Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coloana a 5-a în Inspectia Judiciară: Candidații activiști, între Critică și Ambiție

Publicat

in

Recenta înscriere a unor procurori activiști (Lăncrănjan, Pîrlog, Codreanu) la concursul pentru Inspectia Judiciară a stârnit un val de controverse în rândul comunității juridice și nu numai. Este vorba despre trei figuri proeminente, cunoscute nu doar pentru carierele lor, dar și pentru pozițiile lor vocal critice față de această instituție, pe care nu doar că au criticat-o în mod sistematic, dar au și solicitat, în diverse ocazii, desființarea sau cel puțin o reorganizare radicală a acesteia, acuzând-o de ineficiență.

Aceste critici nu au fost niciodată superficiale, venind adesea în contextul unor anchete care îi vizau direct pe ei sau pe colegii lor din diverse asociații profesionale.

Prin urmare, decizia lor de a participa acum la concursul pentru o instituție pe care nu demult doreau să o vadă desființată sau profund reformată surprinde. Acest viraj neașteptat ridică întrebări serioase despre motivele care stau în spatele acestei schimbări de atitudine. Sunt acești candidați ghidați pur și simplu de oportunități de carieră, văzând în Inspectia Judiciară o trambulină pentru avansarea lor profesională? Sau, mai îngrijorător, intenționează să se infiltreze în această instituție pentru a o “distrugere” din interior?

De asemenea, rămâne de văzut dacă accesul acestor candidați la concurs va fi facilitat sau nu de relațiile lor cu anumiți factori de decizie, un aspect care a fost deschis la speculații în contextul actual. O asemenea posibilitate ar putea arunca o umbră asupra integrității procesului de selecție.

Noua lege a creat un alt cadru pentru concurs, cu implicarea unor actori care, cel puțin in teorie, ar trebui să garanteze eliminarea speculațiilor. Totuși, activități recente dezvăluite de surse judiciare ridică întrebări privind egalitatea reală de șanse ale candidaților.

În orice caz, situația este pe cât de complexă, pe atât de delicată. Pe de o parte, acești candidați aduc cu ei un bagaj impresionant de experiență și cunoștințe, care, în teorie, ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea funcționării Inspecției Judiciare. Pe de altă parte, istoricul lor de critici și acuzații împotriva instituției ridică semne de întrebare legitime asupra sincerității intențiilor lor.

Să i se netezească, oare, cel puțin unuia din ei, calea spre conducerea unei instituții care deranjează de ceva vreme centrele de reflecție din justiție? Justiția are experiențe anterioare celebre în care concursurile organizate de aceiași actori au făcut obiect de controversă și chiar de dosare penale.

Așadar, intrarea acestor candidați în cursa pentru Inspecția Judiciară reprezintă un test atât pentru ei, cât și pentru instituția în sine. Va fi oare vorba de o reabilitare a instituției din interior, sau de o tentativă de subminare a acesteia? Numai timpul va putea să ofere un răspuns la aceste întrebări atât de presante.  Cu siguranță, CSM și INM vor avea de dat un examen greu în această vară. Rămâne de văzut cu ce notă îl vor trece…

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Geoană: „Sistemul de vot este cel mai primitiv din Europa. România nu poate sau nu vrea să-l democratizeze”

Publicat

in

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Mircea GeoanăFoto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

„Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila … Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”, a afirmat Mircea Geoană.

În opinia sa, România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.

„Vot prin corespondenţă, vot electronic… ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a completat oficialul.

El i-a îndemnat pe cei prezenţi să îi tragă la răspundere în mod constant pe reprezentanţii lor. „Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (…) Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii”, a spus Geoană.

Acesta s-a referit şi la reticenţa tinerilor de a intra în politică. „Spui că vrei să faci politică şi automat începe un fel de suspiciune anticipativă”, a arătat el. Dar, în opinia sa, „altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva”.

„Nici Bill Gates, cu fundaţiile lui, nici cel mai mare preşedinte de companie internaţională sau naţională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aşa cum o face un om sau o femeie politică responsabil”, a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit şi la spaţiul în care a avut loc Congresul Studenţilor din România. „O clădire pe care, recunosc, mi-a făcut destul de mult bine să n-o mai vizitez în ultimii 15 ani de zile”, a descris el Palatul Parlamentului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Formula 1: Max Verstappen, un nou pole position la MP din Emilia Romagna

Publicat

in

Campionul mondial Max Verstappen (RedBull) a reușit un nou pole position și va pleca primul în Marele Premiu de Formula 1 de la Emilia Romagna, disputat duminică pe circuitul de la Imola.

Max VerstappenFoto: Independent Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Formula 1: Ferrari nu se oprește la Hamilton – Încă două transferuri de la Mercedes

Max Verstappen, primul în calificări la Emilia Romagna – Sergio Perez, abia pe locul 11

Pilotul olandez de la RedBull a fost din nou cel mai rapid în sesiunile de calificări pentru MP de la Imola care se va disputa duminică, urmat de piloții McLaren, Oscar Piastri și Lando Norris.

Charles Leclerc și Carlos Sainz de la Ferrari au încheiat pe locurile cinci și șase, urmați de George Russell (Mercedes).

Lewis Hamilton (Mercedes) a terminat abia pe locul 8, în timp ce coechipierul lui Verstappen, Sergio Perez, a obținut doar locul 11.

Marele Premiu de Formula 1 de la Emilia Romagna, al șaptelea al sezonului, se va disputa pe circuitul de la Imola duminică de la ora 16:00.

Clasamentul piloților

1. Max Verstappen – RedBull 136 puncte

2. Sergio Perez – RedBull 103

3. Charles Leclerc – Ferarri 98

4. Lando Norris – McLaren 83

5. Carlos Sainz – Ferrari 73

6. Oscar Piastri – McLaren 41

7. George Russell – Mercedes 37

8. Fernando Alonso – Aston Martin 33

9. Lewis Hamilton – Mercedes 27

10. Yuki Tsunoda – RB 14

11. Lance Stroll – Aston Martin 9

12. Oliver Bearman – Ferrari 6

13. Nico Hulkenberg – Haas 6

14. Daniel Ricciardo – RB 5

15 Esteban Ocon – Alpine 1

16. Kevin Magnussen – Haas 1

17. Alexander Albon – Williams 0

18. Zhou Guanyu – Kick Sauber 0

19. Pierre Gasly – Alpine 0

20. Valtteri Bottas – Kick Sauber 0

21. Logan Sargeant – Williams 0

Clasamentul constructorilor

1. Red Bull 239 puncte

2. Ferrari 187

3. McLaren 124

4. Mercedes 64

5. Aston Martin 42

6. RB 19

7. Haas 7

8. Alpine 1

9. Williams 0

10. Kick Sauber 0

Cum arată sezonul 2024 din Formula 1

1) MP din Bahrain / 2 martie / Câștigător Max Verstappen

2) MP din Arabia Saudită / 9 martie / Câștigător Max Verstappen

3) MP din Australia / 24 martie /Câștigător Carlos Sainz

4) MP din Japonia / 7 aprilie / Câștigător Max Verstappen

5) MP din China / 21 aprilie / Câștigător Max Verstappen

6) MP din Miami / 5 mai / Câștigător Lando Norris

7) MP din Emilia Romagna / 19 mai / Imola

8) MP din Monaco / 26 mai / Monaco

9) MP din Canada / 9 iunie / Gilles Villeneuve, Monteal

10) MP din Spania / 23 iunie / Barcelona, Montmelo

11) MP din Austria / 30 iunie / Spielberg

12) MP din Marea Britanie / 7 iulie / Silverstone

13) MP din Ungaria / 21 iulie / Hungaroring

14) MP din Belgia / 28 iulie / Spa-Francorchamps

15) MP din Olanda / 25 august / Zandvoort

16) MP din Italia / 1 septembrie / Monza

17) MP din Azerbaidjan / 15 septembrie / Baku

18) MP din Singapore / 22 septembrie / Marina Bay

19) MP din SUA / 20 octombrie / Texas, Austin

20) MP din Mexic / 27 octombrie / Autodromo Hermanos Rodriguez

21) MP din Sao Paulo / 3 noiembrie / Interlagos

22) MP din Las Vegas / 23 noiembrie / Las Vegas Strip Circuit

23) MP din Qatar / 1 decembrie / Lusail

24) MP din Abu Dhabi / 8 decembrie / Yas Marina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend