Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gov’t to pass decision to extend state of alert without any new restrictions

Publicat

in

The government is expected today to approve a draft decision regarding the extension of the state of alert related to the ongoing coronavirus pandemic, with Prime Minister Ludovic Orban saying that, practically, no new restrictions will be introduced and “the same regulations” will be kept in place.

“We have the draft to extend the state of alert in Romania and the measures that are applied during it to prevent and combat the effects of the COVID-19 pandemic. (…) Basically, we do not introduce any new restrictions, we keep the same regulations in place,” Orban said at the beginning of the government meeting.

Senior emergency management official Raed Arafat said the draft followed the entire legal procedure.

“We have followed the entire legal procedure, we had meetings with the technical-scientific group and, together with the National Centre for Command and Management of Interventions, a note of substantiation, motivation has been drafted about why the alert should be extended and the measures to be implemented, and the draft decision has been approved within CNSU; we are going to submit it to Parliament for final approval,” said Arafat.

He said that the text on isolation and quarantine had been removed from its original form in Annex 3.

The text will be reintroduced after the adoption of a law on isolation and quarantine, Orban said.

“Pending the law being passed, we will have to remove from the annex 3 – the text about isolation and quarantine, and introduce it immediately after the entry into force of the law; we will hold an extraordinary government meeting. There is a certain legal basis in Law 55 Article 5 only that in the ruling of the Constitutional Court there is a reference to the procedures by which the decisions of isolation and quarantine are made. And there is no discussion on this matter. I prefer to wait for the vote on the law, its promulgation by the president, publication in the Official Journal, its entry into force, and we will immediately hold a government meeting to reintroduce to Annex 3 the measure of isolation and quarantine,” said Orban.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tarnița – Lăpuștești, “proiectul de suflet” al lui Burduja, nu atrage ofertanți / Noua licitație privind studiul de fezabilitate a fost prelungită pentru a treia oară

Publicat

in

De

Licitația de 17,5 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate privind proiectul Tarnița-Lăpuștești nu reușește să ajungă la final, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit pentru a treia oară în ultimele trei luni, potrivit datelor de pe SEAP. Aceasta este a doua licitație, prima fiind anulată automat, în lipsa unor oferte financiare criptate. Nici această nouă licitație nu reușește să atragă oferte, mergând din prelungire în prelungire de termene.

Proiectul TarnitaFoto: Guvern

Anul trecut, Sebastian Burduja, ministrul energiei, actual candidat la primăria Capitalei, declarase Tarnița – Lăpuștești proiectul său de suflet.

O anulare și trei prelungiri

Prima licitație pentru studiul de fezabilitate privind proiectul Tarnița-Lăpuștești a fost anulată automat, în lipsa unor oferte financiare criptate, până la termenul limită de 27 decembrie 2023. Pentru procedura anterioară au fost stabilite două luni pentru depunerea ofertelor.

Licitația a fost reluată de urgență la mijlocul lunii ianuarie, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 12 februarie 2024.

În condițiile în care nu au fost depuse oferte, termenul a fost prelungit până pe 13 martie. O a doua prelungire a fost până pe 30 aprilie. Acum, licitația se află din nou în prelungiri, noul termen fiind 30 mai.

Contractul ar trebui atribuit în baza celui mai bun raport calitate – preț. În ceea ce privește criteriile, componenta financiară reprezintă 40%, numărul proiectelor similare – 30%, iar componenta tehnică – 40%.

Cum trece Tarnița – Lăpuștești din eșec în eșec

“Proiectul de suflet” al ministrului energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani. Ulterior, documentația nu a fost suficient îmbunătățită, potrivit surselor HotNews.ro.

Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

In mod paradoxal, imediat după ce a fost luată decizia de dizolvare a companiei de proiect, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar și l-a făcut “proiectul de suflet” imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

Citeste mai mult

NATIONAL

Există riscul ca gripa aviară să se răspândească la vacile din afara Statelor Unite, avertizează OMS

Publicat

in

De

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din afara SUA. Riscul există, a spus un oficial al OMS.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că există riscul ca virusul gripei aviare H5N1 să se răspândească la vacile din toată lumea prin intermediul păsărilor migratoare.

„Odată cu virusul transportat în întreaga lume de păsările migratoare, există cu siguranță riscul ca vacile din alte țări să se infecteze”, a declarat Wenqing Zhang, șeful Programului global de gripă al OMS, la Geneva.

Totuși, oficialul a reamintit că agenția ONU consideră că riscul general pentru sănătatea publică reprezentat de virus este scăzut.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend