Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

#100 | 100 de ani în 100 de momente: În 2001 se lansează filmul „În fiecare zi Dumnezeu ne săruta pe gură”, de Sinisa Dragin

Publicat

in

Cele mai importante, sugestive, fericite sau tragice momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania “100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.
#100 | 100 de ani în 100 de momente: În 2001 se lansează filmul „În fiecare zi Dumnezeu ne săruta pe gură”, de Sinisa Dragin

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO/ Rachete ucrainene au lovit Donețk-ul – Au fost înregistrați mai mulți morți și răniți

Publicat

in

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat de Moscova şi situat în regiunea ucraineană cu aceaşi nume, în estul ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Restaurantul Paradise, situat în cartierul Kirovski din Doneţk, a fost lovit direct şi trei civili au fost ucişi”, a anunţat pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Doneţk, Denis Puşilin.
“Până acum, avem informaţii în legătură cu opt persoane rănite”, a adăugat el, precizând că forţele ucrainene au folosit cel puţin două rachete lansate cu sisteme Himars, de fabricaţie americană.

Potrivit oficialului rus, o rachetă “a lovit direct restaurantul (peretele exterior, geamurile clădirii şi structurile stradale au fost avariate), iar o a doua a lovit o clădire neterminată situată în apropiere (acoperişul a fost deteriorat)”.

Imaginile difuzate pe reţelele sociale de presa locală rusă arată o clădire cu ferestre sparte, iar trupuri sunt întinse pe jos.

Faţada clădirii era parţial prăbuşită, iar acoperişul a fost găurit, potrivit acestor imagini.

Oraşul ucrainean Doneţk, aflat sub controlul Moscovei şi situat foarte aproape de linia frontului, este cu regularitate ţinta atacurilor ucrainene în această regiune.

Atacul lansat de Kiev survine în momentul în care armata rusă a revendicat sâmbătă preluarea controlului a cinci sate din regiunea Harkov, unde desfăşoară o ofensivă terestră, şi o alta în regiunea Doneţk, mai la sud.

Citeste mai mult

NATIONAL

Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România, spune Alexandru Rafila, avertizându-i pe adulți să se vaccineze deoarece riscă o formă „mult mai agresivă”

Publicat

in

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că epidemia de rujeolă evoluează în continuare în țara noastră. El a remarcat că epidemia evoluează în întreaga Uniune Europeană, dar în România, „probabil mai mult decât în alte ţări”, și a făcut apel la vaccinarea copiilor şi a adulţilor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, arătând că „forma e mult mai agresivă la adult”, scrie News.ro.

Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Sunt câteva judeţe care sunt mai afectate, în general focare care apar acolo unde sunt comunităţi cu grad redus de acoperire vaccinală. România, este – evoluează în toată Uniunea Europeană – dar în România probabil mai mult decât în alte ţări”, a declarat Rafila, răspunzând unei întrebări.

Ministrul a încurajat părinţii să îşi vaccineze copiii. De asemenea, i-a încurajat să se imunizeze şi pe adulţii nevaccinaţi.

„Încurajăm parinţii care nu şi-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie, chiar şi adulţii care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi o pot face, pentru că formele care apar, şi de multe ori decesele, au apărut la adolescenţi sau la adulţi care nu erau protejaţi. Ori dacă intră in contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem şi alte boli, şi altă vârstă şi reacţionăm diferit”, a argumentat Rafila.

Ce arată cifrele

Conform celei mai recente statistici, de la sfârşitul lunii aprilie, în intervalul 1 ianuarie 2023 – 28 aprilie 2024, în România au fost notificate 13.985 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 15 decese – 4 în judeţul Braşov, 4 în Municipiul Bucureşti, 3 în judeţul Giurgiu, două în judeţul Argeş, unul în judeţul Mureş şi unul în judeţul Sibiu.

Al 15-lea deces (înregistrat în județul Giurgiu) a fost raportat la o persoană de sex masculin, în vârstă de 42 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având două comorbidităţi: boala toxică a ficatului cu colestază și hipertensiune esenţială.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire, peste 5.000, se înregistrează la categoria de vârstă 1 – 4 ani.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, în România fuseseră notificate 2.805 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care trei decese.

Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment despre rujeolă și tusea convulsivă: „Ăsta e viitorul către care ne îndreptăm”

Tot sâmbătă, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu afirmă că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare împotriva rujeolei sau a tusei convulsive sunt foarte scăzute, rata de multiplicare a bolii este foarte mare.

„Fiecare nou caz care apare într-o comunitate de copii cu puţină vaccinare, să zicem la grădiniţă sau la creşă, vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri de rujeolă în jurul unui bolnav sau 12 până la 17 cazuri de tuse convulsivă în jurul unui bolnav”, a afirmat Mihai Craiu sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi24.

„Ăsta e viitorul către care ne îndreptăm”, a atras atenția medicul, subliniind din nou importanţa vaccinării. Mihai Craiu consideră că obligativitatea privind vaccinarea „în acest moment nu ar fi o soluţie”, pentru că acest lucru ar putea duce la creşterea „vaccinării la chiuvetă” şi nu a celei reale.

Citiți și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend