Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO O expoziție cu reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos a fost vernisată la Craiova

Publicat

in

Expoziția „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos” a fost prezentată duminică la Casa Băniei din Craiova.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova și „Mount Athos Center”, Salonic, Grecia, scrie basilica.ro.

„Mount Athos Center” este o instituție ce reunește reprezentanți ai Sfântului Munte Athos și ai Primăriei orașului Salonic.

Expoziția cuprinde icoane, opere de artă și documente inedite referitoare la Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Moderatorul evenimentului a fost Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

La vernisaj au ținut alocuțiuni: Anastasios Duros, director Mount Athos Center, Apostolos Patelakis, reprezentant al Institutului pentru Studii Balcanice Salonic, precum și Arhim. Vladimir Dărângă, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

„Pentru prima dată, aici, în Craiova, este prezentată o expoziție cu icoane și reprezentări ale Sfântului Dimitrie de la Sfântul Munte Athos. Este o mare bucurie pentru noi, oltenii, în general, dar în special pentru noi, craiovenii, care suntem sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din începuturile Craiovei”, a spus Arhim. Vladimir Dărângă.

La vernisaj au participat specialiști în domeniu, studenți ai Facultății de Teologie din Craiova şi craioveni care au dorit să vadă aceste icoane.

Expoziția „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos” este deschisă pentru vizitare în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un puști român este erou național în Italia: va fi decorat de președintele țării, după ce a salvat viața unei femei

Publicat

in

De

Un puști român a ajuns erou național în Italia. Emanuele Nicola Affaticati are 16 ani și este născut din părinți români, care locuiesc în Italia. Într-o zi, când venea de la școală, băiatul a auzit un bărbat vorbind la telefon, în limba română, bărbat care spunea că se duce să o ucidă pe iubita lui. Băiatul, care vorbește limba română, a alertat autoritățile și astfel a salvat viața femeii. Acum, băiatul va fi decorat de președintele Italiei.

De vineri, de când am aflat, suntem copleșiți de această veste.

Emanuele nu va da interviuri: este minor și se află în spatele unei întâmplări inedite.

„Suntem foarte fericiți: inițial am crezut că este o glumă, o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Palatului Quirinale: recunoașterea va fi înmânată pe 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu este o mare onoare şi suntem mândri” . Ramona Rosemari Lascu își exprimă bucuria pentru recunoașterea „Alfiere della repubblica” (Purtător de stindard al Republicii) atribuită fiului ei, Emanuele Nicola Affaticati, care nu are încă 16 ani, este rezident în oraşul Fiorenzuola D’Arda, în zona Piacenza, care, în decembrie 2022, a dejucat planul unui bărbat care intenționa să-și ucidă fosta parteneră.

Băiatul l-a auzit pe criminal în tren

În acea zi, întorcându-se de la școală cu un tren regional, băiatul a ascultat involuntar convorbirea telefonică a unui alt pasager care continua să repete în limba română că mergea la fosta lui iubită pentru a o ucide. Cunoscând limba și înțelegând conținutul apelului, Emanuele și-a dat seama de gravitatea situației și a alertat poliția, fapt care a dus la arestarea bărbatului.

Povestea, continuă mama tânărului Alfiere, „datează de acum un an și jumătate și nu este foarte recentă: băiatul a auzit această conversație, era convins de ceea ce auzise: poliția și-a făcut datoria, de altfel ei au fost primii care au intervenit și ar trebui să primească o medalie pentru că era vorba de o tentativă de omor”.

Lui Emanuele, simțul datoriei i-a fost insuflat în familie. “Tatăl meu este colonel de Marină în România” – , povesteşte doamna Lascu. „Am crescut, iar fiul meu a fost crescut și el un pic la fel ca noi fiicele, având ca punct de referinţă figura unui tată foarte bun, a unui ofițer”.

Recunoașterea conferită de Președintele Republicii „este o mare onoare pentru fiul meu, când am primit invitația, eram atât de emoţionaţi încât ne-am așezat pe scaun: este o recunoaștere foarte frumoasă și am primit-o cu mândrie. Acum i-am spus că trebuie să meargă înainte fără să se creadă cine ştie cine, a fost un gest normal” – comentează mama lui Emanuele.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Citeste mai mult

NATIONAL

Expert politic rus: ‘Moldova este împinsă din două părți, dinspre NATO și dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina’

Publicat

in

De

NATO și Kievul împing Republica Moldova să devină a doua – după Ucraina – zonă de instabilitate din regiune pentru prelungirea și escaladarea conflictului ucrainean. Această opinie a fost exprimată într-o convorbire cu TASS de către politologul, docent al departamentului de teorie politică din cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse), Kirill Koktîş, relatează Rador Radio România.

“Acest lucru s-ar putea termina rău pentru că Republica Moldova este împinsă din două părți, dinspre NATO și dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina” – a spus Koktîş. În opinia sa, Kievul vrea să prelungească și să escaladeze conflictul ucrainean prin destabilizarea situaţiilor din Transnistria și Găgăuzia. “NATO, în general, nu se supără dacă se va întâmpla acest lucru” – a adăugat el.

“Este o combinație foarte alarmantă care, în general, ar trebui să pună pe toată lumea în alertă” – a spus acesta. Expertul a atras atenția asupra faptului că, în această situație, Rusia are resurse limitate, deoarece nu există o graniță directă cu republica.

“Republica Moldova este cuprinsă între România și Ucraina, adică, în acest sens, resursa noastră de influență directă este, din păcate, limitată” – a subliniat Koktîş.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend