Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liviu Dragnea, atac la adresa președintelui:’Ce vedem la acest preşedinte e fake, e fals’

Publicat

in

NATIONAL

Ultimele date despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Comunicatul Spitalului Foișor

Publicat

in

Evaluarea pacientului Florin Piersic, realizată duminică de către echipa medicală, arată o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici şi de evoluţie favorabilă a plăgii operatorii, au informat reprezentanţii Spitalului de Ortopedie “Foişor” într-un comunicat remis presei.

Starea generală a actorului Florin Piersic, supus joi unei intervenţii pentru scoaterea unei proteze de genunchi care i-a provocat o infecţie severă, se ameliorează, transmit reprezentanţii Spitalului Foişor, unde acesta este internat. Ei precizează că actorul se mobilizează şi are un tonus psihic bun.

”Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineaţa de 12.05.2024 de către echipa medicală, arată o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici şi de evoluţie favorabilă a plăgii operatorii”, a anunţat duminică,  la prânz, unitatea sanitară.

De asemenea, a precizat că ”pacientul se mobilizează şi prezintă un tonus psihic bun”.

Sâmbătă, Spitalul Foişor anunţa că  starea actorului s-a ameliorat, precizând că actorul este cooperant şi s-a ridicat în picioare la marginea patului.

”Evaluarea pacientului Florin Piersic, realizată în dimineaţa zilei de 11.05.2024, indică o îmbunătăţire a valorilor/indicatorilor biologici şi o ameliorare a stării generale. A început procesul de mobilizare activă a pacientului, care este cooperant şi care s-a ridicat în picioare la marginea patului, după mai multe săptămâni”, transmitea unitatea snaitară.

Vineri, aceştia spuneau că starea actorului este uşor îmbunătăţită.

”În urma evaluării din această dimineaţă, s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este uşor îmbunătăţită, cu o evoluţie lent favorabilă. În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur”, menţiona aceeaăi sursă.

De asemenea, reprezentanţii Spitalului Foişor precizau că perioada critică postoperatorie este de 72 de ore.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat joi la Spitalul ”Foişor”, unde i-a fost scoasă proteza de la genunchi, considerată sursa principală a infecţiei grave care a determinat internarea acestuia la Spitalul Militar din Cluj, în urmă cu câteva zile, ulterior, el fiind trasferat la Institutul Inimii din Cluj Napoca, apoi la Institul Matei Balş din Capitală.

”În urma investigaţiilor efectuate la spitalul nostru, având în vedere starea gravă a pacientului Florin Piersic, s-a constituit o echipă compusă din medici ortopezi, ATI, infectionişti şi medic cardiolog şi s-a decis efectuarea intervenţiei chirurgicale în regim de urgenţă. A fost extrasă proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsă şi implantarea unei proteze tip spacer cu caracter temporar, purtătoare de antibiotic. În prezent pacientul se află în secţia ATI, în stare stabilă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, şi semnat de managerul interimar al Spitalului Foişor, as. univ. dr. Şerban Dragosloveanu.

.

Internarea la Spitalul Foișor

Florin Piersic trece prin momente grele după ce o infecție s-a genralizat. El a trecut prin patru spitale și câteva intervenții medicale în ultima lună.

„În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC Osteoarticular Bucureşti. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Republica Moldova are o nouă campioană – Sheriff Tiraspol, detronată după opt sezoane

Publicat

in

Petrocub Hîncești a pus capăt supremației celor de la Sheriff Tiraspol (opt titluri consecutive) și a devenit în premieră campioană a Republicii Moldova.

Minge de fotbalFoto: Ricardo Larreina / AFLO / Profimedia

Petrocub Hîncești, noua campioană a Republicii Moldova

În penultima etapă din play-off, Sheriff a pierdut meciul cu Zimbru (2-0 pentru formația din Chișinău) și nu o mai poate ajunge pe Petrocub.

Republica Moldova, clasament play-off înainte de ultima etapă:

1. Petrocub Hîncești 21 puncte

2. Zimbru Chișinău 18

3. Sheriff Tiraspol 15

4. Milsami Orheui 9

5. FC Bălți 8

6. Dacia Buiucani 3.

Povestea clubului Petrocub Hîncești

Federația Moldovenească de Fotbal a prezentat povestea clubului care a luat naștere în data de 27 noiembrie 1999.

„Petrocub Hîncești a câștigat în premieră titlul de campioană a Moldovei la fotbal. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, hânceștenii au acumulat 21 de puncte, cu 4 mai multe decât Zimbru, clasată a doua. Astfel, Petrocub devine a 6-a echipă care reușește să câștige titlul de campioană națională după independența Moldovei.

Istoria echipei Petrocub a început la Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. În perioada sovietică Spicul din localitate, alături de Rapid Cărpineni și Flacăra Mingir, era considerată una din liderele fotbalului din raionul Kotovsk (în prezent, Hâncești), participând cu regularitate în campionatul ASB „Kolhoznikul”, dar și în campionatul RSS Moldovenești. La ultima ediție a competiției republicane, cea din toamna anului 1991, fotbaliștii din Sărata Galbenă au ocupat locul 5 în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).

Începând cu 1992 Spicul a început să evolueze în campionatul național. După ce în sezonul 1992/93 a devenit campioană a Diviziei B (Seria Sud) echipa a promovat în Divizia A. Până în 1999 a jucat destul de modest ocupând locuri în partea a doua a clasamentului.

Începând cu sezonul 1998/99 formația condusă de președintele Leonid Pascaru a început să fie sponsorizată de un grup de oamnei de afaceri din domeniul petrolier și și-a schimbat numele în Petrocub-Spicul.

Oficial Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari.

În sezonul 2000/2001, formația care între timp și-a schimbat numele în Petrocub-Condor, al doilea an consecutiv a ocupat locul 3 în Divizia A și deoarece Haiduc-Sporting USM Chișinău a refuzat să participe la barajul de promovare în Divizia Naţională a obținut dreptul să participe în premieră în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc.

Între timp echipa iarăși și-a schimbat denumirea. De această dată în FC Hânceşti şi s-a mutat în centrul raional.

Debutul în Divizia Națională (actuala Super Liga) a fost destul de reușit. Formația a ocupat locul 5 cu următoarea linie de clasament: 28 jocuri, 7 victorii, 11 remize și 10 înfrângeri, golaveraj 30-40, puncte – 32. Hânceștenii au reușit și câteva rezultate meritorii: două remize albe acasă și în deplasare cu campioana Sheriff Tiraspol; un egal, tot 0-0, pe teren propriu cu ocupanta locului doi, Nistru Otaci; două remize, 1-1 acasă, 0-0 pe teren străin, cu medaliata cu bronz, Zimbru Chișinău. Din lotul echipei, printre alții, au făcut parte: portarii – Serghei Dinov, Vladimir Mura, jucătorii de câmp – Grigore Badea, Eduard Blănuță, Valeriu Cereș, Anatol Doroș, Alexandru Grab, Dumitru Gușilă, Andrei Mațiura, Roman Onică, Dorin Panciuc, Marcel Reșitca, Vadim Sculea, Anatol Stăvilă, Iurie Șoimu, Veaceslav Untilă, Mihail Vîrtosu. Antrenor – Victor Barîșev.

Dar în sezonul următor, FC Hânceşti s-a retras după prima parte a campionatului, iar rezultatele de până atunci (+0=0-14, 4-36) au fost anulate.

Ediția 2003/04, formația care a revenit la denumirea Petrocub Sărata Galbenă a început-o iarăși în Divizia B. Peste un an a devenit campioana Seriei Nord, dar a refuzat participarea în Divizia A. În schimb, în 2007, a promovat de pe locul doi.

În sezonul 2007/08 a ocupat locul 4, dar a ratat barajul de promovare în Divizia Națională deoarece n-a fost licenţiată de FMF. După care s-a retras din campionat pe o perioadă de 5 ani.

A revenit în circuitul fotbalistic național în 2013 sub denumirea Rapid-2–Petrocub Sărata Galbenă. Chiar în primul sezon, avându-l la timonă pe Leonid Pascaru, a devenit campioana Seriei Sud a Diviziei B, iar în ediția următoare, fiind antrenată de Eduard Blănuță, a obținut promovarea în Divizia Națională după ce a ocupat locul secund în Divizia A (campioană a fost Sheriff-2, care nu avea drept de promovare).

În această perioadă culorile clubului au fost apărate de Mihail Lobco, Ion Tescu, Dan și Cristian Taras, Vladimir Peciu, Nicolae și Emil Ciornîi, Cristian Deliu, Adrian Gușanu, Cristian Prozorovschi, Cristian Goțonoagă, Ion Rîmbu, Vladimir Ambros, Dinu Barcari, Alexandru Panas, Victor Iordachi, Vladislav Slivca, Ion Talmazan, etc.

Începând cu sezonul 2015/16, Petrocub Hâncești joacă neîntrerut în Super Liga, reușind în această perioadă trei clasări pe locul 2 (sezoanele 2020/21, 2021/22, 2022/23) și tot atâtea pe locul 3 (edițiile 2017, 2018, 2019).

De asemenea, echipa de 4 ori (2017, 2018, 2021 și 2023) s-a calificat în semifinalele Cupei Moldovei, iar în 2020 a câștigat prețiosul trofeu, învingând în finală echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni, 5-3, după executarea loviturilor de departajare (în timpul regulamentar scorul a fost 0-0).

În această perioadă echipa a fost antrenată de Lilian Popescu (2017-2022) și Ivan Tabanov (2022-2023). Dintre jucătorii reprezentativi să-i numim pe portarii Dumitru Celeadnic, Dorian Railean și Cristan Avram. Jucători de câmp: Andrei și Valeriu Macrițchi, Artiom Rozgoniuc, Victor Mudrac, Maxim Potîrniche, Vladislav Slivca, Dan Taras, Vadim Paireli, Vladimir Ambros, Artur Patraș, Alexandru Vremea, Maxim Cojocaru, Ion Jardan, Iaser Țurcan, Vadim Gulceac, Alexandru Bejan, Artiom Puntus, Ștefan Efros, Petru Racu, Alexandru Onica, Victor Bogaciuc, Andrei Cojocari, Sergiu și Mihail Plătică, Ioan-Călin Revenco, Corneliu Cotogoi, Marius Iosipoi, Constantin Sandu, Mihail Lupan, etc.

Petrocub Hâncești are la activ și 6 prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022/23 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League.

În anul 2020 președinte al clubului a devenit Nicolae Usatîi, care l-a înlocuit în această postură pe tatăl său, Mihail Usatîi. Atunci el a declarat: „Am acceptat funcția de președinte, ceea ce presupune o responsabilitate aparte, mai ales față de comunitatea locală și tradițiile sportive din această zonă. Sunt mândru să ocup această funcție și le mulțumesc lui Mihail Usatîi și Mihail Crăciun, care au creat această entitate sportivă și au perpetuat valorile adevărate pe parcursul a 20 de ani. Vă asigur că minunata familie Petrocub își va urma drumul, iar acest lucru va fi posibil de făcut doar împreună. Avem nevoie de susținerea voastră ca să facem din Petrocub o mare familie”. Usatîi jr. a renunțat la echipă 3 ani mai târziu, când aceasta a revenit din nou în administrarea lui Mihail Usatîi.

La începutul acestui an, Petrocub a anunțat despre preluarea clubului de către un grup de investitori din străinătate.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend