Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DATE BNR: Profitul net cumulat al băncilor din România a fost de 5,88 miliarde de lei, la nouă luni

Publicat

in

Cele 35 de bănci din România au obținut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, o creștere cu 42%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele afișate de Banca Națională a
Citește mai departe…
DATE BNR: Profitul net cumulat al băncilor din România a fost de 5,88 miliarde de lei, la nouă luni

Citeste mai mult

NATIONAL

Aurora boreală, vizibilă din România, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Publicat

in

De

Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, a precizat dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Aurora borealăFoto: Matthias Balk / AFP / Profimedia Images

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă. Mai multe persoane au publicat imagini cu „priveliștea magică” pe rețelele de socializare.

„Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka.

Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopţii, iar după o pauză de o oră, redevenind vizibilă sâmbătă dimineaţa, la o oră după miezul nopţii.

„Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu”, a explicat Adrian Şonka.

Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.

„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a precizat el.

Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.

„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a detaliat Şonka.

Aurora ar putea fi observată şi în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privinţa asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.

„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pompierii din Botoşani au intervenit mai mult de şapte ore, pentru stingerea unui incendiu în urma căruia au ars aproximativ 45 de hectare de vegetaţie uscată

Publicat

in

De

Pompierii din Botoşani au intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mai mult de şapte ore, pentru stingerea unui incendiu în urma căruia au ars aproximativ 45 de hectare de vegetaţie uscată, arbuşti şi deşeuri menajere şi vegetale, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, conform Agerpres.

Potrivit acestora, incendiu s-a produs în localitatea Tătărăşeni din comuna Havârna, iar pentru lichidarea acestuia au acţionat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detaşamentului Dorohoi şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Havârna, cu patru autospeciale de stingere.

“Aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare, arderea fiind întreţinută de vânt. În unele dintre locuri accesul cu autospeciale nu s-a putut realiza din cauza terenului, flăcările fiind stinse de pompieri cu ajutorul lopeţilor speciale. Intervenţia a durat mai bine de şapte ore”, au precizat oficialii ISU.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spaţii deschise.

Pompierii atrag atenţia că, potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.

“Cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei”, a transmis ISU.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend