Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aderarea la ONU: Palestinienii speră un vot în Consiliul de Securitate pe 18 aprilie (ambasador)

Publicat

in

Palestinienii speră la un vot al Consiliului de Securitate pe 18 aprilie cu privire la cererea lor de aderare cu drepturi depline la ONU, a afirmat miercuri ambasadorul lor la ONU, Riyad Mansour, chiar dacă succesul este puţin probabil, notează AFP preluat de agerpres.

Într-o scrisoare trimisă marţi secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate, palestinienii au relansat o cerere datând din 2011 de a deveni membru cu drepturi depline al ONU.

“Ne exprimăm speranţa că reuniunea Consiliului de Securitate la nivel ministerial din 18 aprilie va acţiona pe această bază”, a declarat Riyad Mansour miercuri, referindu-se la o reuniune prevăzută la acea dată privind situaţia din Fâşia Gaza.

“Dorim admiterea. Este dreptul nostru natural şi legal”, a adăugat el, considerând că, având în vedere numărul de ţări care îi susţin, această aderare ar urma să fie “uşoară”.

“Toată lumea vorbeşte despre soluţia cu două state, deci care este logica în a ne împiedica să fim stat membru?”, a subliniat diplomatul, ca răspuns la posibilitatea unui veto american.

Pentru ca cererea lor să aibă succes, ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto al unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţativa va trece de faza Consiliului. Statele Unite au insistat miercuri asupra faptului că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, favorizând negocierile directe între Israel şi palestinieni

“Sperăm că nu vor persevera, dar asta depinde de ei”, a comentat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura prin care se solicita “aderarea statului Palestina la ONU” care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă statutul de observator în noiembrie 2012, dar încă aspiră să devină un adevărat stat membru.

Ei au relansat acest demers din cauza ofensivei israeliene din Fâşia Gaza după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ciolacu, despre primarul Bacăului (USR): Îl invit în Piața Victoriei, să vină DNA să ne ia. Parcă așa era

Publicat

in

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat sâmbătă despre situația primarului în funcție al Bacăului, Lucian Viziteu, acuzat de fapte de corupție și care va fi trimis în judecată. Ciolacu a făcut apel la protestele din Piața Victoriei: „Îl invit în Piața Victoriei, unde să vină DNA să ne ia”.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă primarul Bacăului, Lucian Viziteu (USR) nu ar trebui să își dea demisia, mai ales că a anunțat că urmează să fie trimis în judecată pentru acte de corupție, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că PSD a decis că niciun parlamentar nu a intrat pe listele partidului dacă era trimis în judecată.

„Noi am avut o decizie foarte clară la PSD ținând cont și de greșelile pe care le-a făcut PSD. Nu am nicio reținere să o spun. Niciun parlamentar nu a intrat pe listele PSD dacă era trimis în judecată.

Există prezumția de nevinovăție, dar există și o percepție publică și când intri în politică trebuie să îți asumi acest lucru. Când ești trimis în judecată, de obicei e bine să faci pasul nu neapărat înapoi, un pas în lateral.

Nu sunt judecator, nu sunt magistrat, nu am comentat și nu o să comentez niciodată nicio decizie a unui magistrat atâta timp cât voi fi persoană publică, indiferent de părerile mele personale. Sunt ale mele și le țin pentru mine. După ce nu o să mai fiu persoană publică presupun că o să îmi permit să fac acest lucru la o cafea”, a precizat premierul Ciolacu.

Ciolacu: Poate să îl ia și pe domnul Voiculescu, cu miliardul de la vaccinuri

Liderul social-democrat a făcut apel, însă, la mitingurile din Piața Victoriei, la care reprezentanții USR au participat în număr mare pentru apărarea statului de drept.

„Pe domnul Viziteu îl invit în Piața Victoriei, unde să vină DNA să ne ia. Parcă așa era. Sau cine nu sare, nu știu… nu am reținut alte versuri… Poate să îl ia și pe domnul Voiculescu, cu miliardul de la vaccinuri. Poate să o ia și pe doamna Clotilde. Au o pepinieră deja consacrată. PSD e mic copil”, a comentat Ciolacu.

Viziteu candidează pentru un nou mandat

Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR) este suspect în „Dosarul apartamentul”, dosar instrumentat de DNA după ce o angajată a primăriei, membră USR, a primit locuinţă de serviciu.

Cu toate acestea, Lucian Stanciu-Viziteu va candida, din partea Alianţei Dreapta Unită, la alegerile locale din 9 iunie, pentru un nou mandat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vrei să trăiești până la 100 de ani? Consumă aceste alimente

Publicat

in

Probabil că toți am dori să trăim până la 100 de ani, dar să ne dăm seama cum să ajungem acolo poate fi dificil. Cu atât de multe sfaturi, de la biohacking la diete la modă, urmărirea longevității poate părea descurajantă și complicată. Dar, după cum se pare, există atât de multe lucruri simple pe care le puteți face în fiecare zi pentru a promova o viață mai lungă. Asta începe cu adăugarea câtorva alimente bogate în nutrienți în dieta ta, potrivit shefinds.com.

Dieta joacă un rol crucial în sănătatea generală, motiv pentru care adăugarea alimentelor potrivite în farfurie este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a îți prelungi viața cu câțiva ani.

Dr. Sarah Bonza, medic certificat în SUA, susține că verdețurile cu frunze, nucile, fructele de pădure, cerealele integrale și peștele gras sunt toate opțiuni fantastice.

Frunzele verzi

Dr. Bonza subliniază importanța încorporării în dieta ta a verdețurilor cu frunze, cum ar fi spanacul, varza kale și varza creață, pentru o viață mai lungă.

„Frunzele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți și ajută la combaterea inflamației cronice și a stresului oxidativ, doi factori implicați în îmbătrânire”, spune medicul.

Aceste frunze verzi pline de nutrienți nu numai că sprijină sănătatea generală, dar promovează și sănătatea intestinală și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul de boli cronice care pot avea un impact asupra longevității.

Nuci

Nucile, inclusiv migdalele, nucile și fisticul, se numără printre cele mai sănătoase alimente. De aceea, Dr. Bonza le recomandă pentru o viață mai lungă. Ea evidențiază beneficiile lor pentru sănătate, afirmând: „Nucile sunt pline de grăsimi bune, proteine și fibre, legate de reducerea bolilor de inimă și de menținerea colesterolului în limite normale”.

Consumul regulat de nuci a fost legat de reducerea inflamației și de îmbunătățirea sănătății creierului, factori esențiali pentru a îmbătrâni cu grație, pentru a menține funcția cognitivă și, în cele din urmă, pentru a duce o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, cum ar fi afinele, căpșunile și zmeura, au atât de multe beneficii. Acestea și-au câștigat un loc pe lista de longevitate a Dr. Bonza datorită conținutului lor excepțional de antioxidanți. „Fructele de pădure sunt superalimente, deoarece au cantități mari de antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care ajută la combaterea stresului oxidativ și reduc riscul de boli”, explică ea. Capacitatea lor de a combate inflamația este vitală pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și pentru păstrarea funcțiilor cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

Fructele de pădure, cum ar fi afinele, căpșunele și zmeura, au numeroase beneficii. Acestea și-au câștigat un loc pe listă datorită conținutului lor excepțional de antioxidanți. „Fructele de pădure sunt superalimente, deoarece sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care ajută la combaterea stresului oxidativ și reduc riscul de boli”, explică ea.

Cereale integrale

Cerealele integrale, inclusiv orezul brun, quinoa, ovăzul și grâul integral, joacă un rol crucial în menținerea unui sistem digestiv sănătos, în special pe măsură ce îmbătrânim. „Cerealele integrale oferă multe fibre, care sunt o parte importantă a unui sistem digestiv sănătos, o problemă comună pe măsură ce îmbătrânim”, afirmă dr. Bonza.

În plus, acestea ajută la menținerea sub control a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Pește gras

Peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, completează lista Dr. Bonza de alimente care favorizează longevitatea. Conținutul lor ridicat de acizi grași omega-3 este cunoscut pentru că sprijină sănătatea inimii prin scăderea trigliceridelor, diminuarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de aritmii.

„Consumul regulat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea inflamațiilor în întregul organism, la menținerea sănătății creierului și la scăderea șanselor de demență”, a mai adăugat medicul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend