Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Discursul Ambasadorului Rusiei în România, Valeri Kuzmin, la Conferința științifică internațională, dedicată tragediei războiului de acum 80 de ani

Publicat

in

Din discursul Ambasadorului Rusiei în România, Valeri Kuzmin, la Conferința științifică internațională cu tema ”22 iunie 1941 în istoria celui de-al Doilea Război Mondial și 23 august 1944 în istoria relațiilor ruso-române și în lumina vremurilor noastre” (București, 22 iunie 2021) – idei principale:

– Conferința noastră se desfășoară într-o zi cu semnificație aparte, 22 iunie. Cu exact 80 de ani în urmă, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei – cea mai importantă etapă a celei mai cumplite, până acum, tragedii din istoria omenirii – al Doilea Război Mondial. În Federația Rusă, ea este marcată ca Ziua Memoriei și Durerii.

– Practic, în istoria fiecărei familii ruse, războiul a lăsat urme grele, de neșters. În total, pentru Victorie și-au dat viața, în total, 27 de milioane de cetățeni ai URSS, dintre care majoritatea trăiau pe teritoriile Federației Ruse – pe fronturi și în spatele liniilor inamice, în detașamente de partizani. Mai mult de jumătate din acest număr uriaș au fost civilii, care au murit de foame în Leningradul asediat, în timpul bombardamentelor și atacurilor asupra localităților, de epuizare în lagărele de muncă și a muncii silnice în teritoriile ocupate. Zeci de milioane de copii nu au văzut lumina zilei.

– În ultimul timp, în Occident, răsună tot mai vocal vocile forțelor revanșarde, al cărui obiectiv este acela de a discredita eroismul nemuritor a milioane de reprezentanți ai popoarelor URSS; de fapt, a tuturor celor care au luptat, pe Pământ, împotriva fascismului și a nazismului. Scopul principal al falsificatorilor istoriei este de a minimaliza și, dacă este posibil, de a nega în totalitate rolul decisiv al Armatei Roșii și al Uniunii Sovietice în obținerea Victoriei asupra răului absolut al nazismului, intrat în istoria omenirii prin crime nemaivăzute: nimicirea a milioane de oameni, inclusiv a unor popoare întregi. Prin ceea ce în dreptul internațional contemporan este calificat drept genocid. Nu poate exista o justificare rațională pentru acest gen de revizuire a hotărârilor Tribunalului de la Nürnberg, din 1946, recunoscute ca norme de drept internațional, deși, în acele vremuri, datorită lipsei unei definiții juridice necesare, ele au fost definite drept ”crime de război și crime împotriva umanității”.

– De un cinism suprem sunt afirmațiile referitoare la responsabilitatea egală a URSS și a Germaniei hitleriste pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Spre marele nostru regret, printr-o astfel de faptă rușinoasă s-a evidențiat Parlamentul European în rezoluția lui din 2019. Obiectivul evident al acestui gen de eforturi: ca, în condiții de declin al forței cumulate a Occidentului istoric, să fie cât mai mult îndepărtată perspectiva pierderii pozițiilor geopolitice dominante. În același timp, uriașul arsenal al mijloacelor occidentale ”de dezinformare în masă” a fost mobilizat pentru a demoniza actuala Rusie democratică, pentru a împărți lumea după noi linii de delimitare artificial trasate între așa-numitele democrații și autocrații.

Zilele trecute, Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat, în a treia lectură, un proiect de lege de modificare a legii privind ”Eternizarea Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”.

Conținutul legii poate fi evaluat chiar după titlul ei: ”Interdicția de a pune public semnul egalității între scopul și acțiunile Uniunii Sovietice cu cele ale Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial”.

– La 23 august 1944, în urma unei lovituri de stat, la București a fost înlăturat dictatorul Ion Antonescu și, curând după aceea, armata română s-a alăturat Armatei Roșii, pentru ca, umăr la umăr, să continue eliberarea României, după care și a Europei Centrale și de Est. Rusia ține minte acest lucru și îl prețuiește. Drept urmare, a fost restabilită integritatea teritorială a României (nordul Transilvaniei), după care Bucureștiul a semnat Tratatul de Pace cu Puterile Aliate. Ulterior, URSS a redus substanțial suma despăgubirilor pentru enormele daune aduse de armata română țării noastre.

În același timp, Rusia ține minte și faptul că, la 22 iunie 1941, cei peste o jumătate de milion de soldați ai armatei române au intrat în al Doilea Război Mondial de partea Germaniei hitleriste. De fapt, poporul român a devenit, în același timp, și victimă și participant involuntar la crimele regimului dictatorial, ale cărui aventuri militare s-au încheiat cu rușinoasa înfrângere de la Stalingrad. 23 august 1944 a devenit un eveniment determinant, ce a permis, apoi, să fie întoarsă pentru totdeauna această pagină neagră din istoria relațiilor ruso-române. O bună dovadă în acest sens o constituie îndeplinirea cu succes a acordului interguvernamental privind statutul mormintelor militare de pe teritoriile țărilor noastre, din 2005.

– Conferința noastră de astăzi își propune să extragă experiența pozitivă din evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru edificarea pe viitor a relațiilor ruso-române. O temelie politică solidă a fost pusă, în acest scop, în 2003, prin Tratatul privind relațiile de prietenie și colaborare dintre țările noastre, semnat chiar atunci când a fost luată decizia de aderare a României la NATO și la Uniunea Europeană. Din păcate, multe speranțe legate de semnarea Tratatului din 2003 nu au fost realizate nici până în ziua de astăzi.

– În țara noastră, la nivel de stat, se depun eforturi consecvente pentru păstrarea adevăratei memorii istorice despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, despre eroii și victimele lui. Recidivele ideologiei neonaziste sunt suprimate în conformitate cu legislația în vigoare. Nu veți întâlni străzi cu numele unor criminali de război și ale complicilor lor, condamnați la Nürnberg sau pe parcursul altor procese ținute în perioada postbelică. Și cu atât mai mult, nu veți vedea statuile sau busturile lor. În țara noastră sunt excluse, practic, manifestările de antisemitism și, în general, de discriminare sau ură interetnică, iar cei care se fac vinovați de un asemenea comportament sunt deferiți justiției. Încercările de reabilitare a naziștilor și a complicilor lor sunt supuse unei ample condamnări publice. Instanțele de judecată apără onoarea și demnitatea veteranilor. Mișcarea de masă ”Regimentul Nemuritor” a devenit un monument popular unic al comemorării eroilor de război.

– Urez succes participanților la conferință. Permiteți-mi să-mi exprim convingerea că, în comunicările lor, ei vor expune idei și propuneri constructive, care vor permite însănătoșirea semnificativă a relațiilor ruso-române interstatale cu ajutorul eliminării tuturor formelor de fobii și prejudecăți istorice.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran. Printre cei executaţi se numără şi două femei

Publicat

in

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

IranFoto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Parvin Moussavi, în vârstă de 53 de ani, mamă a doi copii, a fost spânzurată în închisoarea din Urmia (nord-vestul țării), împreună cu cinci bărbaţi, toţi condamnaţi pentru trafic de droguri, a precizat IHR într-un comunicat, conform agenției France Presse, citată de News.ro.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.

Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

„Nu au avut parte de un proces corect”

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate în Iran, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor.

„Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.

Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest).

IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste. Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie.

Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.

Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de Poliția Moralității pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Jurgen Klopp, mesaj la despărţirea de Liverpool: ‘Nu doar mă simt acasă. Sunt acasă. Iubesc Anfield’

Publicat

in

Liverpool va juca, duminică, pe teren propriu, cu Wolverhampton, în ultima etapă din Premier League. Va fi ultimul meci al formaţiei engleze cu Jurgen Klopp pe banca tehnică. Klopp a spus, într-un filmuleţ emoţionant postat pe pagina de Facebook a clubului, că iubeşte tot ce este legat de Liverpool şi că îi va fi teribil de dor de toţi cei de acolo. Clipul conţine şi imagini cu el pe parcursul perioadei petrecute la Liverpool, cu momente de bucurie şi emoţie, dar şi imagini cu suporteri care ţin fotografii cu el, ca omagiu pentru un antrenor de legendă.

“Ne despărţim. Iubesc absolut totul la acest club. Iubesc totul la acest oraş. Iubesc toul legat de suporterii noştri. Iubesc echipa. După toţi anii pe care i-am avut împreună şi tot timpul petrecut împreună şi după toate situaţiile prin care am trecut, respectul a crescut, iubirea a crescut. Am venit aici un tip normal. Încă sunt un tip normal. Doar că nu trăiesc o viaţă normală. Nu doar mă simt acasă. Sunt acasă. Iubesc Anfield. Iubesc Anflield când freamătă. Am arătat ce poate aduce unitatea. Este dificil să spui rămas bun. Dar să ne amintim vremurile bune. Eu o voi face. Pentru totdeauna”, spune Klopp în filmuleţ.

“Nu vă voi uita niciodată pe voi toţi. Şi îmi va fi groaznic de dor de voi. Pe curând…”, încheie el.

Pe parcursul zilei, FC Liverpool a postat mai multe imagini cu tehnicianul, cu menţiunile “amintiri pentru o viaţă întreagă”, “o moştenire legendară”, dar şi cu fragmente din mesajul său de despărţire.

Jurgen Klopp a anunţat încă din ianuarie că la finalul sezonului se desparte de Liverpool, club cu care a scris istorie.

Klopp a preluat conducerea echipei engleze în octombrie 2015 şi de atunci a câştigat opt trofee cu Liverpool, între care şi Liga Campionilor în 2019, scrie news.ro.

În plan individual, el a primit, între altele, trofeul FIFA The Best pentru cel mai bun antrenor în 2019 şi 2020 şi a fost antrenorul sezonului în Premier League în 2020 şi 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend