Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ASF dă start la programul pentru formarea cadrelor didactice din învățământul primar

Publicat

in

Institutul de Studii Financiare (ISF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în săptămâna World Investor Week, prima sesiune a cursului de educație financiară destinat cadrelor didactice din învățământul primar, în cadrul programului StartFIN, informează ASF.

StartFIN, pentru formarea personalului didactic din învățământul primar în domeniul financiar, este un program gratuit acreditat de Ministerul Educației, care oferă dezvoltarea competențelor specifice educației financiare adecvate elevilor din clasele 0-4.

Programul este acreditat pentru 4 ani în sistem online și se desfășoară pe parcursul a 40 de ore, cu 20 de ore organizate în sistem online sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, oferind astfel avantajul participării de la distanță a învățătorilor din toată țara.

StartFIN include două module în cadrul cărora sunt predate noțiuni de educație financiară complete, fiind primul program de acest tip disponibil și adecvat nevoilor beneficiarilor. Pentru finalizarea programului, participanții trebuie să pregătească un portofoliu educațional care va fi evaluat de o comisie de specialitate, formată din experţi în domeniul financiar. Absolvenții programului au posibilitatea recunoașterii unui număr de 10 credite de formare profesională.

Scopul programului StartFIN este de a dezvolta cunoștințele tehnice specifice piețelor financiare pentru cadrele didactice care predau la ciclul primar, contribuind astfel la diseminarea conceptelor financiare în rândul elevilor. Prin susținerea unor astfel de cursuri de formare economico-financiară a profesorilor cresc în mod considerabil șansele de incluziune financiară a tinerei generații.

Cursanții au la dispoziție materiale de studiu (manuale, instrumente de evaluare, aplicații și alte instrumente didactice) și sunt evaluați după metode care respectă principiile standard de evaluare.

Pentru anul 2022, ISF și A.S.F. oferă șansa formării în cadrul StartFIN, în mod gratuit, pentru 500 de învățători. Locurile sunt ocupate în ordinea înscrierii (cererile se trimit la adresa startfin@isf.ro), numărul participanților fiind limitat la 25 persoane/serie. În cazul depășirii acestei limite, persoanele vor fi înscrise la următoarea serie disponibilă.

În 21 zile de la lansare, programul StartFIN a înregistrat 1.625 cereri de înscriere, iar 372 de participanți au fost deja selectați pentru a participa la sesiuni de curs.

Citeste mai mult

NATIONAL

Dublă tragedie în Săptămâna Mare: O bunică a făcut infarct când a aflat că nepoata de 4 ani a murit

Publicat

in

De

O fetiţă de patru ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a aflat.

”La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.

Fetiţa a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanţov, luni dimineaţă. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Judeţean din Călăraşi, unde a fost declarat decesul.

Bunica a făcut, cel mai probabil, infarct

Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale şi a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilaţie şi avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva.

”Când a fost cazul anunţat, a fost anunţat ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, dar după ce au fost culese informaţii despre tabloul clinic al fetiţei, tabloul clinic al bunicii, informaţii de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica şi fetiţa, cel mai probabil nu toxiinfecţia alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiţă despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veştii că fetiţa a decedat”, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.

Cele două au mâncat împreună cu alţi membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalţi nu au acuzat stări de rău.

DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei.

Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Paul de România nu mai are scăpare! Alina Gorghiu dă asigurări: ‘Facem toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară’

Publicat

in

De

Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară, spune, marți, Alina Gorghiu despre Paul de România, care a fost arestat în Malta.

„La acest moment Paul de România se află în Malta. În baza aceluiași mandat european de arestare, procedura a fost reluată. A fost un termen de judecată (…) unde s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărâre care, desigur, poate fi contestată. Intuiesc că va fi contestată. De asemenea, fac precizarea că solicitarea făcută de echipa fugarului de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă. Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară”, spune Alina Gorghiu.

Ea precizează că autoritățile române vor comunica, până pe data de 9 mai, mandatul de arestare, tradus în engleză și în malteză.

„Ne vom asigura că vom deschide dialog cu autoritățile din Malta și că vom avea un dialog constant. După sărbători voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru cu omologul meu din Malta pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiție. Acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că nu putem interveni în justiția niciunui alt stat. Nu am avut niciun fugar, nici în 2023, nici în aceste luni din 2024. Deci nu putem să spunem că avem o practică. Dimpotrivă. De aceea cred că este imperios necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a putea stabili parametri în care vom putea colabora în viitor. Sunt convinsă că Justiția din Malta e făcută la standarde europene și că vor ține cont de toate argumentele pe care instanța de executare le va furniza. Proactiv, vom actualiza condițiile de detenție prin ANP, față de cele pe care le-am comunicat instanței din Franța, și le vom pune la dispoziție autorităților din Malta”, încheie Gorghiu.

Paul de România a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend