Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Revenire de senzaţie la DNA: La exact patru ani de la pensionarea forţată, Mariana Alexandru solicită reintrarea în magistratură

Publicat

in

Pe fondul discuţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, există şi mişcări în sens contrat. Mariana Alexandru, procuror cu o vechime de 30 de ani,  cere reîncadrarea în funcţie, la exact patru ani de la pensionarea forţată.
Citește mai departe…
Revenire de senzaţie la DNA: La exact patru ani de la pensionarea forţată, Mariana Alexandru solicită reintrarea în magistratură

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Nemo, prima persoană non-binară care câștigă concursul Eurovision, acuză organizatorii de dublu standard

Publicat

in

​Câștigătorul Eurovision 2024, elvețianul Nemo, este prima persoană non-binară care câștigă marele premiu al concursului muzical. După ce și-a spart trofeul, acesta a spus că și concursul are nevoie de „câteva reparații”, acuzând Eurovision de dublu standard, după ce nu s-ar fi permis intrarea în arena din Malmo cu steagul comunității non-binare.

Cantaretul elvetian Nemo la Eurovision 2024Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Nemo, în vârstă de 24 de ani, care folosește pronumele ei, a triumfat la ediția cu numărul 68 a Eurovision cu piesa „The Code”, care vorbește despre călătoria către înțelegerea și acceptarea identității non-binare, deși rockerul croatBaby Lasagna era dat favorit de către casele de pariuri.

Eurovision are nevoie de „reparații”

La prima vedere, concursul Eurovision pare, istoric vorbind, prietenos cu persoanele de diferite genuri și orientări sexuale, dacă ne gândim că Dana International era prima femeie trans care câștiga concursul în 1998, iar Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst, care este homosexual, a obținut marele premiu în drag în 2014.

Acum, la ediția a 68-a a concursului Eurovision, pentru prima dată trofeul a fost obținut de o persoană non-binară.

Nemo a devenit primul câștigător non-binar al Eurovision după ce a obținut cele mai multe voturi la concursul de la Malmö, Suedia, respectiv 591 de puncte, pentru melodia „The Code”.

Nemo este una dintre cele două persoane non-binare care au participat la ediția din acest an a Eurovision, pe lângă Bambie Thug, care a reprezentat Irlanda.

Cu toate acestea, Nemo, câștigătorul finale Eurovision 2024, acuză organizatorii de dublu standard și subliniază că acestui concurs nu i-ar strica „câteva reparații”.

Urcând pe scenă după ce a fost declarat câștigător, Nemo a spus că speră că Eurovision va putea continua să își respecte promisiunea de a susține pacea și demnitatea pentru toate persoanele.

„Vreau să vă mulțumesc foarte mult, sper că acest concurs își va putea respecta promisiunea și va continua să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”, a spus Nemo, după ce a primit pe scenă trofeul Eurovision, care a fost înmânat.

La finalul spectacolului, după ce a terminat de cântat, Nemo a spart trofeul obținut.

Nemo acuză Eurovision că nu a fost permisă intrarea cu steaguri LGBTQIA+

Un jurnalist din Suedia l-a întrebat pe Nemo la conferința de presă de după finala Eurovision cum răspunde la faptul că fanii concursului nu au putut să intre cu steagul comunității non-binare în sală.

Reprezentantul Elveției susține că a fost forțat să introducă pe furiș steagul comunității non-binare, într-o competiție care a fost plină de controverse pe fondul protestelor privind includerea Israelului pe lista participanților și descalificarea candidatului olandez.

„Este de necrezut. A trebuit să strecor pe furiș, pentru că Eurovision a spus nu, dar am făcut-o oricum. Sper că și alții au făcut asta. Dar este clar un dublu standard. Am spart codul și trofeul, poate trofeul poate fi reparat, poate și Eurovision are nevoie de puține reparații”.

Nemo a reușit să ajungă pe scena arenei purtând steagul.

Trofeul Eurovision 2024, dedicat tuturor persoanelor non-binare, gender fluid și trans

Vorbind la conferința de presă , Nemo și-au dedicat premiul „tuturor celor care sunt non-binari, gender fluid, transgender”.

„Doar oameni, oameni care îndrăznesc să fie ei înșiși și oameni care au nevoie să fie auziți și înțeleși”, a spus Nemo.

„Avem nevoie de mai multă compasiune, avem nevoie de mai multă empatie”.

Despre ce este vorba în The Code, melodia câștigătoare Eurovision 2024

Melodia plină de energie trece prin rap, drum ’n bass și operă. Este amuzantă și neconvențională, dar poartă un mesaj important despre acceptarea de sine și evidențiază perseverența de care multe persoane au nevoie pentru a trăi într-un mod deschis și liber, notează TVR pe pagina dedicată Concursului Eurovision 2024.

Folosind codul binar ca analogie pentru negru și alb, bărbat și femeie, Nemo își descoperă adevărul: „Undeva între 0 și 1 / aici am găsit regatul meu / inima mea bate ca o toba”, potrivit aceleiași surse.

Într-un comunicat de presă trimis de postul de televiziune elvețian SRF, și citat de TVR, Nemo a spus: „Este o onoare incredibilă să pot reprezenta Elveția la ESC. Platforma Eurovision oferă o oportunitate imensă de a construi punți între diferite culturi și generații. De aceea este foarte important pentru mine, ca persoană queer, să mă implic pentru întreaga comunitate LGBTQIA+. “The Code” este despre călătoria pe care am început-o cu în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar”.

SRF descrie piesa ca fiind „manifestul artistic al acestei călătorii personale” și un „spațiu sigur în care fiecare persoană își poate găsi adevărul”. Povestea sa devine „o poveste universală” și un apel pentru fiecare „să spargă propriul său cod și să intre în regatul autenticității”.

Dana International, amenințată cu moartea

Când cântăreața trans Dana International a câștigat concursul pentru Israel în 1998 cu piesa Diva, evreii ortodocși au protestat pe străzile din Israel, iar ea a primit amenințări cu moartea, notează aici HotNews.

Atitudinile diferite ale țărilor gazdă față de drepturile homosexualilor reprezintă o problemă persistentă în cadrul concursului, întrucât numeroșii fani gay sunt adesea nevoiți să călătorească în țări cu atitudini represive față de sexualitate.

Citește și:

Citeste mai mult

NATIONAL

Generalul ucrainean care i-a spulberat pe ruși la Harkov, despre noua ofensivă în regiune: „Situația este dificilă”

Publicat

in

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat duminica aceasta că forțele Kievului se confruntă cu o situație dificilă în luptele din regiunea Harkov, dar că fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să spargă liniile de apăare, transmite Reuters.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

Rusia a lansat vineri un nou asalt de pe teritoriul său în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, amenințând să deschidă un nou front în războiul care durează de 27 de luni.

Moscova a susținut sâmbătă că a capturat cinci sate, în timp ce Kievul a declarat că respinge atacurile și luptă pentru controlul așezărilor.

„Unitățile Forțelor de Apărare duc lupte aprige de apărare, încercările invadatorilor ruși de a trece prin apărarea noastră au fost oprite”, a scris Sîrski pe Telegram.

„Situația este dificilă, dar Forțele de Apărare ale Ucrainei fac tot posibilul pentru a menține liniile și pozițiile defensive, pentru a provoca daune inamicului”, a adăugat șeful armatei ucrainene.

Ucraina se află în prezent în defensivă împotriva Rusiei, care are un avantaj semnificativ în ceea ce privește efectivele și munițiile.

Kievul spune că a pierdut mult pe câmpul de luptă din cauza amânării de șase luni a aprobării noului pachet de ajutor militar de către Congresul american.

Acum speră că armament nou va ajunge rapid după adoptarea proiecului pentru a consolida efortul de apărare.

Cine este Oleksandr Sîrski, supranumit „Leopardul zăpezilor”, șeful armatei ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit la începutul lunii februarie 2024 pe generalul Oleksandr Sîrskicomandant șef al forțelor ucrainene, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Până să fie promovat, Sîrski, supranumit „Leopardul zăpezilor”, a condus forțele terestre ale Ucrainei din 2019. În primele luni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin în 2022 el a comandat apărarea Kievului, rezistența forțelor ucrainene din regiunea capitalei ducând în cele din urmă la retragerea trupelor ruse de aici la sfârșitul lui martie.

Ulterior, el a comandat și ofensiva-fulger din regiunea Harkov care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din nord-estul Ucrainei. Aceste victorii răsunătoare au făcut unele site-uri occidentale să îl descris drept cel mai de succes general al secolului XXI de până acum.

La începutul anului trecut, Sîrski a condus apărarea din orașul Bahmut, unde mii de soldați de ambele părți au fost uciși într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului de până acum. Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruine valorează atât de mulți morți și răniți. Sîrski a spus că apărarea obstinată a Ucrainei față Bahmut a afectat efortul general de război al Rusiei prin înlăturarea grupului de mercenari Wagner.

Sîrski s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea pe atunci parte din Uniunea Sovietică. Locuiește în Ucraina din anii 1980. La fel ca mulți oameni de vârsta sa din forțele armate ale Ucrainei, a studiat la Moscova – la Școala Superioară de Comandă Militară, iar unii dintre colegii lui au devenit de atunci comandanți ruși, absolvind în 1986 și servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie Sovietică. Unii analiști militari cred că tactica lui pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.

Urmărește ultimele evoluții din a 809-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend