprijini social această tranziție în cadrul competențelor?

3. Mai există o a treia provocare, aceasta pentru Uniunea Europeană însăși și pentru instituțiile sale, care vor trebui să găsească un nou model de funcționare și chiar de finanțare, care să îi permită să primească noile state membre până în 2030. Această extindere, în plus, este importantă pentru consolidarea poziției geopolitice a Europei, dar nu este posibilă fără revizuirea sistemului instituțional și fără consolidarea finanțării UE.

4. Nu putem uita nici provocarea investițiilor în apărare, care este și mai urgentă dacă rezultatul alegerilor americane va pune sub semnul întrebării rolul NATO. Cum vom garanta securitatea colectivă a statelor membre în fața diverselor amenințări, cum ar fi terorismul, atacurile cibernetice, instabilitatea în regiunile învecinate și alte forme de agresiuni hibride care necesită din ce în ce mai mult un răspuns comun și eficient?

5. Și, în sfârşit, dar nu mai puţin importantă, vine provocarea de a păstra valorile europene. Asistăm la demonstrații rasiste de extremă-dreapta care alimentează atacuri împotriva imigranților, cum s-a întâmplat recent la Porto, sau chiar împotriva unor candidați la alegerile europene, așa cum i s-a întâmplat lui Matthias Ecke de la SPD, atacat în timp ce atârna afișe electorale în stradă.

Nu putem ignora regresele în privinţa drepturilor femeilor pe care le credeam dobândite, cu limbajul învechit din trecut. Cum îi putem combate pe cei care încurajează acest tip de comportament, răspândind vești proaste și căutând să genereze ură în diferite sectoare ale societății? Cum să faci față mesajelor care sunt pe cât de facile, pe atât de false pentru subiecte complexe? Să nu ne acoperim ochii. Uniunea Europeană este atacată de dreapta populistă, care vrea să o distrugă din interior. Din păcate, nu este clar dacă dreapta democratică va rezista acestui populism.

Omit, cu siguranță, multe alte provocări care vor fi pe agenda viitorului Parlament, dintre care unele sunt legate de cele cinci pe care le-am enumerat, de la reindustrializare la protecția copiilor în lumea digitală. Și, îndeosebi, le las cititorilor principala provocare, care este să facă și această reflecție și să vă stabilească prioritățile și să exercite presiuni pentru ca ele să devină opţiuni ale următorului Parlament European.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend