Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Din cauza PSD şi acoliţilor săi, CE penalizeaza drastic România pentru microhidrocentralele lui Vişoiu şi Badea

Publicat

in

Comisia Europeană (CE) demarează procedura de infringement împotriva României din cauza unor proiecte de microhidrocentrale demarate pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, pe râurile Capra și Buda potrivit WWF-România. Microhidrocentralele de pe cele două râuri din Argeș sunt investiții ale lui Gheorghe Badea și Cătălin Vișoiu.

WWF Romaânia susține, într-un comunicat transmis joi Agerpres, că a fost informată despre acest fapt printr-o scrisoare oficială din partea forului european în data de 3 iunie 2015. CE ar fi informat autoritățile de la București, în data de 28 mai 2015, că va demara procedura de infringement pe această problemă.
‘”Comisia Europeană demarează procedura de infringement împotriva României din cauza unor proiecte de microhidrocentrale din Munții Făgăraș.
WWF-România a fost informată printr-o scrisoare oficială din partea Comisiei Europene, din data de 3 iunie a.c., că instituția demarează procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic al Munților Făgăraș. Din informațiile pe care le deținem, procedura de infringement vizează și proiectele distructive de pe versantul sudic al Munților Făgăraș – cele de pe râurile Capra și Buda. Confirmarea Comisiei Europene vine la un an și jumătate după ce WWF a depus două plângeri oficiale la Comisie, semnalând o serie de încălcări sistemice ale legislației europene și naționale privind apa și biodiversitatea, în ce privește autorizarea construcțiilor și amplasarea lor în arii protejate de interes european (Natura 2000).
Demararea unei astfel de proceduri urmează unor demersuri de lungă durată ale Comisiei în urma cărora România nu a făcut modificările legislative necesare pentru soluționarea problemelor. ‘, explică WWF-România în comunicatul citat.

Potrivit organizației, demararea unei astfel de proceduri urmează unor demersuri de lungă durată ale Comisiei în urma cărora România nu a făcut modificările legislative necesare pentru soluționarea problemelor.

Anchete, verificări, amenințări de la CE și…nimic
În 2012, la presiunea Comisiei Europene, comisarii Garzii Nationale de Mediu au fost obligati sa deschida ochii si sa se deplaseze pe teren pentru a constata nenorocirea care s-a abatut asupra Muntilor Fagaras. Pentru inceput au constatat ca: “Organizarea de santier (…) situata in zona Piscul Negru s-a realizat in imediata apropiere a Paraului Capra, respectiv pe malul drept al acestuia, incalcandu-se astfel prevederile punctului III – Apa, din acordul de mediu 14/09.11.2009 actualizat la 26.03.2012, ce interzice amplasarea organizarii de santier in zone cu alunecari de teren sau in imediata apropiere a cursurilor de apa”. Pe langa aceste nereguli, s-a mai constatat ca instalarea conductei de aductiune aferenta amenajarii hidroenergetice amplasata pe Paraul Otic s-a finalizat. “Traseul conductei de aductiune este paralel cu albia Paraului Otic, conducta fiind ingropata in malul drept, incalcandu-se astfel prevederile acordului de mediu din 2010, ce prevede ca traseul conductei de aductiune este aproximativ paralel cu albia Paraului Buda si Otic in pozitie semiingropat sau suprateran.” La fel au fost ingropate si conductele de aductiune in cazul Paraului Buda. Potrivit comisarului general Ovidiu Constantin Daescu, nerespectarea acordului de mediu duce la “interzicerea activitatii sau realizarea proiectului pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta”.

In schimb, prim-comisarul Emil Bajenaru explica intr-o informare catre Jurnalul National ca investitiile in domeniul microhidrocentralelor promoveaza tehnologii curate, nepoluante, care reduc presiunea asupra resurselor naturale si imbunatatesc calitatea mediului si a vietii. Asta-n teorie. Pentru ca in practica se pare ca aceste principii nu se aplica si in cazul microhidrocentralelor din Muntii Fagaras. Insa, pentru neregulile constatate, firma Imob Expert Consulting SRL a lui Badea si Visoiu a fost amendata cu 100.000 de lei, pentru ca nu a notificat Agentia pentru Protectia Mediului Pitesti privind modificarile aduse proiectului pe Paraul Buda-Otic, modificari referitoare la instalare conductei. A mai primit si o amenda de 20.000 de lei pentru deficientele privind gestionare deseurilor.

In urma controalelor, se pare ca rezultatele au fost exceptionale. Doar pe hartie, deoarece comisarii care au luat Muntii Fagarasului la picior au fost loviti parca de orbul gainii. Potrivit unei notificari depuse de firma Imob Expert Consulting la Agentia Regionala de Protectia Mediului Pitesti rezulta ca proiectul hidroenergetic de pe paraurile -Otic a suferit modificari serioase. Redam modificarile aduse proiectului pentru care nu a existat nici un fel de aviz: “Cota nivelului normal de retentie al primei captari, cota nivelului normal de retentie al captarii de pe Paraul Otic si cota radier la ultima centrala; cotele captarilor si centralelor, caderile brute si nete, lungime si diametre aductiune; dimensiunile pragului de captare si prizei de apa; pozitionarea conductei de aductiune: ingropat, semiingropat sau suprateran; cota talveg si cota creasta deversor la captari; mentionarea suprafetei de teren din albia minora inchiriata de la ABA Arges-Vedea pentru construirea celor 5 prize si Autorizatia de Construire nr. 37; turbine si puterea instalata a acestora”. Culmea, comisarii nu au observat nici macar faptul ca a fost instalat un nou prag de captare, “intre actualele praguri 2 si 3, ce va face obiectul altui aviz de gospodarire a apelor modificator, dupa intocmirea unui studiu de impact asupra mediului si geomorfologiei albiei sI obtinerii acceptului custodelui ariei protejate”. Toate aceste modificari schimba complet concluziile studiului de impact asupra mediului, precum si productia anuala de energie. Potrivit unor surse din cadrul Agentiei de Mediu, se fac presiuni pentru a fi emis un nou acord de mediu, dar retroactiv.
Dezastrul din Muntii Fagaras a intrat in atentia comisarilor europeni, care au demarat o actiune-pilot impotriva statului. In cazul in care se constata ca Romania nu a respectat legislatia de mediu a comunitatii europene este foarte posibil ca sa fie demarata procedura de infringement. “In lumina noilor informatii sunt suficiente elemente pentru a cere clarificari autoritatilor romane cu privire la aplicarea legislatiei de mediu comunitara”, se precizeaza intr-un document al Comisiei Europene. Potrivit legislatiei comunitare, pentru construirea microhidrocentralelor in Sit Natura 2000 era obligatoriu ca la documentatia depusa la Agentia de Protectia Mediului sa existe un studiu de evaluare adecvata, care se refera exclusiv la impactul lucrarilor asupra factorilor de biodiversitate. Agentia de Protectia Mediului Pitesti sustine in documentele oficiale ca nu e necesar un astfel de studiu, dar Comisia Europeana, prin organismul UE Pilot care investigheaza in acest moment proiectul, l-a cerut cu fermitate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

DOCUMENT BOMBĂ! ASFALTĂRI ILEGALE CONTRA VOTURI, la Curtea de Argeș – ISC a dispus oprirea lucrărilor pe Cuza Vodă, primăria PSD ignoră actul și riscă dosar penal

Publicat

in

Sursele noastre din Primăria Curtea de Argeș ne-au pus la dispoziție zilele trecute un document oficial care demonstreaza ceea ce scriam inca de acum doua saptamani, anume faptul ca la Curtea de Argeș, în plină campanie electorală, echipa primarului Panțurescu a demarat actiunea ASFALTARI CONTRA VOTURI. Documentul obținut de redactorii noștri chiar dn interiorul primăriei PSD este un Proces Verbal de Control întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții cu ocazia controlului efectuat joi, 9 mai, chiar pe strada Ciza Vodă unde se efectueaza lucrari de asfaltare. Sursele noastre din primărie susțin ca acțiunea de control a fost generata tocmai de articolul publicat de noi și in care relatam ca asfaltarile la foc automat nu sunt executate conform legii si au dus la blocarea totala a traficului in oraș.

ISC A DISPUS OPRIREA IMEDIATĂ A LUCRĂRILOR PE STRADA CUZA VODĂ

Așadar documentul pe care vi-l prezentam integral emis de ISC Arges (VEZI MAI JOS), tocmai asta stabilește: Primăria Curtea de Arges a efectuat ilegal aceste lucrari de asfaltare. Mai mult, ISC a dispus oprirea lucrărilor inca din data de joi 9 mai, cu ocazia controlului, dar, incredibil, primăria Curtea de Argeș a continuat aceste lucrarile care au generat blocajele inerente din trafic.

MASURI DISPUSE DE ISC și IGNORATE DE PRIMĂRIE

1. Se dispune oprirea lucrărilor de construcții până la efectuarea expertizel tehnice de calitate de către un expert tehnic atestat M.L.P.Α.Τ. (M.D.R.A.P.), prin întocmirea raportulul de expertiză tehnică de calitate, pe sectorul de drum pe str. Cuza Vodă între km 2+187-km 1+240. Reluarea lucrărilor de construcţii, se va face în condițile cumulative ale Legli nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcțil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legil 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificarile şi completările ulterioare.

2. Avînd în vedere că investitorul, nu poate atesta calitatea lucrarilor executate până în prezent, prin documente existente la Cartea tehnica, se dispune, în baza prevederilor art. 9 si art. 10 din H.G.R. nr. 742/2018 pentru modificarea H.G. nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiel lucrărilor şi a construcţiilor, efectuarea unei expertize tehnice asupra lucrărilor executate, la stadiul fizic actual (str. Cuza Voda intre km 2+187-km 1+240), privind asigurarea cerinţelor fundamenale, aşa cum sunt prevăzute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Expertul tehnic va analiza şi concordanţa lucrărilor executate cu proiectul tehnic, cu reglementările tehnice în vigoare, precum și condițile în care se poate relua execuția lucrărilor de construcţii

Potrivit legii, neîndeplinirea măsurilor dispuse prin Procesul Verbal întocmit, mai exact oprirea imediată a lucrărilor, atrage răspunderea penală a factorilor responsabili. Deci, se sesizeaza cineva?

Întrebăm, deoarece asfaltarile pe strada Cuza Vodă erau făcute ilegal ilegale de primăria PSD sub supravegherea directa a primarului Panțurescu și, DA, a unui secretar de stat numit de PSD în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba de domnul Vlad Ștefan Niculae.

Reamintim că străzile Cuza Vodă, Râmnicu Vâlcea și Albești trebuiesc reabilitate printr-un proiect finanțat prin cadrul Programului Național de investiții „Anghel Saligny”.

CLICK AICI SĂ VEZI SI SA DESCARCI PROCESUL VERBAL DE OPRIRE A LUCRARILOR ÎNTOCMIT DE ISC

Citeste mai mult

ACTUAL

NU PIERDE OCAZIA! Supermarket AMD din Curtea de Argeș face angajări!

Publicat

in

Supermarketul AMD din Curtea de Argeș angajează LUCRĂTOR COMERCIAL!

Mai multe informații și detalii veți obține în incinta magazinului din Curtea de Argeș, complex Sf Gheorghe!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend