Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​Analiză AFP: Problemele lui Erdogan cu diplomații occidentali: De ce această criză și cum a fost evitat ce e mai rău

Publicat

in

Dificultăți economice crescute și perspectiva izolării internaționale: Turcia risca foarte mult prin îndeplinirea promisiunii sale de a expulza ambasadorii din 10 țări occidentale, la care a renunțat luni, potrivit AFP.

De ce această criză?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacționat la mobilizarea a 10 țări – Statele Unite, Canada, Franța, Finlanda, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia – în favoarea eliberării filantropului și patronului Osman Kavala, închis de patru ani fără să fi fost judecat.

În această declarație comună, considerată „insultătoare” de către Erdogan, cele 10 țări au cerut „o soluționare echitabilă și rapidă” a cazului.

Osman Kavala a fost inițial urmărit penal pentru că a susținut protestele din 2013 ostile guvernului lui Erdogan, pe atunci prim-ministru.

De atunci, acuzațiile – „fanteziste” după el – s-au acumulat, inclusiv cele de tentativă de lovitură de stat și spionaj.

Întemnițarea sa l-a făcut unul dintre simbolurile represiunii împotriva societății civile din Turcia, mai ales după lovitura de stat eșuată din 2016.

De ce acum ?

Inflație galopanta (aproape 20% conform cifrelor oficiale), lira turcească în cădere liberă (scădere de 25% față de dolar de la începutul anului) și sondajele care îl dau învins pe Erdogan la următoarele alegeri prezidențiale, programate pentru 2023: Economia și președinția Turciei traversează o zonă de turbulențe pe care escaladarea tensiunilor ar fi riscat să o agraveze.

Deci, pentru unii analiști, amenințările cu expulzarea au fost o mișcare riscantă a președintelui turc de a distrage atenția.

„Erdogan folosește baza sa populistă de afaceri pentru a distrage atenția de la problemele actuale reale cu care se confruntă Turcia”, a declarat Hasni Habidi, profesor de relații internaționale la Universitatea din Geneva (Elveția).

Riscul de izolare

O decizie a lui Erdogan de expulzare a celor 10 ambasadori ar fi însemnat „înstrăinarea a 10 membri OECD, șapte aliați NATO, șase țări ale UE, cinci parteneri economici cheie, patru puteri G7, două state cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU și un partener aliat cheie, Statele Unite”, a susținut Soner Cagaptay, șeful programului de cercetare privind Turcia la Institutul de Politică din Orientul Apropiat de la Washington.

Erdogan este așteptat sâmbătă la summitul G20 de la Roma și luni la conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow (Scoția, Regatul Unit), în timp ce Ankara – ultima care a ratificat Acordul de la Paris privind clima – este deja în relații reci cu Washingtonul. .

Turcia, care a fost partener în programul american de avioane de luptă stealth F-35 și care se aștepta să achiziționeze aproximativ 100, a fost exclusă de Washington în 2019, după ce a achiziționat sisteme de apărare aeriană S-400 rusești.

Ankara cere despăgubiri, în special pentru plata a 1,4 miliarde de dolari făcută înainte de excluderea sa. Președintele turc speră să achiziționeze în schimb avioane F-16, pentru care este în discuții cu Washingtonul.

Orice s-ar întâmpla, „adevăratul mesaj transmis este că Turcia lui Erdogan nu este un aliat de încredere”, a spus Hasni Abidi.

O economie deja slăbită

Turcia cu greu și-ar putea asuma riscul de a se enerva pe Germania, cel mai mare partener comercial al său, și pe Țările de Jos, cel mai mare investitor străin al țării.

Uniunea Europeană, dintre care șase țări au fost vizate de Ankara, a absorbit în 2020 mai mult de 41% din exporturile turcești, în timp ce 33,4% din importurile turcești au venit din UE.

O nouă deteriorare a economiei ar fi riscat să strice popularitatea, deja slăbită, a președintelui Erdogan, care și-a construit succesele electorale din ultimele două decenii pe promisiunile sale de prosperitate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Finlanda: Un deputat de extremă-dreapta suspectat că a tras în fața unui club de noapte

Publicat

in

De

Un deputat din partea Partidului finlandez de extremă dreapta, Partidul Finlandezilor, este suspectat de implicare într-un incident armat care a avut loc vineri seară la Helsinki, a declarat un oficial al partidului, potrivit AFP.

Helsinki, FinlandaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Un membru al partidului nostru a fost implicat într-un incident în Helsinki noaptea trecută. Nu este încă clar ce s-a întâmplat. Poliția investighează și așteptăm informații suplimentare. Vă vom informa de îndată ce vom ști mai multe”, a scris Harri Vuorenpää, secretarul partidului, pe X.

Postarea a fost împărtășită de Riikka Purra, ministrul de finanțe al guvernului și președinta partidului Finns.

Potrivit ziarului Seiska, doi deputați au ieșit vineri seara în centrul orașului Helsinki. Unul dintre ei ar fi tras un foc de armă la ieșirea din clubul de noapte Bar Ihku.

Dacă faptele sunt adevărate, „este evident că este vorba de un incident grav, cu consecințe profunde”, a declarat Riika Purra pentru presa Yle.

Mai multe media finlandeze au relatat că persoana în cauză, pe care o identifică drept Timo Vornanen, este reținută sub suspiciunea de agresiune agravată și infracțiuni cu arme de foc.

Acesta este ofițer de poliție de profesie, potrivit site-ului său, și îi place să vâneze în timpul liber.

Citeste mai mult

NATIONAL

Zeci de acțiuni ale polițiștilor și DIICOT: Percheziții și investigații pentru combaterea criminalității organizate

Publicat

in

De

Zeci de acțiuni ale polițiștilor și DIICOT: Percheziții și investigații pentru combaterea criminalității organizate

În perioada 12 – 25 aprilie a.c., polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 68 de acțiuni operative (dintre care 24 de acțiuni de amploare), pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic și consum ilicit de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică și spălare de bani.

În cadrul acestora, au fost efectuate 203 percheziții domiciliare și 23 de acțiuni de prindere în flagrant delict, fiind puse în executare 171 de mandate de aducere. Totodată, au fost derulate activități investigative pentru probarea activității infracționale a 233 de persoane.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, au fost emise 80 de ordonanțe de reținere și 30 de mandate de arestare preventivă. De asemenea, față de 28 de persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

În urma activităților, au fost confiscate ori au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 5.405 grame și 25 de doze de canabis, 2 culturi cu 59 de plante de canabis, 3.472 de grame masă vegetală canabis, 28 grame și 10 doze cocaină, 82 grame și 10 doze heroină, 2.822 grame și 201 doze de alte droguri, 597 diverse comprimate, 41.700 de țigarete, 16 grindere și 20 cântare.

De asemenea, au fost indisponibilizate 189 de telefoane mobile, 35 de laptopuri, 61 de medii de stocare, o armă neletală, 45 de bucăți de muniție, 12 autoturisme, 167.144 de lei, 82.575 de euro, 71.105 dolari, 4.820 de lire sterline, 1.500 de lei monedă falsă și 3.750 de dolari monedă falsă.

În cadrul acțiunilor, alături de polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate au participat luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene, precum și jandarmi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend