Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Scriitori români omagiați la bibliotecă

Publicat

in

Marți 23 Octombrie la ora 15.00 în Curtea de Argeș a avut loc Cenaclul Literar ,,Nicolae Velea,, în care au fost omagiați marii scriitori ai României ce s-au născut această lună. Bibliotecă (Manager Marian Ghiță , Bibliotecar Codruța Raicu, Colaborator PFA Achim George.)

Au fost selectați următorii scriitori: Dimitrie Cantemir, Zaharia Stancu, George Mihail Zamfirescu și Miron Radu Paraschivescu. Acest eveniment are loc lunar la secția pentru copii a bibliotecii ce se află pe  Bulevardul Basarabilor 61 lângă Grădinița Nr.4 în aceeași curte. Au luat cuvântul profesorii locali de Limba Română: Cezar Bădescu, Vasile Voiculescu, Elena Eșanu Șerbănescu, Marieta Șerban și Aurelia Corbeanu.

În cadrul evenimentului scriitoarea locală Aurelia Corbeanu și-a serbat ziua de naștere citind din operele sale spre satisfacția celor prezenți. Doamna Corbeanu este generoasă când vine vorba să împărtășească periodic din creația sa.

 

Doamna Aurelia Corbeanu s-a născut în oraşul Curtea de Argeş, la 24 Octombrie 1938, a crescut şi    s-a format ca personalitate distinsă pe plaiuri argeşene. A absolvit Liceul Nr. 3 din Piteşti, în 1956, apoi Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti (1967). Începând cu anul 1962 a activat ca profesoară de Limba şi literatura română la Şcoala Generală Valea Iaşului, unde a îndeplinit şi funcţia de directoare, în perioada 1985-1989, apoi s-a transferat la Şcoala Generală  Nr. 4 “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeş, unde a funcţionat până la pensionare. În activitatea de la catedră a obţinut toate gradele didactice, pentru Gradul I susţinând lucrarea “Stilistica românească şi modalităţi de îmbinare a analizei gramaticale cu analiza stilistică”. Mulţi ani a îndeplinit şi funcţiile de responsabil al Cercului Pedagogic al profesorilor de Limba şi literatura română de pe Valea Argeşului, precum şi pe cea de inspector metodist la Inspectoratul Şcolar Argeş.

Distinsa doamnă Aurelia Corbeanu este membră a Ligii Scriitorilor din Argeş, a Cenaclului literar “Liviu Rebreanu”, din Piteşti, a Clubului Iubitorilor de Cultură şi a Cenaclului literar “Nicolae Velea” din Curtea de Argeş.

Opere :

Pentru o altfel de iubire (roman), Ed. General Partner, 1999;

Zâna-Zorilor şi Andu dintr-a şasea (povestiri pentru copii), Ed. Paralela 45, 2002

Zile de vis în Irlanda (jurnal de călătorie), Ed. Amurg Sentimental, 2004

Labirintul Leonorei (proză scurtă şi nuvele), Ed. Dacpress, 2006

Timp de patimă (roman), Ed. Tiparg, Piteşti, 2008; Poveşti, 2010;

Păsări migratoare (roman), Ed. Tiparg Piteşti, 2012

Fărâme de gânduri”, proze scurte, ilustrată cu desene în tuş de Cucu Ureche şi cuvânt înainte de Paula Romanescu (Editura Arefeana,  2013)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Sfântul Gheorghe. Adevărata poveste a sfântului sărbătorit azi, 23 aprilie, în calendarul ortodox

Publicat

in

De

Biserica ortodoxă îl prăznuiește la 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, un brav soldat de origine greacă, torturat și ucis pentru credința lui creștină. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți și grabnic ajutători sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe, numit adesea Marele Mucenic Gheorghe, s-a născut în Capadocia, din părinți creștini de origine greacă. El a fost îndrumat de mic în spiritul creștin și a crescut apărând credința ortodoxă și învățăturile lui Iisus.

Un brav soldat al creștinismului

Tânărul Gheorghe, pe numele său grec Gyorgos, a luat calea armelor și s-a înrolat în armată unde s-a făcut foarte repede remarcat pentru curaj și pentru faptele sale eroice.
Poveștile vechi păstrează o relatare mai mult sau mai puțin reală despre lupta tânărului soldat Gheorghe cu un balaur care amenința cetatea Silena din Libia de azi. Legenda spune că balaurul a fost o vreme potolit de localnici care îi dădeau oi și vite să își astâmpere foamea. Dar când nu au mai avut animale, balaurul ar fi cerut-o chiar pe fata comandantului cetății. Atunci, a apărut un tânăr viteaz care le-a promis oamenilor că îi scapă de năpastă.
Sfântul Gheorghe s-a luptat cu balaurul, l-a ucis cu sulița și a salvat-o pe fata comandantului. De atunci, pe multe steaguri bisericești, Sfântul Gheorghe este pictat cu mantie roșie de soldat, luptându-se cu un balaur uriaș, simbol al diavolului care îi ispitea pe oameni să renunțe la credința lor și să se închine idolilor.

Lupta și martiriul Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe era deja comandantul unei trupe de soldați greci, când a venit la putere Dioclețian și acesta a ordonat, în anul 303, distrugerea lăcașurilor de cult creștine și asuprirea tuturor celor care se închinau lui Dumnezeu. Sfântul Gheorghe s-a opus prigoanei creștinești, a luptat împotriva soldaților păgâni care distrugeau bisericile și îi torturau pe preoți. A fost prins și el, încarcerat și supus unor torturi de neimaginat pentru a renunța la credința creștină și pentru a se închina idolilor în care credea Dioclețian. Tânărul Gheorghe a fost împuns cu sulița, a fost tras pe roată, a fost îngropat într-o groapă cu var acid și torturat cu pietre, dar niciuna dintre aceste schingiuri nu l-a înfrânt. Credința i-a dat putere să îndure totul, de fiecare dată el se ridica nevătămat și tot mai încrâncenat împotriva asupritorilor săi.

O poveste din acele vremuri spune că, pentru a demonstra tăria credinței sale, Sfântul Gheorghe ar fi înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit. El l-ar fi înviat din morți pe un tânăr frate de suferință. Soția împăratului Dioclețian, auzind despre miracolele tânărului comandant creștin a cerut și ea să treacă la creștinism. Cum era de așteptat, Dioclețian nu putea accepta ca împărăteasa Alexandra să îmbrățișeze o religie pe care el vroia să o stârpească pentru totdeauna din imperiu. În acel moment, Dioclețian a dispus uciderea Sf. Gheorghe prin decapitare, la data de 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei

Un soldat atât de curajos, cunoscut și pentru faptele sale eroice din Țara Sfântă și pentru tăria cu care i-a apărat pe creștini, a rămas adânc întipărit în conștiința credincioșilor. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul creștinilor și al tuturor soldaților. Imaginea acestui mucenic viteaz a fost pusă pe steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și apoi chipul său a fost folosit pentru pecetea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

Sfântul Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe steagul Moldovei dăruit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de pe muntele Athos. Sfântul Gheorghe în amintirea creștinilor În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei.

În România, numele Sf. Gheorghe este unul dintre cele mai populare, mai ales sub formele de Gheorghe, George, Georgeta și Geta. Numele său a fost folosit pentru mai multe localități din țară precum Sf. Gheorghe și Sângiorz, dar și pentru unul din brațele Dunării care formează Delta.

Citeste mai mult

ACTUAL

Eminescu, sarbatorit la Torino de copiii care invata limba romana

Publicat

in

Nascuti in Italia, din parinti romani, numerosi copii frecventeaza cursurile scolii Grupului Vatra din Torino, pentru a invata limba romana si dansuri romanesti. Ei invata despre reperele culturale cele mai importante ale Romaniei, iar aniversarea celor 174 de ani de la nasterea lui Eminescu a fost un eveniment pentru care micutii s-au pregatit temeinic. Cei mai mici dintre scolari au memorat strofe din poezia „Somnoroase pasarele” si au descoperit, prin joc, informatii despre marele poet. Grupul Vatra din Torino este cea mai mare scoala de dansuri traditionale romanesti din Diaspora. Toate informatiile aici https://indexstiri.ro/cu-mic-cu-mare-romanii-din-torino-l-au-sarbatorit-pe-eminescu/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend