Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DigiSport: Țara în care pandemia a provocat foamete și a adâncit prăpastia dintre clasele sociale: “Impactul economic e fără precedent!”

Publicat

in

Pandemia de coronavirus afectează puternic America de Sud. În timp ce în Ecuador autoritățile nu mai fac față deceselor și au ajuns să abandoneze victimele COVID-19 pe străzi, în Peru criza economică i-a lăsat pe cei mai săraci fără mâncare.

Carlos Zambrano (30 de ani), fotbalist în naționala statului Peru și la Boca Juniors, este unul dintre cei care s-au implicat serios într-o campanie de ajutorare a persoanelor care nu mai au bani de mâncare în această perioadă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Surpriză mare la CM Snooker 2024: Al doilea favorit, eliminat în sferturi

Publicat

in

De

Văzut cu cele mai mari șanse la ridicarea trofeului de la Crucible după Ronnie O’Sullivan, Judd Trump nu s-a ridicat, din păcate pentru fanii săi, la nivelul arătat de-a lungul acestui sezon și a fost eliminat surprinzător de la Campionatul Mondial de Snooker în faza sferturilor.

Judd TrumpFoto: George Wood / PA Images / Profimedia

Judd Trump, eliminat în sferturile CM Snooker 2024

„Asul din pachet” a fost învins, scor 13-9, de Jak Jones, ocupant al locului 44 în ierarhia mondială.

Surpriza este cu atât mai mare cu cât în acest sezon Trump a câștigat cinci titluri de clasament: Openul Angliei, Wuhan Open, Openul Irlandei de Nord, Mastersul Germaniei și World Open.

În vârstă de 34 de ani, Judd Trump are în palmares un titlu de campion mondial, cel cucerit la ediția din 2019.

De-a lungul timpului, Trump și Jones s-au intersectat de șase ori, scorul fiind acum de 4-2 în favoarea lui Judd.

În vârstă de 30 de ani, galezul Jak Jones se află la cel mai important rezultat al carierei.

Prezent doar pentru a doua oară pe tabloul de concurs de la Crucible, Jak Jones va da în semifinale peste învingătorul meciului dintre Ronnie O’Sullivan și Stuart Bingham.

Sferturile CM Snooker 2024

David Gilbert (locul 31) vs Stephen Maguire (28) 10-6

Kyren Wilson (12) vs John Higgins (13) 9-4

Judd Trump (2) vs Jak Jones (44) 9-13

Ronnie O’Sullivan (1) vs Stuart Bingham (29) 4-4

Cum se joacă la Campionatul Mondial 2024

Disputele din turul întâi s-au jucat după sistemul „cel mai bun din 19 frame-uri”. În turul doi, regula a fost de „cel mai bun din 25 de frame-uri”, la fel ca și în sferturi.

În semifinale, învingătorul va fi stabilit după sistemul „cel mai bun din 33 de frame-uri”. În fine, în marea finală câștigătorul va fi stabilit după „cel mai bun din 35 de frame-uri”.

Cum se va juca în finală

Prima sesiune a finalei va avea 8 frame-uri. A doua sesiune va fi compusă din 9 frame-uri, a treia din 8 frame-uri. În fine, sesiunea finală va avea cel mult 10 frame-uri (se pot juca sau nu toate, în funcție de scorul de pe tabelă).

De știut despre CM de Snooker 2024

Ronnie O’Sullivan este (și) la această ediție marele favorit al specialiștior la câștigarea Campionatului Mondial de Snooker, un eventual succes ducându-l pe cel supranumit „The Rocket” de unul singur pe primul loc, în fața lui Stephen Hendry, marele rival (în prezent cei doi au câte 7 titluri la Crucible Theatre).

  • Dată de desfășurare: 20 aprilie – 6 mai
  • Locație: Crucible Theatre
  • Oraș: Sheffield
  • Eveniment organizat de: World Snooker Tour
  • Premii totale: £2,395,000
  • Marele învingător: £500,000
  • Transmisie tv în România: canalele Eurosport.
  • HotNews.ro vă va ține la curent cu toate noutățile zi de zi pe durata Campionatului Mondial.
  • Campionul en-titre: Luca Brecel (2023).

>> Ronnie O’Sullivan a vorbit cu HotNews.ro despre presiunea fantastică de dinaintea CM de Snooker – Cine este personajul cheie din spatele „geniului neînțeles”

>> PREZENTARE Ronnie O’Sullivan, față în față cu istoria – Tot ce trebuie să știi despre CM Snooker 2024

>> Surpriză mare la CM Snooker – Campionul mondial en-titre, eliminat incredibil în primul tur

Citeste mai mult

NATIONAL

Limba rusă moare în Finlanda, iar școlile care o predau se închid. Dar nu toți finlandezii sunt de acord cu măsura

Publicat

in

De

În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

Școală cu lecții de limba rusă în Lappeenranta, FinlandaFoto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Situată la aproximativ 30 de kilometri de Rusia, școala din Lappeenranta are elevi care discută, uneori în finlandeză, alteori în rusă. Afișe colorate împodobesc pereții în ambele limbi.

„Am fost șocat când am auzit că se închide școala”, a declarat pentru AFP Eetu Varis, un tânăr de 18 ani.

Școala face parte din grupul școlar Itä-Suomen koulu, care are trei unități în orașele Lappeenranta, Imatra și Joensuu, singurele din afara capitalei Helsinki care oferă cursuri de cultură și limbă rusă în plus față de programul de studii finlandez.

Înființate în 1997 și finanțate de stat, aceste școli primare și secundare au în total 700 de elevi cu vârste cuprinse între șase și 18 ani.

Atunci când orașele Lappeenranta și Joensuu au anunțat închiderea școlilor Itä-Suomen koulu la începutul acestui an, invocând lipsa de finanțare, reprezentanții școlilor au văzut în această măsură mai degrabă un semn al sentimentului antirusesc apărut în Finlanda la începutul războiului din Ucraina.

Katri Anttila, șefa grupului școlar, a spus că politicienii locali nu mai sunt interesați de menținerea programelor de limbă rusă în învățământul primar și secundar.

„Limba rusă nu înseamnă Vladimir Putin”

„Este foarte trist. Mă bucur că există părinți și elevi care nu asociază limba rusă cu președintele (Vladimir) Putin și cu guvernul său, pentru că limba nu ar trebui să fie niciodată legată de politică”, a declarat ea pentru AFP.

Anttila a subliniat că va lupta pentru a menține școala deschisă.

Decizia vine într-un moment complicat. De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat considerabil.

Renunțând la decenii de nealiniere militară, statul nordic a aderat la NATO în aprilie 2023, provocând furia Moscovei.

Un alt episod a înrăutățit relațiile dintre cei doi vecini în ultimele luni. La jumătatea lunii decembrie, Finlanda și-a închis frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu marele său vecin, după un aflux de aproximativ 1.000 de migranți fără vize din Rusia.

Helsinki acuză Moscova că a orchestrat sosirea acestor migranți, dar autoritățile ruse neagă acest lucru.

Rugat de AFP să explice aceste închideri, Juhani Junnilainen, șeful serviciilor școlare din orașul Lappeenranta, a invocat „lipsa de resurse”.

Mai mult, „interesul pentru limba rusă este în scădere de peste un deceniu”, în timp ce „spaniola a câștigat în popularitate” în rândul elevilor, a subliniat el.

Dincolo de Lappeenranta și Joensuu, orașul Turku (din sud-vestul țării) a decis, de asemenea, să pună capăt programului de predare a limbii ruse în singura școală care îl oferea, invocând o scădere a numărului de elevi înscriși.

„Finlanda trebuie să își înțeleagă vecinul”

Înainte de pandemia COVID și de războiul din Ucraina, aproximativ două milioane de turiști ruși treceau granița în fiecare an pentru a vizita Lappeenranta, generând venituri de peste 300 de milioane de euro pentru regiune.

„Puteai auzi limba rusă peste tot”, își amintește Eetu Varis, tânărul de 18 ani.

În prezent, plăcuțele de înmatriculare rusești sunt destul de rare pe străzile din Lappeenranta.

Asemenea majorității colegilor săi de clasă, Varis vorbește finlandeză ca limbă maternă, dar este dornic să învețe despre alte limbi și culturi.

Iar cultura rusă este deosebit de importantă de învățat, susține Tuomas Laitinien, tatăl a doi copii de la școala din Lappeenranta.

„Finlanda este cunoscută de zeci de ani pentru cunoștințele sale despre Rusia, ceea ce aduce beneficii UE și NATO”, a subliniat bărbatul. „Din punct de vedere geografic, nu ne mișcăm. Rusia este alături de noi și trebuie să îi cunoaștem cultura”, a spus el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend