Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Şeful CCR, misterios în privinţa demisiei: ‘De aia’

Publicat

in

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României, candidează pentru postul de reprezentant al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Comisia de selecţie a admis pentru interviu 11 candidaţi, printre care şi şeful CCR.

Interviul ar urma să aibă loc marţi, 3 martie, între orele 17 şi 20. Totuşi, Zegrean e misterios în privinţa candidaturii sale. Întrebat marţi dimineaţa dacă va părăsi funcţia ocupată în prezent înainte de expirarea mandatului (13 iulie 2016), şeful CCR a răspuns: “Încă nu m-am hotărât nici dacă mă duc la interviu.” De ce? “De aia”, răspunde Augustin Zegrean.

Curtea de Justiție interpretează legislația europeană pentru a se asigura că aceasta se aplică în același fel în toate țările UE. De asemenea, soluționează litigiile juridice dintre guvernele statelor membre și instituțiile europene. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este formată din câte un judecător pentru fiecare stat membru.

Vezi şi: Șeful CCR vrea să fie judecător al UE

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/seful-ccr-misterios-in-privinta-demisiei-de-aia_948773.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Europarlamentarul Cristian Terhes a solicitat Comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candididaților

Publicat

in

De

Membrul Parlamentului European Cristian Terhes a adresat o scrisoare Comitetului Nobel pentru Premiul pentru Pace, prin care a solicitat respingerea nominalizării lui Ruben Vardanean în calitate de candidat la acest premiu.

„Vă îndemn să retrageți imediat nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2024. În calitate de apropiat al lui Vladimir Putin, Ruben Vardanyan, cunoscut și sub numele de “portmoneul lui Putin”, este un dușman al păcii și un sponsor al agresiunilor Rusiei în teritoriile post-sovietice, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a provocat deja sute de mii de victime și a forțat milioane de oameni să se refugieze în altă parte”, a menționat Europarlamentarul roman, Cristian Terhes, în scrisoarea expediată Comitetului Nobel.

Europarlamentarul român a menționat că “există, de asemenea, multiple rapoarte în mass-media care indică faptul că Ruben Vardanyan a fost trimis de Kremlin pentru a perturba negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan”.

Cristian Terhes a susținut că “nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace a unei persoane cu un astfel de trecut anti-pașnic, care a sponsorizat în mod evident agresiunea Rusiei împotriva națiunilor suverane, subminează credibilitatea și reputația acestui premiu. Vă îndemn, prin urmare, să retrageți nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2024 și să continuați să sprijiniți pe cei care promovează în mod autentic pacea, nu războaie injuste și neprovocate sau invazii împotriva altor națiuni, precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Anterior membri ai grupului parlamentar PNL cer Comitetului Nobel să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024. Parlamentarii români s-au raliat astfel celor 18 deputați ucraineni care au trimis o scrisoare Comitetului, pe 21 aprilie, în care afirmă că Ruben Vardanyan este „un inamic al Ucrainei” și „sponsor al agresiunii ruse în teritoriile post-sovietice”.

În 2019, 22 de membri ai Parlamentului European au cerut sancțiuni împotriva lui Vardanyan atunci când două bănci au fost implicate într-un schema de spălare de bani care a mutat miliarde de dolari din Rusia în Occident.

În plus, în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au cosponsorizat un proiect de lege care cerea impunerea de sancțiuni personale împotriva lui Ruben Vardanyan, Vladimir Putin, fiecare membru al cabinetului Federației Ruse și altor lideri ruși care au susținut războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Membrii Congresului SUA au mai declarat că decizia Comitetului Nobel de a include o persoană “care ar trebui să fie imediat arestată” pe lista candidaților pentru cel mai prestigios premiu mondial este în directă contradicție cu valorile însuși ale Comitetului Nobel.

Acest lucru este demonstrat de:

• Declarația Comitetului Nobel din 2 septembrie 2023: “Este important și corect să promovăm cât mai larg posibil valorile și mesajele pe care Premiul Nobel le susține, – de exemplu, printr-un mesaj politic clar al anului trecut cu privire la premiul pentru pace, acordat activiștilor pentru drepturile omului din Rusia și Belarus, precum și ucrainenilor care documentează crimele militare rusești”.

• Politica Comitetului Nobel în 2022 (trimiși ai Rusiei și Belarusului nu au fost invitați la ceremonie) și în 2023 (invitațiile reprezentanților Rusiei, Iranului și Belarusului au fost retrase după o largă critică publică).

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Netanyahu i-a spus lui Antony Blinken că nu va accepta un acord ce include încheierea războiului în Gaza

Publicat

in

De

Premierul israelian este decis să continue războiul împotriva Hamas și nu va accepta un armistițiu care să oprească de tot operațiunile, un lucru pe care i l-a comunicat șefului diplomației americane, scriu jurnaliștii site-ului american Axios, citați de Reuters.

Antony Blinken și Benjamin Netanyahu Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Mesajul i-a fost transmis de Benjamin Netanyahu lui Antony Blinken în timpul întâlnirii de miercuri, din Israel, a scris jurnalistul Barak Ravid, de la Axios, citând surse americane și israeliene.

Ceva mai devreme, Departamentul de Stat a dat publicității un scurt comunicat pe tema întâlnirii dintre cei doi.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a remarcat îmbunătățirea livrărilor de ajutoare în Gaza „și a reiterat importanța accelerării și menținerii acestei îmbunătățiri”, a precizat comunicatul.

Blinken a făcut presiuni pentru livrarea mai multor ajutoare în Gaza, îndemnând în același timp Hamas să accepte un acord care să suspende luptele din enclavă și să permită eliberarea ostaticilor israelieni.

Ilustrând caracterul umanitar al călătoriei, șeful diplomației americane urmează să viziteze portul Ashdod din sudul Israelului, care a început recent să primească ajutoare pentru Gaza.

Blinken s-a întâlnit singur cu Netanyahu, în biroul acestuia, înaintea unei întâlniri mai ample care va include alți înalți oficiali israelieni și diplomați americani.

Hamas analizează încă un armistițiu temporar

„Chiar dacă lucrăm cu o determinare neobosită pentru a obține încetarea focului care să aducă ostaticii acasă, trebuie să ne concentrăm și asupra oamenilor din Gaza pentru că suferă în acest foc încrucișat”, a declarat Blinken în remarcile făcute la începutul întâlnirii sale cu președintele israelian Isaac Herzog la Tel Aviv.

„Să ne concentrăm pe obținerea asistenței de care au nevoie, a alimentelor și medicamentelor, a apei sau a adăpostului”, a adăugat el.

Printre măsurile care trebuie luate, a declarat marți Blinken, se numără asigurarea unui număr suficient de șoferi și camioane în Gaza pentru ca distribuirea ajutoarelor să se facă în mod eficient.

De asemenea, el a spus că trebuie identificată o listă clară de articole, astfel încât să nu existe refuzuri „arbitrare” ale transporturilor de ajutoare.

Blinken a îndemnat în același timp Hamas să accepte un acord de armistițiu „extraordinar de generos” propus de mediatorii egipteni, care ar prevedea eliberarea a 33 de ostatici israelieni în schimbul unui număr mai mare de prizonieri palestinieni și a unei încetări a luptelor, cu posibilitatea de a face ulterior alți pași către un acord general.

Un oficial de rang înalt al Hamas, care nu a răspuns încă la propuneri, a declarat că organizația încă studiază acordul propus, dar l-a acuzat pe Blinken că nu respectă ambele părți și a declarat că adevăratul obstacol în calea unui acord este Israelul.

„Comentariile lui Blinken contrazic realitatea”, a declarat Sami Abu Zuhri pentru Reuters. „Chiar și echipa de negociere israeliană a recunoscut că Netanyahu este cel care împiedică ajungerea la un acord”, a spus acesta.

Asaltul asupra Rafah

Călătoria lui Blinken în Israel are loc pe fondul speculațiilor tot mai mari că Israelul va lansa în curând un asalt promis de mult timp asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați din casele lor.

Marți, sfidând apelurile SUA de a se asigura că nicio operațiune militară nu va avea loc fără măsuri adecvate de protecție a civililor, Netanyahu a declarat că Israelul va continua cu asaltul asupra Rafah indiferent de un acord de încetare a focului.

În timp ce se confruntă cu apeluri internaționale de a opri orice ofensivă în Rafah, Netanyahu este presat de partenerii săi naționaliști religioși de care depinde supraviețuirea guvernului de coaliție pentru a merge mai departe.

Vizita lui Blinken vine la aproximativ o lună după ce președintele american Joe Biden i-a transmis un avertisment dur lui Netanyahu, spunând că politica Washingtonului s-ar putea schimba dacă Israelul nu ia măsuri pentru a aborda suferința provocată civililor, criza umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marți că s-au înregistrat progrese treptate în vederea evitării „unei foamete complet evitabile” în nordul Fâșiei Gaza, dar a cerut Israelului să facă mai mult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend