Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA acuză Federația Rusă că încalcă rezoluțiile ONU! Vladimir Putin cumpără arme din Coreea de Nord

Publicat

in

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a transmis marți că Federația Rusă achiziţionează o cantitate mare de arme şi muniţie din Coreea de Nord pentru a fi folosite în Ucraina, scrie news.ro

„Acest lucru dovedeşte situaţia în care se află Rusia în ceea ce priveşte logistica şi aprovizionarea”, a adăugat el. „Credem că lucrurile merg prost pentru Rusia pe acest front”, scrie AFP.

Un oficial american a declarat anterior, sub rezerva anonimatului, că Ministerul rus al Apărării este în proces de a procura din Coreea de Nord rachete şi obuze de artilerie în valoare de milioane de dolari „pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Aceste achiziţii, cu o posibilă încălcare a rezoluţiilor ONU, „demonstrează că armata rusă continuă să sufere de un deficit grav, legat parţial de sancţiunile” impuse de Occident Moscovei după invadarea Ucrainei din 24 februarie, a adăugat responsabilul.

Federația Rusă este sub presiune după mai bine de şase luni de război în Ucraina, care beneficiază de un ajutor militar important american şi european.

Prin urmare, Statele Unite spun că se aşteaptă ca Rusia să continue să achiziţioneze echipamente militare din Coreea de Nord în viitor, scrie news.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

„Kairos”, de Jenny Erpenbeck, a câștigat „International Booker Prize” / Primul german care câștigă premiul

Publicat

in

Cartea „Kairos”, a scriitoarei berlineze Jenny Erpenbeck, a câștigat marți seară Premiul Internațional Booker pentru cel mai bun roman tradus în limba engleză, fiind pentru prima dată când premiul a fost acordat unui autor german, potrivit AFP.

Jenny Erpenbeck a castigat Booker PrizeFoto: Ian West / PA Images / Profimedia

Romanul urmărește relația de dragoste distructivă dintre o tânără și un bărbat mai în vârstă în Berlinul de Est din anii 1980, pe fundalul idealismului distrus al fostei Germanii de Est.

„Căderea Zidului Berlinului «este o idee de eliberare», a declarat Jenny Erpenbeck, citată într-un comunicat de presă. „Și ceea ce m-a interesat este că această eliberare nu este singurul lucru care poate fi povestit într-o astfel de carte”, a adăugat ea, „există ani înainte și ani după”.

Înmânat la Tate Modern din Londra, premiul de 50.000 de lire sterline (58.500 de euro) este împărțit între autoare și traducătorul ei, Michael Hofman, primul bărbat care primește această distincție din 2016, când premiul a căpătat forma actuală.

Președinta juriului, Eleanor Watchel, a lăudat „proza luminoasă” în care scriitoarea evocă „complexitatea relației dintre o tânără studentă și un scriitor mai în vârstă, urmărind tensiunile și răsturnările de situație zilnice care le marchează intimitatea”.

Anul trecut, International Booker Prize a fost acordat bulgarului Georgi Gospodinov pentru „Adăpostul timpului”, care îl poartă pe cititor într-o clinică din trecut pentru bolnavi de Alzheimer, invadată de oameni care vor să scape de ororile vieții moderne.

Citeste mai mult

NATIONAL

Senatul a adoptat noi amenzi: Până la 80.000 de lei pentru lipsa staţiei de monitorizare a calităţii aerului

Publicat

in

Senatul a adoptat proiectul USR care prevede montarea unor staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri. Acesta vine la pachet cu un set nou de amenzi de la 40.000 la 80.000 lei pentru nerespectarea obligaţiilor.

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul USR care prevede montarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri. Datele colectate vor fi disponibile publicului, dar transmise şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Conform iniţiativei legislative USR, nerespectarea obligaţiilor de monitorizare a aerului şi publicare a datelor sunt sancţionate cu amendă contravenţională de la 40.000 la 80.000 lei. Camera Deputaţilor este decizională pe propunerea de lege, potrivit News.ro.

„Oamenii ne scriu că trăiesc un coşmar, că nu pot deschide geamul la propria lor casă din cauza mirosului de la gropile de gunoi. Sunt mii de români în această situaţie dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, a explicat Diana Buzoianu, iniţiatoare şi vicepreşedintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al USR.

Mii de români nu pot deschide fereastra din cauza mirosurilor

La rândul său, Aurel Oprinoiu, care este preşedinte al comisiei pentru mediu din Senat, a susţinut că iniţiativa reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a conserva mediul înconjurător.

„Monitorizarea calităţii aerului la depozitele de deşeuri ne va permite să intervenim prompt în caz de depăşiri ale limitelor admise şi să prevenim efectele negative asupra sănătăţii şi mediului. Operatorii centrelor de management al deşeurilor trebuie să înţeleagă clar că sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere este prioritară şi că groapa de gunoi nu trebuie nici să creeze disconfort olfactiv şi nici să se transforme în focar de probleme de sănătate. Instalarea staţiilor de monitorizare reprezintă o măsură necesară în combaterea practicilor ilegale din domeniul depozitării deşeurilor, care afectează negativ în mod direct aerul din atmosferă dar şi sănătăţii şi traiului populaţiei din zonele adiacente”, a adăugat Aurel Oprinoiu.

Senatul a adoptat cu 99 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi şapte abţineri iniţiativa legislativă depusă de deputata Diana Buzoianu şi senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend