Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce spune Ambasadoarei Suediei despre #Swedengate: „În trecut, părinții nu se așteptau să mănânce copiii lor în vizită la o altă familie, deoarece gestul putea fi interpretat ca motiv de sărăcie”

Publicat

in

Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România, a comentat, în exclusivitate pentru Hotnews.ro, diferențele culturale dintre suedezi și alte popoare, în contextul unei discuții globale, pornite de la declarația unui utilizator pe Reddit, în care povestea cum a fost ținut nemâncat când a mers într-o vizită la un prieten suedez.

Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei in RomaniaFoto: Facebook

Suedia a ajuns în trending pe Twitter (#Swedengate), la nivel internațional, după ce oamenii au aflat un obicei mai puțin obișnuit care se întâmplă în societatea ei – cazurile în care un copil aflat în vizită la un prieten nu este invitat la masă de părinții acestuia, ci lăsat să aștepte în cameră, cât el mănâncă.

Dezbaterea a pornit pe Reddit, atunci când un utilizator a întrebat: „care este cel mai ciudat lucru pe care ai fost nevoit să-l faci în vizită la cineva, din cauza culturii/religiei?” Cineva a răspuns: „Îmi aduc aminte o vizită în care am fost, la prietenul meu suedez. În timp ce ne jucam în camera lui, mama lui a țipat că cina este gata. Și fiți atenți. El mi-a spus să AȘTEPT în camera lui cât timp se duce să mănânce. A fost o nebunie totală.”

Comentariul a ieșit în evidență, mulți s-au mirat de această practică, iar discuția a devenit virală, atunci când s-a mutat pe Twitter.

Români stabiliți în Suedia au povestit pentru HotNews.ro că s-au întâlnit cu acest obicei, deși el nu mai reprezintă o practică recurentă în societate. Conversația s-a extins până la nivelul de ospitalitate al suedezilor și modul în care se comportă, în raport cu ceilalți.

Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România, a comentat subiectul pentru HotNews.ro și a explicat motivul pentru care obiceiul era des întâlnit printre cetățenii țării, în urmă cu 40 de ani.

„Mulțumesc pentru interesul pe care-l aveți pentru Suedia. Normal că suntem conștienți de „furtuna generată pe Twitter” în urma acestei discuții. În copilăria mea, în anii 1970-1980, aceasta era practica în societate, dar în prezent lucrurile s-au schimbat”, susține Hydén.

Așa cum adaugă, explicația acestui obicei, des întâlnit în urmă cu 40 de ani, are legătură cu modul în care părinții percepeau un astfel de comportament.

„În principal, părinții nu se așteptau ca copiii lor să mănânce în vizită la o altă familie, deoarece gestul ar fi putut fi interpretat ca motiv de sărăcie – să-ți trimiți copiii să mănânce în casa altcuiva. Mai mult, părinții nu invitau la masă pe copilul aflat în vizită, deoarece știau că părinții lui gătesc cina în propria lor casă. Așadar, înțelegerea nescrisă era ca copiii să ia cina acasă la ei și nu în casa prietenilor lor.

În prezent, acest obicei s-a schimbat, iar familiile suedeze își vor invita prietenii copiilor lor la cină”, precizează Ambasadoarea.

Therese Hydén punctează și modul general de a fi a suedezilor, cât și impresia inițială pe care o pot avea asupra altor culturi.

„Am speranța că suedezii sunt priviți ca oameni prietenoși cu toți străinii, inclusiv față de români, însă, cel mai probabil, suntem considerați mai rezervați, mai puțin comunicativi și oameni care mențin o distanță fizică față de ceilalți. Spre exemplu, în Suedia, când urci într-un autobuz sau într-un tren, obiceiul este de a găsi un loc unde nu mai stai lângă altcineva și de a evita discuțiile de complezență cu ceilalți pasageri.

Suedia are mai mult o cultură individualistă. Cel mai probabil, suedezii nu vor invita imediat o altă persoană la ei acasă, indiferent dacă este vorba despre un alt suedez sau cineva dintr-o țară diferită. Însă, odată ce ajungi să cunoști un suedez, ea ori el vor fi extrem de loiali și empatici”, subliniază Ambasadoarea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Armata israeliană recuperează cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în Fâșia Gaza

Publicat

in

Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că forţele sale care operează în Fâşia Gaza au recuperat cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în atacul din 7 octombrie, relatează Reuters.

Trupul lui Ron Binyamin a fost găsit alături de alţi trei ostatici ucişi, a căror repatriere a fost anunţată vineri.

Potrivit BBC, bărbatul în vârstă de 53 de ani participase la o plimbare cu bicicleta în grup în apropierea graniţei cu Gaza când a început atacul Hamas la 7 octombrie, conform News.ro.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului fără precedent, când luptători înarmaţi ai Hamas au pătruns în Israel. Aceştia au luat alte 252 de persoane ca ostatici în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a precizat, într-un mesaj postat pe X, că serviciile de informaţii militare au constatat că bărbatul a fost ucis la 7 octombrie.

A fost efectuată o identificare a corpului, iar familia bărbatului a fost informată.

Citeste mai mult

NATIONAL

Navă scufundată în largul Mării Negre: Trei marinari în continuare dispăruţi. Căutările au fost suspendate din cauza întunericului

Publicat

in

Reprezentanţii Autorităţii Navale Române au anunţat că au fost suspendate căutările marinarilor dispăruţi după scufundarea unei nave în apropiere de Sfântu Gheorghe.

Navă de căutare-salvare din dotarea MAIFoto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

„Operaţiunea de căutare a celor trei marinari sirieni dispăruţi în urma naufragiului a fost suspendată din cauza lăsării întunericului”, au transmis reprezentanţii ANR, potrivit News.ro.

Ei au reamintit că un accident de navigaţie a avut loc, sâmbătă dimineaţă, la 26 de mile marine de Sfântu Gheorghe.

„Alerta a fost primită de Serviciului MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), din cadrul Autorităţii Navale Române, în jurul orei 04.00, iar în zonă au fost trimise navele ARSVOM, SAR Artemis şi SAR Apollo. A fost cerut şi sprijinul Poliţiei de Frontieră care a trimis spre locul accidentului navele MAI 2110 şi MAI 1106.

Totodată, două nave comerciale aflate în apropiere au fost imediat alertate să se alăture operaţiunii de căutare şi salvare de vieţi omeneşti”, au precizat reprezentanţii ANR.

Opt marinari salvați, trei sunt căutați de echipajele de salvare

Ei au adăugat că nava scufundată, Mohammed Z, sub pavilion Tanzania, avea la bord 11 membri de echipaj, nouă cetăţeni sirieni şi doi cetăţeni egipteni, iar opt dintre aceştia au fost salvaţi de către nava comercială Michel, care se afla cel mai aproape de locul accidentului şi care a fost coordonată de ofiţerii MRCC.

Cei opt marinari salvaţi au fost preluaţi de nava SAR Artemis şi transportaţi în Portul Constanţa, unde au fost aşteptaţi de ambulanţe pregătite să le acorde îngrijiri medicale.

Sunt căutaţi în continuare ceilalţi trei membri ai echipajului daţi dispăruţi, toţi de naţionalitate siriană.

„Ofiţerii MRCC au emis un aviz către navigatori cu privire la membrii echipajului navei Mohammad Z care sunt în continuare daţi dispăruţi”, a mai precizat sursa citată.

Dosarul de cercetare al acestui eveniment a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

„Motivul scufundării navei nu este cunoscut în acest moment şi se va deschide un dosar de cercetare pentru a se stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul”, menţionează Autoritatea Navală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend