Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

CIA, avertisment urgent către aliații NATO: Rusia ar putea ataca Ucraina miercuri, pe 16 februarie

Publicat

in

Situaţia din Ucraina este din ce în ce mai tensionată: SUA i-au avertizat pe aliaţii din Europa că se tem de un atac rusesc programat pentru miercuri, 16 februarie.

Serviciile de informaţii americane au emis un avertisment urgent către aliaţii NATO cu privire la un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit informaţiilor, atât Serviciul Secret al SUA, CIA, cât şi armata SUA, au informat vineri guvernul federal şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că atacul ar putea avea loc miercurea viitoare, pe 16 februarie.

Potrivit mai multor diplomaţi şi oficiali militari, Statele Unite au oferit multe detalii despre briefing-urile secrete, notează Der Spiegel. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum şi unităţile ruse individuale şi sarcinile pe care urmează să şi le asume. 16 februarie a fost stabilită ca fiind data posibilă pentru începerea invaziei.

Cu toate acestea, nu se poate spune sigur că atacul va avea loc, auzindu-se de mult timp că mijlocul lunii februarie ar fi momentul „oportun” pentru invazie. Mai mult decât atât, nu este exclus ca noua informaţie să fie răspândită de autorităţile din SUA, în mod deliberat, pentru a încurca planurile Rusiei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Gigantul Airbus a dat lovitura! A primit cea mai mare comandă de avioane din istoria Arabiei Saudite

Publicat

in

Saudia Group, compania aeriană naţională din Arabia Saudită, a anunţat luni o comandă fermă pentru 105 avioane Airbus, pe care a descris-o drept cel mai important contract din istoria aviaţiei din Arabia Saudită, transmite AFP, conform AGERPRES.

Saudia Group va achiziţiona 54 de avioane de tip A321neo, în timp ce subsidiara sa low-cost flyadeal va achiziţiona 12 avioane A320neo şi 39 de avioane A321neo.

“Acest acord istoric cuprinde 105 avioane şi marchează un moment important nu doar pentru industria aeronautică saudită dar şi pentru întreaga regiune Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, a informat compania aeriană într-un comunicat de presă.

Această nouă comandă vine la un an după cea anunţată de compania Riyadh Air şi care includea 72 de avioane.

Autorităţile saudite şi-au anunţat intenţia de a construi un nou aeroport în capitala Riad, capabil să primească 120 de milioane de pasageri pe an.

Înaintea acordului anunţat luni, Saudia avea o flotă de 144 de avioane în timp ce flyadeal avea o flotă de 32 de avioane.

Livrarea noilor avioane va începe în 2026

Livrarea noilor avioane va începe în 2026 şi va continua până în 2032, a declarat vicepreşedintele Saudia responsabil de gestionarea flotei, Saleh Eid, care nu a dorit să dezvăluie detalii legate de valoare acordului anunţat luni.

Cu sediul la Jeddah, compania aeriană Saudia, cunoscută şi sub numele de Saudi Arabian Airlines, a început să funcţioneze în 1945 când a primit primul său avion cu reacţie, un cadou din partea preşedintelui american Franklin Roosevelt.

Prinţul moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud consideră aviaţia drept o componentă cheie a programului de reforme “Vision 2030” care vizează transformarea regatului într-un hub comercial şi turistic şi să reducă dependenţa de veniturile din petrol. Unul dintre obiectivele din acest program este triplarea traficului aerian anual pentru a ajunge la 330 milioane de pasageri pe an la finele deceniului.

Citeste mai mult

NATIONAL

STRICT SECRET Cum se muncește într-unul dintre cele mai misterioase „orașe de sub cupolă” ale lumii? – VIDEO PODCAST

Publicat

in

Există, în Statele Unite, un loc unde 17.000 de oameni, aproape populația Blajului, lucrează zi de zi într-un complex de hale unde nu intri decât cu o aprobare extrem de greu de obținut. Aici se produce echipament militar atât de scump, încât media unui aparat de aici, contractat de România, cu motoare și alte elemente complexe de schimb, va ajunge la prețul stadionului Național din București, adică peste 200 de milioane de euro. Și, totuși, oamenii se plimbă pe bicicletă înăuntru, unii poartă pantaloni scurți, dar nu au voie să păstreze în buzunare sau cu ei niciun obiect mic. Am fost în „orașul de sub cupolă” și vă relatăm care sunt regulile și cum arată munca angajaților în acest loc.

Imagine din fabrica F-35 din TexasFoto: Lockheed Martin

  • Lansăm astăzi NewsRoom Insider, un podcast în care discutăm detaliile din spatele subiectelor speciale jurnalistice pe care le publicăm. E un format de dialog în care prezentăm oamenilor, cu transparență, cine sunt jurnaliștii din spatele anchetelor și reportajele din HotNews.ro și ce au găsit aceștia pe teren. Începem cu prezentarea mega-fabricii de la Fort Worth, Texas.

HotNews.ro a publicat în urmă cu câteva zile un amplu reportaj și videoreportaj din fabrica de avioane de vânătoare F-35 din SUA. Și asta pentru că România va achiziționa astfel de avioane într-un acord care va reprezenta cel mai scump contract de achiziție militară din istoria țării noastre.

Compania care deține fabrica de la Fort Worth este Lockheed Martin, un colos care în ultimii 40 de ani lucrează în domeniul militar. Lockheed Martin a fost în mijlocul mai multor controverse, din cauza programelor costisitoare. F-35 însuși este descris de către piloții militari americani intervievați de HotNews.ro drept cel mai performant avion de luptă care a zburat vreodată pe cerul lumii, dar există și specialiști care ridică semne de întrebare, în primul rând din cauza costurilor.

Cum arată și ce poate vedea un vizitator în această fabrică de mărimea unui oraș, care sunt detaliile nesecrete și ce e strict secret în procesul de fabricație, cum arată senzația unui om obișnuit când se așează la bordul unui demonstrator, într-o misiune de luptă, puteți afla din dialogul de astăzi, purtat de jurnaliștii Ovidiu Popica și Victor Cozmei, cel care a fost la fața locului ”în orașul de sub cupolă” de la Fort Worth.

VEZI ȘI:

PRECIZARE: Costurile deplasării în fabrica Lockheed Martin din Texas au fost suportate din fondurile redacției HotNews.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend