Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum a încercat un psiholog să atragă atenția despre legea olandeză privind moartea asistată: A vândut ‘praf de sinucidere’ la sute de persoane

Publicat

in

Un psiholog olandez a declarat că a dat „praf de sinucidere” la peste 100 de persoane. Astfel, el încearcă să provoace o dezbatere despre legile olandeze privind moartea asistată, anunță Mediafax.

Wim van Dijk, în vârstă de 78 de ani, a declarat că nu este îngrijorat de faptul că ar putea fi încarcerat pentru acţiunile sale şi a insistat că această problemă trebuie să fie expusă.

„Sunt conştient de consecinţele poveştii mele. Nu-mi pasă”, a declarat el pentru De Volkskrant. „Vreau ca neliniştea socială să devină atât de mare încât sistemul judiciar să nu o poată ignora. Nu-mi pasă dacă mă arestează. Vreau să se întâmple ceva”.

Legislaţia olandeză prevede că persoanele pot fi asistate la moarte de către un medic doar ca răspuns la o „cerere voluntară şi bine gândită” în contextul unei „suferinţe insuportabile, pentru care nu există nicio perspectivă de ameliorare sau remediu alternativ”, potrivit The Guardian.

Van Dijk este membru al Coöperatie Laatste Wil, sau Cooperativa pentru ultimul testament, care militează pentru o legislaţie mai liberală şi oferă consultanţă persoanelor care doresc să îşi pună capăt vieţii.

Procurorii investighează deja organizaţia în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora persoanele care participă la întâlnirile sale au cumpărat un medicament mortal cunoscut sub numele de Agent X, acuzaţie care a fost negată.

Poliţia a arestat în iulie un bărbat de 28 de ani din Eindhoven, suspectat că a vândut „pastile de sinucidere” la sute de persoane. Procurorii au declarat că cel puţin şase persoane au murit din cauza drogului care ar fi fost furnizat de bărbatul, numit doar Alex S, care era, de asemenea, membru al cooperativei.

Van Dijk a dezvăluit în interviul său că le-a sugerat persoanelor care participau la întâlnirile organizaţiei să rămână după plecarea moderatorului, pentru a le putea vinde medicamentul pentru 50 de euro doza.

„Am oferit cu grijă persoanelor care doresc să păstreze controlul asupra propriului sfârşit mijloacele de a pune capăt vieţii în momentul ales de ele în viitor”, a spus el. „Eu sunt un furnizor. Am furnizat Agent X la mai mult de 100 de persoane”.

Asistarea sinuciderii este pasibilă de o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

Preşedintele Coöperatie Laatse Wil, Jos van Wijk, a fost arestat şi reţinut pentru o zi luna trecută, fiind suspectat de implicare într-o organizaţie criminală.

Van Dijk a declarat pentru De Volkskrant că s-a implicat în această cooperativă, înfiinţată în 2013, după ce soţia sa a murit de demenţă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

UE a adoptat o lege unică în lume: Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

Publicat

in

Statele membre ale Uniunii Europene au susţinut marţi acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenţei artificiale (AI), iar noua legislaţie va intra în vigoare luna viitoare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că Legea AI din Europa este mai cuprinzătoare decât s-a obţinut în Statele Unite printr-o abordare bazată pe conformarea voluntară. În acelaşi timp, pentru China

principalul obiectiv în acest domeniu este menţinerea stabilităţii sociale şi a controlului statului.

Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii aprobaseră cu amendamente importante proiectul de lege redactat de Comisia Europeană în 2021.

Îngrijorarea faţă de contribuţia inteligenţei artificiale la dezinformare, ştirile false şi materiale protejate de drepturile de autor s-a intensificat în ultimele luni în întreaga lume, odată cu popularitatea sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, şi chatbot-ul (robot de dialog) Gemini al Google.

Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a afirmat într-un comunicat că “această lege de referinţă, prima din lume în genul său, răspunde unei probleme tehnologice globale care creează în acelaşi timp ocazii pentru societăţile şi economiile noastre”.

“Prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii în abordarea noilor tehnologii, asigurând în acelaşi timp posibilitatea ca această tehnologie în evoluţie rapidă să prospere şi să impulsioneze inovaţia europeană”, a adăugat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Irlanda se pregăteşte să anunţe recunoaşterea unui stat palestinian (surse)

Publicat

in

Guvernul Irlandei urmează să anunțe miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, informează Rador Radio România.

Irlanda, Spania, Slovenia și Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat în ultimele săptămâni că intenționează să facă această recunoaștere, susținând că o soluție cu două state este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

Guvernul irlandez a declarat marți seara că premierul și ministrul de externe vor vorbi cu presa miercuri dimineață, dar nu a precizat care va fi subiectul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend