Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Colapsul energetic al României

Publicat

in

În articolul trecut am calculat pe câte capacități de producție ne putem baza în 2026.

Cosmin Gabriel Pacuraru Foto: Arhiva personala

Colegul de Contributors.ro, Cătălin Dragostin, care urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în industria energetică, mi-a semnalat că în OUG 108 / 2022 scrie exact ceea ce am presupus: nu ne mai putem baza pe capacitățile pe cărbune, de care se spune la cap. 4:

Bazăndu-ne pe experiența Mintia, știm că aproape tot ce înseamnă “rezervă tehnică” este de fapt total nefuncțională, adică descompletată, cu piesele bune mutate pe instalații similare în funcțiune.

Cu alte cuvinte, ieșind din decembrie 2022 Rovinari 3 și Turceni 7 (660 MW), chiar ne putem lua adio de la aceste grupuri intrate “în conservare”. Capacitățile cu cei 1965 MW rămași, Turceni 4 și 5, Isalnita 7 și Rovinari 4, 5 și 6 vor mai putea funcționa puțini ani.

Cunoscând că instalațiile de preparare a apei (de la CEO) nu mai sunt pe deplin funcționale, acest lucru însemnând că viteza de coroziune este mult mai mare, capacitățile rămase nu mai au viață lungă. Coroborand cu faptul că onor, Parlamentul României, a micșorat vârsta de pensionare a lucrătorilor din industria energetică și minerit, aceștia putând ieși la pensie după 25 de ani de muncă, este clar pentru oricine că începând cu 2026, toate capacitățile pe cărbune își vor reduce capacitatea până la închidere.

În aceeași OUG 108 / 2022 suntem asigurați că în locul celor 2625 MW se vor pune în funcțiune 2060 MW formați din 1325 MW – capacități în cogenerare de înaltă eficiență și 735 MW – fotovoltaic.

Prima problemă este că statul român nu este în stare să pună în funcțiune cei 430 MW de la Iernut de nescuzabil de mulți ani. Atât timp cât nu s-a întreprins până azi (martie 2023) nici un demers pentru a demara aceste noi capacități, nu credem că nici măcar în 2029 acestea nu vor fi funcționale, știind cum funcționează birocrația licitațiilor (și sunt destule: pentru scoaterea la licitație a studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea instalațiilor, pentru echipamente și pentru construcția capacităților de producție).

Secundo: Chiar dacă cele 8 parcuri fotovoltaice trâmbițate ce se vor amplasa pe haldele de steril (puțin probabil să funcționeze în condiții de praf și vânt) vor fi gata mai repede, să nu uităm că de fapt acești MW îi înmulțim cu factorul de capacitate, care în România anului trecut a fost de 11%, adică putem miza de fapt pe 80 MW care sunt intermitenți după cum răsare și apune soarele.Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România trimite noi ajutoare umanitare de peste 8,2 milioane lei pentru populația din Fâșia Gaza. Lista de produse și articole

Publicat

in

De

​România a trimis, în cursul acestei dimineți, un nou transport cu produse alimentare și articole de cazarmament – corturi, saci de dormit, paturi etc. – în valoarea totală de 8,2 milioane de lei, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, a anunțat luni Guvernul.

Ajutoare pentru Fasia GazaFoto: Guvernul Romaniei

Decizia de acordare a acestor produse a fost luată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Transportul se realizează cu resurse naționale până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru.

Ulterior, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, transportul ajutorului umanitar pe relația Republica Cipru – Fâșia Gaza se face cu ajutorul agențiilor specializate ONU.

Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza: O delegație Hamas merge luni în Egipt

O delegație Hamas se va deplasa luni Cairo pentru discuții privind un armistițiu în Gaza, a declarat pentru Reuters un oficial Hamas care a cerut să nu fie numit.

Delegația va discuta despre o propunere de încetare a focului oferită de mediatori, precum și răspunsul Israelului.

Discuțiile vin după ce Hamas a publicat sâmbătă un videoclip cu doi ostatici, printre care unul cu dublă cetățenie americană și israeliană.

În videoclip, cetățeanul israeliano-american Keith Siegel, care pare să vorbească sub constrângere, pledează ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să negocieze un acord de eliberare a ostaticilor cu Hamas, relatază CNN.

Acesta este primul videoclip lansat cu Siegel de când a fost răpit de Hamas alături de soția sa din casa lor din Kibbutz Kfar Aza, pe 7 octombrie.

CNN menționează că nu poate verifica unde sau când a fost filmat videoclipul, dar ostaticii au spus că nu au putut sărbători Paștele evreiesc, care se încheie marți. „Sunt aici de 202 zile”, spune Omri Miran, cetățeanul israelian care apare în filmarea Hamas, ceea ce sugerează că videoclipul a fost filmat joi.

Acesta este al doilea videoclip cu ostatici lansat de Hamas în ultimele zile. Miercuri, gruparea teroristă a lansat un videoclip cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, care a fost răpit de la festivalul de muzică Nova pe 7 octombrie.

În videoclipul nedatat, Goldberg-Polin este prezentat cu o parte a brațului stâng din care lipsesc câțiva centimetri deasupra mâinii.

Oficiali din Egipt și Israel au declarat vineri pentru CNN că o delegație egipteană se află în Israel, ca parte a unui efort de a avansa negocierile blocate care vizează eliberarea ostaticilor și implementarea unui armistițiu în Gaza.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mutată în urmă cu 24 de ani într-un sat din Sibiu, o olandeză caută pe cineva care să-i continue afacerea: „Până acum nu am găsit pe nimeni”

Publicat

in

De

Agnes Jansen s-a mutat acum aproape un sfert de secol în satul Sărata, județul Sibiu, scrie publicația locală Turnul Sfatului, care preia un material prezentat de TVR. În satul sibian a înființat o microfermă de legume, dar acum vrea să se pensioneze și căută persoane pasionate de agricultura ecologică care să-i continue munca.

Agnes JansenFoto: TVR

Cu o fermă mică, Agnes livrează legumele în bază de abonament.

„Până acum nu am găsit pe nimeni. E bine și pentru membrii din parteneriat, dar și pentru fermier. Aș vrea să mă retrag un pic sau treptat. Ideal ar fi să nu fie o persoană pentru că e foarte multă muncă pentru unul, iar parteneriatul nostru poate să aibă o capacitate mai mare, că cerere este. Persoana sau persoanele respective trebuie să aibă o motivație foarte mare pentru natură, pentru agricultura bio și să aibă o gândire structurată. Nu oricine care face o ceapă și o tomată face 45 de legume”, a declarat olandeza.

Aceasta crede că viitorul e al microfermelor. ”În România e multă reclamă în care suntem redirecționați spre firme mari, să ai o fermă cât mai mare, cu succes, cu vânzări, dar pentru viitorul planetei trebuie să știi că 70% din hrana produsă la nivel global, pe care o consumăm e făcută în microfermă, nu în ferme mari (…)”, a spus olandeza pentru emisiunea Agrointeligența, de la TVR.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend