Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Karolina Pliskova este antrenată din nou de Sasha Bajin

Publicat

in

Jucătoarea cehă Karolina Pliskova a anunţat că l-a angajat din nou pe antrenorul german Sasha Bajin, informează L’Equipe, potrivit news.ro

Cei doi au mai colaborat până în luna iulie. De atunci, sportiva a fost pregătită de compatriotul său Leos Friedl.

Pliskova, fost lider WTA, ocupă acum locul 31 în clasamentul mondial.

Ea nu a mai câştigat un turneu din ianuarie 2020.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor: Trebuie să luptăm mai mult ca oricând pentru pace

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă luni că Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei, a suveranităţii, a integrităţii teritoriale, precum şi pentru împlinirea idealurilor naţionale. Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în faţa manifestărilor extremiste, autocratice şi a folosirii forţei în relaţiile internaţionale, spune preşedintele în mesaj.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 29 aprilie 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj și patriotism, au luptat pentru apărarea independenței, a suveranității, a integrității teritoriale, precum și pentru împlinirea idealurilor naționale și atingerea intereselor României.

Veteranii noștri de război au trecut prin vicisitudinile și ororile războiului. Unii dintre ei au fost răniți, iar mulți dintre camarazii lor și-au sacrificat viețile pe câmpul de luptă.

Sacrificiul lor rămâne permanent în conștiința noastră, prin amintirile care încă sunt transmise din generație în generație și prin memorialele dedicate eroilor noștri în localități din întreaga țară.

Sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război este prilejul de a ne reafirma adeziunea la principiile și la înaltele idealuri naționale și umane, pentru că memoria colectivă despre marile încercări din istoria neamului nostru ne dau forța să consolidăm coeziunea și identitatea națională, să fim fermi în combaterea xenofobiei, a rasismului și a extremismului și să promovăm deschis valorile democrației reprezentative și pluraliste, precum și respectul și toleranța față de diversitatea etnică și culturală.

Le mulțumim veteranilor de război pentru curajul și dăruirea de a servi țara cu onoare și demnitate, atât în timp de război, cât și în timp de pace!

Alături de respect și recunoștință, datorăm veteranilor noștri și angajamentul de a continua lupta lor pentru protejarea valorilor care ne definesc ca națiune și pentru atingerea intereselor strategice ale țării noastre, ca parte a marii familii europene și a comunității euro-atlantice.

Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acționăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept și ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în fața manifestărilor extremiste, autocratice și a folosirii forței în relațiile internaționale.

În acest context dificil, transmit un gând bun către membrii forțelor noastre armate și ai tuturor instituțiilor din sistemul național de securitate, care își îndeplinesc responsabilitățile, ca parte a eforturilor NATO și UE, de asigurare a securității țării și de protejare a intereselor noastre strategice. De altfel, participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, și sacrificile făcute au demonstrat adeziunea țării noastre la valorile marii comunități europene și euroatlantice din care facem parte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Surpriză de proporții la pompă, șoferii au parte de o premieră! Ce s-a întâmplat cu prețurile la benzină și motorină

Publicat

in

De

Situaţia de la pompă este una rară. În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care alimentau cu benzină. Pentru prima dată în ultimele 10 luni, motorina a fost la pompă mai ieftină decât benzina, informează Antena3 CNN.

La una dintre benzinăriile din Bucureşti, de exemplu, benzina ne costă cu 4 bani mai mult decât motorina. Benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul.

Anul trecut, la începutul verii, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei.

În toamna anului 2023, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei.

Indiferent de tipul combustibilului, oscilaţiile de preţ din ultimul an au afectat bugetul şoferilor.

Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend