Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elon Musk a făcut o vizită surpriză în China, iar apoi acțiunile Tesla au bubuit

Publicat

in

Acţiunile Tesla au crescut puternic luni, cu 12%, după ce producătorul de maşini electrice a depăşit o etapă semnificativă în lansarea tehnologiei de conducere autonomă în China, transmite CNBC, informează News.ro.

Investitorii au reacţionat la ştirile despre vizita CEO-ului Tesla, Elon Musk, în China. Tesla a declarat duminică că autorităţile locale chineze au eliminat restricţiile asupra maşinilor sale, pentru că acestea îndeplinesc cerinţele de securitate a datelor din ţară.

Mişcarea a ridicat aşteptări că software-ul Tesla de asistenţă pentru şofer Full Self-Driving, sau FSD, va fi disponibil în curând în ţară, care este cea mai mare piaţă pentru vehiculele electrice.

În timp ce maşinile electrice ale Tesla sunt unele dintre cele mai populare vehicule din China, acestea au fost interzise în unele proprietăţi guvernamentale din cauza problemelor de securitate a datelor.

SUA ar vrea să interzică mașinile din China

Separat, administraţia Biden a anunţat la începutul acestui an o anchetă pentru a stabili dacă maşinile importate din China prezintă riscuri pentru securitatea naţională din cauza capacităţii lor de a colecta date sensibile.

FSD este o actualizare a asistentului pentru şoferi Autopilot al Tesla.

Tesla şi-a oferit tehnologia FSD în China de ani de zile, dar cu un set restrâns de caracteristici, cum ar fi schimbarea automată a benzii.

Preocupările privind securitatea datelor au fost un obstacol cheie care a împiedicat Tesla să realizeze o lansare completă a sistemului în China.

Se pare că Tesla a încheiat, de asemenea, o înţelegere cu Baidu, care ar oferi lui Musk acces ferm la tehnologia de cartografiere şi navigare a gigantului chinez de internet pentru caracteristica FSD a Tesla.

Acordul i-ar permite Tesla să acceseze licenţa de serviciu de cartografiere a Baidu, care este o cerinţă pentru ca sistemele de conducere să funcţioneze pe drumurile publice din China, a relatat Reuters, citând două surse anonime familiare cu chestiunea.

CNBC nu a putut verifica independent informaţia.

Tesla şi Baidu nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.

Cu licenţa, pe care companiile străine o pot obţine doar în parteneriat cu firme locale chineze, Tesla va avea voie să opereze legal FSD pe drumurile din China, iar flotele sale vor putea colecta date despre trafic, semne rutiere şi rute.

AceasTA marchează o victorie cheie pentru Tesla, într-un moment în care se confruntă cu o concurenţă puternică pe piaţa chineză.

Concurenţii locali precum producătorul de vehicule electrice susţinut de Warren Buffett BYD, Nio şi XPeng şi-au intensificat concurenţa cu Tesla în ultimii ani.

BYD a fost temporar cel mai mare producător de vehicule electrice la nivel global, producând peste trei milioane de vehicule cu energie nouă în 2023. Firma şi-a pierdut recent poziţia ca cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, după o scădere cu 43% a vânzărilor în primul trimestru.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

„Kairos”, de Jenny Erpenbeck, a câștigat „International Booker Prize” / Primul german care câștigă premiul

Publicat

in

Cartea „Kairos”, a scriitoarei berlineze Jenny Erpenbeck, a câștigat marți seară Premiul Internațional Booker pentru cel mai bun roman tradus în limba engleză, fiind pentru prima dată când premiul a fost acordat unui autor german, potrivit AFP.

Jenny Erpenbeck a castigat Booker PrizeFoto: Ian West / PA Images / Profimedia

Romanul urmărește relația de dragoste distructivă dintre o tânără și un bărbat mai în vârstă în Berlinul de Est din anii 1980, pe fundalul idealismului distrus al fostei Germanii de Est.

„Căderea Zidului Berlinului «este o idee de eliberare», a declarat Jenny Erpenbeck, citată într-un comunicat de presă. „Și ceea ce m-a interesat este că această eliberare nu este singurul lucru care poate fi povestit într-o astfel de carte”, a adăugat ea, „există ani înainte și ani după”.

Înmânat la Tate Modern din Londra, premiul de 50.000 de lire sterline (58.500 de euro) este împărțit între autoare și traducătorul ei, Michael Hofman, primul bărbat care primește această distincție din 2016, când premiul a căpătat forma actuală.

Președinta juriului, Eleanor Watchel, a lăudat „proza luminoasă” în care scriitoarea evocă „complexitatea relației dintre o tânără studentă și un scriitor mai în vârstă, urmărind tensiunile și răsturnările de situație zilnice care le marchează intimitatea”.

Anul trecut, International Booker Prize a fost acordat bulgarului Georgi Gospodinov pentru „Adăpostul timpului”, care îl poartă pe cititor într-o clinică din trecut pentru bolnavi de Alzheimer, invadată de oameni care vor să scape de ororile vieții moderne.

Citeste mai mult

NATIONAL

Senatul a adoptat noi amenzi: Până la 80.000 de lei pentru lipsa staţiei de monitorizare a calităţii aerului

Publicat

in

Senatul a adoptat proiectul USR care prevede montarea unor staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri. Acesta vine la pachet cu un set nou de amenzi de la 40.000 la 80.000 lei pentru nerespectarea obligaţiilor.

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul USR care prevede montarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri. Datele colectate vor fi disponibile publicului, dar transmise şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Conform iniţiativei legislative USR, nerespectarea obligaţiilor de monitorizare a aerului şi publicare a datelor sunt sancţionate cu amendă contravenţională de la 40.000 la 80.000 lei. Camera Deputaţilor este decizională pe propunerea de lege, potrivit News.ro.

„Oamenii ne scriu că trăiesc un coşmar, că nu pot deschide geamul la propria lor casă din cauza mirosului de la gropile de gunoi. Sunt mii de români în această situaţie dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, a explicat Diana Buzoianu, iniţiatoare şi vicepreşedintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al USR.

Mii de români nu pot deschide fereastra din cauza mirosurilor

La rândul său, Aurel Oprinoiu, care este preşedinte al comisiei pentru mediu din Senat, a susţinut că iniţiativa reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a conserva mediul înconjurător.

„Monitorizarea calităţii aerului la depozitele de deşeuri ne va permite să intervenim prompt în caz de depăşiri ale limitelor admise şi să prevenim efectele negative asupra sănătăţii şi mediului. Operatorii centrelor de management al deşeurilor trebuie să înţeleagă clar că sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere este prioritară şi că groapa de gunoi nu trebuie nici să creeze disconfort olfactiv şi nici să se transforme în focar de probleme de sănătate. Instalarea staţiilor de monitorizare reprezintă o măsură necesară în combaterea practicilor ilegale din domeniul depozitării deşeurilor, care afectează negativ în mod direct aerul din atmosferă dar şi sănătăţii şi traiului populaţiei din zonele adiacente”, a adăugat Aurel Oprinoiu.

Senatul a adoptat cu 99 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi şapte abţineri iniţiativa legislativă depusă de deputata Diana Buzoianu şi senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend