Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cuvântul Brexit a intrat în dicţionarul Oxford

Publicat

in

Intrat deja în posteritate în urma referendumului istoric de la 23 iunie din Marea Britanie, cuvântul Brexit a fost introdus în Oxford English Dictionary (OEd), fiind considerat un termen de referinţă pentru evoluţia limbii engleze, relatează AFP. Dicţionarul defineşte Brexit drept ”retragerea (propusă a) Marii Britanii din Uniunea Europeană şi procesul politic care îi este asociat”.

Potrivit Oxford English Dictionary, etimologia acestui cuvânt unifică printr-o contracţie cele două cuvinte British şi Exit, amintind de apariţia în februarie 2012 a neologismului Grexit, inventat de doi economişti de la un concern american financiar pentru definirea riscului de excludere a Greciei din zona Euro. Termenul Brexit apare într-un articol publicat online de Peter Wilding, actualul preşedinte al British Influence, centru de analiză şi reflecţie pro-UE.

OED subliniază că acest termen este folosit pentru a defini divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru referendumul din 23 iunie, la care 52% dintre britanici au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană. Printre utilizatorii marcanţi ai acestui cuvânt, dicţionarul evocă fraza devenită celebră a şefei conservatoare a cabinetului Marii Britanii Theresa May, care a spus ”Brexit înseamnă Brexit”, conform Agerpres.

Oxford English Dictionary subliniază că adăugarea unui cuvânt, chiar la scurt timp de la apariţia sa, este foarte neobişnuită. Însă, indică cei de la OED, rapiditatea cu care s-a răspândit şi cu care a fost adoptat a fost impresionantă. Printre alte cuvinte introduse de dicţionar în luna decembrie figurează YouTuber, apărut într-un articol al cotidianului New York Times în 2006, pe care OED îl defineşte drept un utilizator regulat al platformei online de videoclipuri YouTube, în mod special cineva care realizează sau care apare în videoclipuri.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Multiplă câștigătoare de Grand Slam, eliminată în optimi la WTA Roma

Publicat

in

Naomi Osaka a fost eliminată în optimile turneului WTA de la Roma, după ce a fost învinsă în două seturi de Qinwen Zheng, scor 6-2, 6-4.

Naomi OsakaFoto: William WEST / AFP / Profimedia

>> WTA Roma: Sorana Cîrstea, eliminată în optimi fără drept de apel de o finalistă de Grand Slam

Naomi Osaka, învinsă de Qinwen Zheng în optimi la WTA Roma

Dublă campioană la Australian Open (2019 și 2021) și US Open (2018, 2020), jucătoarea clasată în prezent pe locul 173 în ierarhia WTA a fost învinsă în două seturi de Qinwen Zheng, cap de serie numărul 7 la Foro Italico.

Sportiva din China a avut un joc sigur de la început până la sfârșit și a avut nevoie de o oră și 24 de minute pentru a pune punct disputei.

Astfel, Qinwen Zheng a echilibrat balanța duelurilor directe cu Naomi Osaka (1-1), după ce pierduse în fața acesteia în anul 2022, la San Jose.

În faza sferturilor, Qinwen Zheng va întâlni câștigătoarea duelului dintre Coco Gauff (3 WTA) și Paula Badosa (126 WTA).

>> Trofeul Clarins: Miriam Bulgaru a ratat calificarea pe tabloul principal

WTA Roma, optimi de finală

Naomi Osaka – Qinwen Zheng(7) 2-6, 4-6

Madison Keys (18) – Sorana Cîrstea (28) 6-2, 6-1

Iga Swiatek (1) – Angelique Kerber

Coco Gauff (3) – Paula Badosa

Maria Sakkari (5) – Victoria Azarenka (24)

Danielle Collins (13) – Irina Begu

Rebecca Sramkova – Jelena Ostapenko (9)

Elina Svitolina (16) – Aryna Sabalenka (2).

WTA Roma are loc în perioada 7-19 mai pe zgura din complexul de la Foro Italico. Are premii totale în valoare de $5.509.771 și face parte din categoria „WTA 1000”. Campioana en-titre este kazaha Elena Rybakina.

  • Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în trei rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973, și Simona Halep, 2020.
  • Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).

Ultimele campioane de la Foro Italico

2023 – Elena Rybakina

2022 – Iga Swiatek

2021 – Iga Swiatek

2020 – Simona Halep

2019 – Karolina Pliskova

2018 – Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 – Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 – Serena Williams

2015 – Maria Sharapova etc.

Citeste mai mult

NATIONAL

Amnesty International acuză China, într-un raport, de o ‘represiune transnaţională’ a studenţilor chinezi din străinătate, din cauza activismului lor politic

Publicat

in

ONG-ul de apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI) acuză luni Beijingul, într-un raport, de o ”represiune transnaţională”, din cauza activismului politic al studenţilor, în baza unor interviuri cu zeci de chinezi care studiază în opt ţări din Europa şi America de Nord, şi denunţă cazuri de hărţuire a membrilor familiilor acestora din China, relatează AFP, potrivit news.ro.

China nu tolerează disidenţa politică şi foloseşte instrumente tehnologice sofisticate şi intimidarea fizică în acţiuni pe teritoriul chinez.

Studenţii intervievaţi, care au asistat în străinătate la evenimente precum comemorarea reprimării în sânge a Revoltei stundenţilor în Piaţa Tiananmen, declară că membri ai familiilor lor au fost ameninţaţi, anunţă Amnesty.

”Ameninţările adresate unor membri ai familiei din China continentală includeau revocarea paşaportului, concedierea, nepromovarea sau neacordarea pensiei şi limitatea libertăţii fizice”, precizează organizaţia nonguvernamentală (ONG).

STRES, PARANOIA ŞI DEPRESIE

Studenţii intervievaţi spun că li s-a interzis să publice mesaje pe reţele chinezeşti de socializare şi să sunt supravegheaţi pe aceste reţele.

Or aceste platforme sunt adesea singurele mijloace de comunicare cu familiile rămase în China, din cauza blocării a sute de aplicaţii pe Internetul chinez.

Un student povesteşte ONG-ului că poliţia le-a arătat părinţilor săi ”transcrieri ale conversaţiilor sale pe WeChat (o aplicaţie de mesagerie chineză) cu membri ai familiei sale”.

Participanţii la anchetă declară că se autocenzurează în clasă şi interacţiunile sociale şi se plâng de probleme de sănătate mentală cauzate de senzaţia că sunt urmăriţi, evocând tulburări de la ”stres şi traumatisme la paranoia şi depresie”.

”Mi-ar plăcea să-mi public teza (…), dar sunt îngrijorat, deci am ales să n-o fac”, deplânge un student.

”ATMOSFERĂ DE FRICĂ ÎN CAMPUSURILE UNIVERSITARE”

Beijingul nu a reacţionat faţă de raportul Amnesty international imediat.

China respinge însă acuzaţii potrivit cărora şi-au urmări cetăţenii care trăiesc în străinătate şi susţine că respectă suveranitatea celorlalte ţări şi că acţionează respecând legile.

Un raport publicat în 2023 de către Freedom House, o organizaţie independentă, dar finanţată larg de Statele Unite, prezenta cazuri de ”represiune transnaţională”, şi anume presiuni asupra altor state în vederea extrădării cu forţa a unor membri ai minorităţii uigure.

Potrivit Amnesty International, feleul în care Beijingul ţinteşte studenţi a ”generat o atmosferă de frică în campusurile universitare din Europa Occidentală şi America de Nord, ceea ce a avut un impact negativ asupra drepturilor omului studenţilor”.

”impactul represiunii transnaţionale exercitate de către China constituie o ameninţare gravă la adresa schimbului liber de idei, aflat în centrul libertăţii academice”, denunţă directoarea Programului China al Amnestu International Sarah Brooks.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend