Conecteaza-te cu noi

Campulung

Deşeuri periculoase, înşirate pe stradă

Publicat

in

0c6bd098bda6888b86bdd03340fc9028.jpgDupă ce că le respirăm otrăvurile, le mai şi împrăştie prin dreptul curţilor oamenilor! Şoferul care mergea cu şlamurile petroliere de parcă transporta cartofi!
Întâmplarea de vineri după-amiază probabil că este considerată un fapt banal de cei pe care subiectul deşeurilor periculoase îi lasă reci, în sens figurat, nu reci la propriu, deşi nu este exclus ca răceala finală să ni se tragă de la astfel de nenorociri. Cel puţin, aceasta a fost impresia lăsată de atitudinea calmă, deloc afectată de incident, a viceprimarului Liviu Ţâroiu, ca şi cum s-ar fi deranjat să lase biroul din Primărie pentru o nimica toată: nişte amărâte de şlamuri petroliere, care au împuţit intersecţia de la “Carol I” cu o duhoare irespirabilă, odată împrăştiate pe şosea. Mare mirare că secundul lui Călin Andrei n-a mormăit iritat că vineri, la închiderea programului de lucru, s-a găsit un şofer neglijent, care mergea cu deşeurile ca şi când transporta cartofi, să-i strice ora de plecare către casă, reţinându-l zece (!) minute pe teren. Zece minute, nu mai mult, atât a durat şederea viceprimarului la locul unui incident rutier cu deşeuri toxice, după care Ţâroiu s-a retras, mulţumit că nu s-a răsturnat tot camionul, ci numai câteva roabe, pe o distanţă de 50 de metri. Probabil că, dacă primarul Călin Andrei n-ar fi fost reţinut la Bucureşti de procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie, vicele l-ar fi lăsat pe el să intre în gura cetăţenilor din zonă, cum s-a întâmplat la incendiul de la ARO, din 2 octombrie 2013.

Din maşina unui şofer neglijent, s-au împrăştiat pe stradă deşeuri periculoase

Ce s-a întâmplat, de fapt? O autoutilitară plină ochi cu şlamuri petroliere, deşeuri din categoria celor periculoase, venea dinspre Piteşti, de pe strada Mărăşti (pe care sunt amplasate cele două unităţi militare), şi se îndrepta spre Ecovalor, destinaţia finală a transportului. Ecovalor este unitatea de pe platforma Holcim, care colectează deşeuri, inclusiv periculoase, care sunt incinerate în crematoriul combinatului. În acelaşi scop erau transportate la Valea Mare Pravăţ şi aceste şlamuri de către un vehicul al firmei Alinvest Construct 2008 SRL, şofat de Călin Niculae, în vârstă de 46 de ani, din Drăgăneşti-Olt. Deşeurile încadrate ca periculoase, parţial stabilizate, într-o cantitate de 18,26 tone, au fost ridicate de la SC Envisan NV Belgia, Sucursala Piteşti, cu sediul în comuna Oarja.  
În intersecţia semaforizată de la “Carol I”, la trecerea de pietoni, a frânat brusc, maşina a intrat în balans şi din benă a plonjat pe şosea o parte din încărcătură. Vreo două roabe au estimat cei strânşi la faţa locului, însă două roabe care au umplut aerul de un miros năucitor. Ca o paranteză, sâmbătă, deci, a doua zi după incident, izul greu, de substanţă chimică, încă se mai simţea în intersecţie. Remorca autoutilitarei era acoperită cu o prelată, care, în momentul frânării, s-a dovedit ineficientă, de vreme ce o parte din conţinutul transportului, fie şi două roabe, a “zburat” din maşină pe stradă. Materialul vâscos, care a fost aruncat în faţă, s-a scurs printre remorcă şi cabina şoferului, fiind împrăştiat pe drum pe o distanţă de 50 de metri, cum am precizat. Sesizând pierderea şlamului, şoferul a oprit în refugiul staţiei de maxi-taxi şi a aşteptat venirea autorităţilor.
Şi au venit destule, nu glumă. Echipajul de Poliţie Rutieră, format din agent principal Bogdan Pahonţu şi agent şef adjunct Relu Colţoi, staţionat în faţa Primăriei, a fost trimis la faţa locului de viceprimarul Liviu Ţâroiu, sesizat telefonic de incident. Imediat a apărut însuşi vicele, care a ţinut să liniştească pe toată lumea că sunt şlamuri de bitum şi că or fi ele periculoase, dar cele care au căzut din maşină sunt stabilizate. Parţial stabilizate, scria în actele şoferului. “Acum, am vorbit cu doamna de la Agenţia de Mediu, sunt autorizaţi, tot.”, a făcut vicele pe apărătorul firmei de transport. Apoi a motivat astfel apariţia în zonă a unui şef de la Ecovalor: “L-am chemat ca să facă (n.r. curăţenie)… Ecovalorul. Fac curăţenie, în rest, am verificat, sunt în ordine. Are toate documentele.”
Un localnic care l-a remarcat pe viceprimar la poarta lui l-a întrebat ce este mocirla neagră, urât mirositoare, din faţa fostului sediu PRM. Răspunsul vicelui a sunat de parcă era un fleac întreaga derulare de operaţii, pentru urmărirea cărora lumea a ieşit din curţi. “… Şlamuri petroliere.”, l-a informat vicele pe localnic. “Am înţeles, să nu prezinte pericol.”, s-a arătat îngrijorat câmpulungeanul. “Vom vedea după ce luăm documentele şi… vedem. Ei merg la Ecovalor, nu merg la noi, ca să ne intereseze pe noi, pe Câmpulung, în mod deosebit.”, a sunat replica uluitoare a viceprimarului, care s-a urcat în maşină şi a făcut cale-ntoarsă, nu înainte de a-şi lua “adio” de la presă: “Vă las, eu nu mai stau cu voi, că n-aveţi nevoie de mine.”

Şefi de la Ecovalor şi Holcim au supravegheat de la distanţă strângerea şlamului de pe stradă

După reprezentantul autorităţii publice locale, care n-a zăbovit decât zece minute în zonă, şi-au făcut apariţia vreo trei maşini cu şefi de la Ecovalor şi Holcim, care au parcat mai sus, în apropierea Colegiului “Carol I”. Unul dintre ei a fotografiat întreaga operaţiune de curăţare a carosabilului, de care s-au ocupat câţiva angajaţi de la Ecovalor. Lucrătorii au acoperit cu nisip dâra de şlam, apoi cu lopeţile au încărcat grămezile înşirate pe stradă în remorca unei autoutilitare Iveco. Inclusiv şoferul Călin Niculae, din vina căruia s-a produs mobilizarea de forţe din Tabaci, s-a implicat în curăţarea locului, cu mătura de nuiele din dotarea Ecovalor.
În timp ce muncitorii degajau drumul, cu lopeţi şi mături de nuiele, unui localnic i se cam scurgeau ochii după materialul risipit. “Dacă era bun, îl luam eu cu două roabe, că tot două roabe sunt, dar nu e bun. Mi-au zis că nu e bun.”, îngăima acesta. Şi n-a fost singurul căruia i-a venit ideea să-i scutească pe angajaţii Ecovalor de un efort, pentru că şi alţii s-au oferit numaidecât să care şlamurile cu găleata, ca să le înşire prin curte. Românul tot român! Dacă erau moca!     
În peisajul cuprins de forfotă şi-au făcut apariţia, la spartul târgului, poliţiştii locali, trei la număr, pentru un schimb de impresii cu cei de la Rutier. Potrivit agentului principal Bogdan Pahonţu, conducătorul auto a fost sancţionat pentru că nu a respectat regimul privind transportul mărfurilor. Este aceeaşi sancţiune care se aplică şi dacă i-ar fi căzut ciment din maşină. Aşadar, amenda nu diferă în funcţie de materialul împrăştiat pe stradă. După cum se vede, nici transportul nu se face cu prudenţa impusă de natura încărcăturii. Documentele întocmite cu ocazia incidentului au fost înaintate şi Gărzii de Mediu, în vederea luării măsurilor ce se impun în astfel de situaţii. Iată, deci, câtă grijă pentru oamenii, care, după ce că sunt nevoiţi să le respire otrăvurile celor fac afaceri în domeniul deşeurilor, trebuie să le mai şi vadă înşirate prin dreptul curţilor lor!

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare – VEZI COMUNELE UNDE AJUNG

Publicat

in

De

Președintele Consiliul Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, luni, 22 aprilie 2024, contractul de finanțare a proiectului ce vizează achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare și a 17 stații de încărcare pentru elevi prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului este de 25.000.000 lei.

Microbuzele vor ajunge la elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.

„Este încă un pas important pentru modernizarea infrastructurii școlare. Prin accesarea acestor finanțări foarte mulți elevi vor beneficia de microbuze moderne, prietenoase cu mediul. Astfel, facilităm accesul la educație și asigurarea unor șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din județ” – Ion Mînzînă, președinte Consiliului Județean Argeș.   

Acest proiect se alătură celui depus de Consiliul Județean Argeș, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, ce a vizat achiziția a 25 de microbuze electrice pentru care s-a semnat deja contractul de furnizare. Aceste microbuze vor ajunge la școli până la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de localitățile: Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu Golești, Stoenești, Călinești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Argeș, Bughea de Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni și Bughea de Sus. În plus, în comunele Vlădești, Coșești și Priboieni au ajuns deja câte un microbuz școlar cu combustie internă.

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ! AU REAPĂRUT VIPERELE! Vremea caldă a trezit tîrîtoarele

Publicat

in

De

Vremea neobișnuit de caldă din această perioadă a scos mulți iubitori de munte pe traseele montane. Totuși, temperaturile ridicate au trezit mai devreme și viperele, crescând riscul de a fi mușcat de un șarpe veninos.

Specialiștii avertizează că viperele au ieșit deja din hibernare și pot fi întâlnite în mai multe zone din țară. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie precauți în cazul unei întâlniri cu o viperă.

“Acum vine perioada de împerechere,” declară Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. “Cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți pe potecă, deoarece viperele pot sta la soare pentru a se încălzi, în zonele cu mai puțină vegetație.”

Ce să faci dacă ești mușcat de viperă:

  • Păstrează-ți calmul și nu te panica.
  • Nu face eforturi fizice intense, care pot accelera răspândirea veninului.
  • Rămâi la umbră și aplică o compresă rece pe zona mușcăturii.
  • Sună imediat la 112 și nu încerca să te tratezi singur.

Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătură pentru a crește șansele de supraviețuire.

Este important să fim precauți și să ne informăm temeinic înainte de a porni la drumeții montane, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, pentru a ne bucura de natură în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend