Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Telescopul spațial James Webb a fost lovit de un micrometeorit

Publicat

in

Telescopul spaţial James Webb, cel mai puternic telescop ştiinţific spaţial construit vreodată, a fost lovit miercuri de un “micrometeorit de mărimea prafului”, informează joi agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Micrometeoritul a lovit un segment din oglinda principală a telescopului între 23 mai şi 25 mai, a declarat miercuri agenţia spaţială americană NASA.

Potrivit NASA, telescopul încă “funcţionează la un nivel care depăşeşte toate cerinţele misiunii în ciuda unui efect marginal detectabil în date”.

Oglinda a fost “proiectată pentru a rezista bombardamentelor din mediul micrometeoritic pe orbita sa în jurul Soare-Pământ L2, cu particule de mărimea prafului care zboară cu viteze extreme”, a continuat NASA.

“Oglinzile (telescopului) Webb sunt expuse spaţiului, aşa că ne-am aşteptat ca impacturi ocazionale cu micrometeoriţi să degradeze graţios performanţa telescopului de-a lungul timpului”, a spus Lee Feinberg din cadrul NASA.

Feinberg a precizat că telescopul a susţinut patru “loviri măsurabile de micrometeoriţi” mai mici, însă evenimentul de la sfârşitul lunii mai a fost “mai mare decât previziunile noastre privind degradarea”.

James Webb a fost lansat în spaţiu la 25 decembrie cu un lansator Ariane de la baza spaţială europeană Kourou din Guyana Franceză, cu aproape doi ani mai târziu decât fusese planificat iniţial.

Oamenii de ştiinţă speră că imaginile telescopului vor oferi informaţii despre perioada de după “Big Bang”, din urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.

A fost nevoie de aproximativ 30 de ani şi de circa 10 miliarde de dolari americani pentru dezvoltarea telescopului spaţial James Webb. El îi urmează telescopului Hubble, utilizat peste 30 de ani.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Jaqueline Cristian, învinsă în turul trei al turneului de la Madrid

Publicat

in

De

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a fost învinsă de americanca Danielle Collins cu 3-6, 6-4, 6-1, duminică, în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.679.965 de euro.

Jaqueline Cristian (25 ani, 73 WTA), venită din calificări, s-a înclinat după două ore de joc în faţa celei mai în formă jucătoare din circuit, care a ajuns astfel la 15 victorii consecutive (titluri câştigate la Miami şi Charleston).

Românca a câştigat primul set, cu 6-3, iar apoi a jucat de la egal la egal cu adversare în actul secund, diferenţa fiind făcută de un break al americancei în ultimul ghem (4-6). Collins (30 ani, 15 WTA), autoare a 8 aşi, a reuşit să facă diferenţa în setul decisiv, pe care şi l-a adjudecat cu 6-1.

Jaqueline Cristian va primi un cec de 51.665 de euro şi 95 de puncte WTA pentru evoluţia sa.

Citeste mai mult

NATIONAL

Handbal masculin: Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala EHF European Cup

Publicat

in

De

CS Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala competiţiei masculine de handbal EHF European Cup, după ce a fost învinsă acasă de echipa islandeză Valur Reykjavik, cu scorul de 30-24 (17-8), duminică, în manşa secundă a semifinalelor, notează Agerpres.

Valur se impusese şi în prima manşă cu scorul de 36-28.

Minaur a început foarte bine meciul şi a condus cu 2-0, dar apoi a primit patru goluri la rând şi Valur avea un avans de nouă goluri la pauză, 17-8. Băimărenii au redus din ecart în repriza secundă, dar nu au putut obţine nici măcar un rezultat pozitiv.

Pentru gazde au înscris Tudor Botea 5 goluri, Robert Nagy 4, Anderson Da Silva Mollino 4, Artem Kozakevici 3, Lucas Alexandru Sabou 3, Stevan Vujovic 2, Ovidiu Ionuţ Ardelean 2, Viorel Fotache 1.

Anton Terehov a avut 6 intervenţii (25%), iar Barna Buzogany a apărat un şut (7,69%).

Golurile insularilor au fost reuşite de Andri Finnsson 9, Benedikt Gunnar Oskarsson 4, Vignir Stefansson 3, Tjorvi Tyr Gislaslon 3, Agnar Jonsson 3, Aron Palsson 2, Magnus Oli Magnusson 2, Bjoergvin Pall Gustavsson (portar) 1, Isak Gustafsson 1, Allan Nordberg 1, Alexander Pettersson 1.

Portarul Bjoergvin Pall Gustavsson a încheiat cu 6 intervenţii (20%).

Meciul a fost arbitrat de croaţii Ante Mikelic şi Petar Paradina, iar delegat EHF a fost maghiarul Ferenc Bonifert.

În sferturi, Valur trecuse de CSA Steaua, după 36-35 la Chiajna şi 36-30 la Reykjavik.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend