Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un secol de existență a Protopopiatului Ortodox Huedin: Va fi pusă în scenă piesa de teatru despre uciderea preotului Aurel Munteanu

Publicat

in

Protopopiatul Huedin a fost înființat în data de 1 septembrie 1922, iar primul protoiereu a fost Preotul Martir Aurel Munteanu. Cu ocazia Centenarului, instituția organizează o serie de manifestări cu caracter liturgic și cultural.

Deschiderea evenimentelor dedicate centenarului, a avut loc duminica trecută, 30 ianuarie, de hramul paraclisului „Sfinții Trei Ierarhi” al Protopopiatului Ortodox Huedin. La eveniment, Pr. protoiereu Dan Ionuț Lupuțan a anunțat mai multe evenimente din programul aniversar al acestui an:

Lansarea primei monografii a protopopiatului, realizarea distincției centenar, amplasarea unei plăci omagiale pe sediul instituției.

Organizarea unui simpozion în data de 2 mai, atunci când se împlinesc 140 de ani de la nașterea Protopopului Martir Aurel Munteanu.

Liturghie oficiată în curtea protopopiatului de cei doi ierarhi ai Eparhiei, în ziua martiriului Pr. Aurel Munteanu, 10 septembrie, scrie basilica.ro.

Punerea în scenă, în premieră, în luna octombrie, a piesei de teatru „Tunul de cireș” de Pașcu Balaci, operă care ilustrează moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele Aurel Munteanu.

La hramul paraclisului de la Protoieria Huedin a fost invitat Arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Nușeni din județul Bistrița-Năsăud care a primit Diploma și Medalia Omagială „Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin”, dar și o bederniță cu monograma protopopului martir Aurel Munteanu.

La același eveniment a fost pomenit ctitorul paraclisului, protopopul Dorel Pușcaș, și a fost premiat un elev din Huedin pentru rezultatele obținute la Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul 3”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Iureș pentru șoferii din România: S-a inventat gelul care anulează efectele alcoolului!

Publicat

in

Cercetătorii din Elveția vin cu vești spectaculoase! Au inventat un gel care elimină efectele consumului de alcool. Vestea ar fi una de excepție mai ales pentru șoferii români, care nu ar fi deloc supărați dacă ar putea urca la volan după câteva pahare, fără să riște să rămână fără permis.

Deocamdată, produsul a fost testat numai pe șoareci, însă rezultatele au fost promițătoare

Gelul dezvoltat de cercetătorii din Zurich are o formulă simplă care presupune o metabolizare rapidă a alcoolului în corp, prin descompunerea rapidă a zahărului, în așa fel încât acesta să nu ajungă în sânge și să producă efectele tradiționale.

Substanța, care a fost dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie ETH Zurich, descompune alcoolul în tractul gastrointestinal înainte că acesta să între în sânge, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Nanotechnology.

Gelul a fost testat pe șoareci fără efecte adverse. Se anticipează că gelul va reduce, de asemenea, efectele nocive și intoxicante ale alcoolului la oameni, după cum a explicat cercetătorul principal Raffaele Mezzenga pentru agenția de presă Keystone-SDA, scrie Realitatea.net.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA fac ‘tot ce este omeneşte posibil’ pentru a furniza rapid arme Ucrainei, pe fondul noii ofensive ruse – VIDEO

Publicat

in

Statele Unite fac “tot ce este omeneşte posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, citat de AFP, scrie AGERPRES.

Un nou pachet de ajutor va fi anunţat “în următoarele zile”, cu scopul de a accelera “ritmul livrărilor”, a adăugat Jake Sullivan într-un briefing de presă.

Rusia a lansat vineri o ofensivă surpriză împotriva regiunii Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, din nord-estul ţării, lângă frontiera comună.

Această operaţiune, care împinge Kievul să mobilizeze întăriri, a stârnit temeri legate de un avans al Rusiei.

Kievul avertizează de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul Ucrainei, confruntat cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu o lipsă de trupe.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend