Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BREAKING Fostul baron Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare

Publicat

in

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanţa la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului care ulterior a fost preluat de SMURD şi care s-a prăbuşit, în decembrie 2014, în Lacul Siutghiol.

Curtea de Apel Constanţa a decis, vineri, să respingă ca nefondat apelul declarat de Nicuşor Constantinescu împotriva deciziei Tribunalului Constanţa, care l-a condamnat, în luna mai a anului trecut, la patru ani de închisoare. El a fost obligat şi la plata a 2.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă, scrie news.ro.

În mai 2019, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la patru de ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi de Consiliul Judeţean Constanţa, obligându-l pe Nicuşor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri civile.

Prețurile la raft au luat-o razna! Produsele care au înregistrat cele mai semnificative creșteri

Decizia Tribunalului Constanţa nu era însă definitivă.

În luna iunie 2015, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

“La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, precizau procurorii DNA.

Sursa citată arăta că, în 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Astfel, Nicuşor Constantinescu a plătit în mod nelegal din fondurile Consiliului Judeţean Constanţa aproximativ un milion de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În luna noiembrie 2014, Consiliul Judeţean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviaţiei Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

În 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord – pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton – au murit.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv, în iulie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la zece ani de închisoare în dosarul în care era acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat.

Totodată, Nicuşor Constantinescu execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după contopirea altor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

El mai are şi alte condamnări în prima instanţă şi alte dosare în care este judecat pe fond.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Farul a remizat cu Universitatea Craiova, scor 3-3, după ce a condus cu 3-0

Publicat

in

Formaţia Farul Constanţa a încheiat la egalitate, luni, pe teren propriu, scor 3-3, cu echipa Universitatea Craiova, în ultimul meci al etapei a IX-a din play-off-ul Superligii. Constănţenii au fost egalaţi în minutul 90+7, după ce au condus cu 3-0, porivit news.ro

Golurile au fost marcate de Munteanu (35 – penalti, 52) şi Queiros (55) pentru Farul, respectiv Mitriţă (77 – penalti, 90 şi 90+7 – penalti) pentru craioveni.

Farul: Buzbuchi – Sîrbu (Dănuleasa – 58), M.Popescu, Marins, Ganea (Nedelcu -77) – Vînă, Queiros, Grameni – Grigoryan (Dussaut – 76), Munteanu (Rivaldinho – 76), Andronache (N. Popescu – 83). Antrenor: Gheorghe Hagi

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu (Soiri – 85), Zajkov, Silva, Bancu – Creţu (Koljic – 90+1), Anzor – Danciu (Bana – 62), Mitriţă, Houri (Markovic -62) – Ivan. Antrenor: Constantin Gâlcă

Meciul a fost arbitrat de Andrei Chivulete, ajutat de Eugen Sebastian Gheorghe şi Andrei Constantinescu.

În Camera VAR s-au aflat Ovidiu Haţegan şi Cristina Trandafir.

Rezervă a fost Iulian Dima, iar observatori Alexandru Deaconu şi Ioan Mironaş.

Citeste mai mult

NATIONAL

Erdogan: Hamas este „o mișcare de rezistență”. Peste 1.000 de palestinieni sunt tratați în spitalele din Turcia

Publicat

in

​Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a afirmat, luni, că peste 1.000 de membri ai grupării palestiniene Hamas sunt tratați în spitalele din Turcia reafirmând totodată poziția sa gruparea este „o mișcare de rezistență”, informează Reuters. Ulterior, un oficial turc a spus că Erdogan s-a exprimat greșit și că s-ar referit la palestinieni din Gaza în general care sunt îngrijiți în Turcia.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Dacă numiți Hamas o organizație teroristă, asta ne-ar întrista”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Ankara, după ce Mitsotakis s-a referit la Hamas astfel. „Nu considerăm Hamas o organizație teroristă… Peste 1.000 de membri ai Hamas sunt sub tratament în spitale din întreaga țară”, a spus Erdogan.

Un oficial turc ce a dorit să rămână anonim a spus ulterior că Erdogan s-a referit la palestinieni din Fâșia Gaza în general, nu doar la membri Hamas. „Președintele Erdogan s-a exprimat greșit, a vrut să spună că 1.000 de palestinieni din Gaza sunt sub tratament, nu membri Hamas”, a spus oficialul turc.

Reuters nu a putut stabili imediat afilierea celor tratați în Turcia, dar în luna noiembrie Ankara anunța că evacuează zeci de locuitori din Gaza care au fost răniți sau care sunt bolnavi, în majoritatea lor de cancer, ca urmare a ofensivei Israelului în Gaza.

Erdogan este un susținător fervent al cauzei palestiniene şi a denunţat fără încetare atitudinea Occidentului pe acest subiect, inclusiv în mesajul său de 9 mai, Ziua Europei. „Atâta timp cât crizele, conflictele şi războaiele care afectează Europa şi geografia noastră comună rămân nerezolvate, aceste valori vor continua să fie puse sub semnul întrebării”, avertizează el.

„Numeroase provocări, cum ar fi războaiele, conflictele, actele teroriste, migraţia ilegală şi schimbările climatice (…) ameninţă ordinea pe continentul european”, a continuat şeful statului turc.

Acesta denunţă „creşterea islamofobiei, a xenofobiei şi a rasismului pe întreg continentul (care) reprezintă una dintre cele mai mari surse de îngrijorare pentru cetăţenii noştri şi pentru imigranţii care trăiesc în Europa” şi subliniază „discriminarea şi crimele motivate de ură împotriva comunităţii turce europene (care) au devenit ceva obişnuit”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend