Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În prima oră a Singles' Day, vânzările Alibaba au atins 10 miliarde de dolari/ Startul evenimentului dat de Mariah Carey şi artiştii Cirque du Soleil

Publicat

in

NATIONAL

Un nepalez și un britanic au stabilit noi recorduri pentru cele mai multe urcări pe Everest

Publicat

in

Ghidul nepalez Kami Rita Sherpa, în vârstă de 54 de ani a urcat pentru a 29-a oară pe vârful Everest, cel mai înalt din lume, în timp ce alpinistul britanic Ken Cool, în vârstă de 50 de ani, a ajuns pentru a 18-a oră pe vârful aflat la altitudinea de 8.849, stabilit noi recorduri pentru cele mai multe urcări, respectiv cele mai multe efectuate de un străin, au transmis duminică oficialii locali citați de Reuters.

Tabăra de alpiniști la baza muntelui EverestFoto: Purnima SHRESTHA / AFP / Profimedia

Ei au fost în expediții separate, îndrumându-și clienții când au atins această performanță.

„El continuă să meargă și să meargă… uimitor tip!”, a spus Garrett Madison, de la compania de organizare a expedițiilor din SUA, Madison Mountaineering, despre ghidul nepalez.

Madison a făcut echipă cu Kami Rita pentru a escalada vârfurile Everest, Lhotse și K2 în 2014.

K2, situat în Pakistan, este al doilea cel mai înalt munte din lume, iar Lhotse din Nepal este al patrulea ca înalțime.

Lukas Furtenbach de la operatorul de expediții austriac Furtenbach Adventures a numit isprava lui Cool remarcabilă.

„El este o parte fundamentală a industriei de ghizi a Everestului. Kenton Cool este o instituție”, a declarat Furtenbach, care conduce o expediție din partea chineză a Everestului.

Ambii alpiniști au folosit traseul Southeast Ridge până la vârf.

Inițiat de primii cuceritori ai vârfului, neozeelandezul Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay în 1953, traseul rămâne cea mai populară cale către vârf.

Kami Rita a urcat pentru prima dată pe Everest în 1994 și a făcut acest lucru aproape în fiecare an de atunci, cu excepția a trei ani când autoritățile au închis muntele din diverse motive. El urcat pe munte de două ori anul trecut.

Alpinismul este o activitate turistică majoră și o sursă de venit, precum și de locuri de muncă pentru Nepal, care găzduiește opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din lume, inclusiv Everestul.

Nepal a eliberat 414 permise, fiecare costând 11.000 de dolari, alpiniștilor pentru sezonul de alpinism care se încheie luna aceasta.

Citeste mai mult

NATIONAL

ADU își dă cu stângul în dreptul. Alianța fierbe după eșecul începutului de campanie de la Timișoara

Publicat

in

Alianța Dreapta Unită nu mai scapă de probleme. După eșecul începutului de campanie de la Timișoara, ADU este zguduită acum de un scandal intern.

Lideri din eșalonul secund al USR (partid care formează ADU alături de PMP și FD) sunt nemulțumiți de direcția în care merge Alianța. Aceștia cer ruperea alianței cu PMP și FD, eșecul de la Timișoara fiind unul dintre motive.

În realitate, nemulțumirile sunt mult mai profunde. Una dintre ele ține de asumarea de către USR a unor candidați din partea PMP și FD, cu care au fost în conflict de-a lungul anilor. Un exemplu în acest sens este chiar situația din Timiș.

Astfel, decizia ADU de a-l susține pe Alin Nica a fost primită în furci de USR. Cristian Alin Moș, vicepreședintele CJ Timiș și lider al USR Timiș anunța cu acea ocazie că nu îl va susține pe Alin Nica și arăta că spiritul partidului s-a pierdut, iar acum USR este un partid ”la fel ca alții”.

Toate aceste tensiuni interne afectează campania ADU care în acest moment este centrată exclusiv pe stingerea nemulțumirilor. Mai mult, diferențele ideologice – USR fiind mai de stânga, în timp ce PMP și FD, mai de dreapta – fac din ADU o structură împiedicată, care își dă cu stângul în dreptul.

ADU își dă cu stângul în dreptul. Alianța fierbe după eșecul începutului de campanie de la Timișoara

Alianța Dreapta Unită nu mai scapă de probleme. După eșecul începutului de campanie de la Timișoara, ADU este zguduită acum de un scandal intern. Lideri din eșalonul secund al USR (partid care formează ADU alături de PMP și FD) sunt nemulțumiți de direcția în care merge Alianța. Aceștia cer ruperea alianței cu PMP și FD, eșecul de la Timișoara fiind unul dintre motive. În realitate, nemulțumirile sunt mult mai profunde.

Una dintre ele ține de asumarea de către USR a unor candidați din partea PMP și FD, cu care au fost în conflict de-a lungul anilor. Un exemplu în acest sens este chiar situația din Timiș. Astfel, decizia ADU de a-l susține pe Alin Nica a fost primită în furci de USR. Cristian Alin Moș, vicepreședintele CJ Timiș și lider al USR Timiș anunța cu acea ocazie că nu îl va susține pe Alin Nica și arăta că spiritul partidului s-a pierdut, iar acum USR este un partid ”la fel ca alții”. Toate aceste tensiuni interne afectează campania ADU care în acest moment este centrată exclusiv pe stingerea nemulțumirilor. Mai mult, diferențele ideologice – USR fiind mai de stânga, în timp ce PMP și FD, mai de dreapta – fac din ADU o structură împiedicată, care își dă cu stângul în dreptul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend