Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curs BNR, 12 decembrie 2022. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la început de săptămână

Publicat

in

Curs BNR, 12 decembrie 2022. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru luni, 12 decembrie 2022.

Astfel, potrivit BNR, euro a crescut azi la 4,9286  lei.

De asemenea, dolarul a crescut la 4,6664 lei.

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Cursurile pietei valutare
din data de 12 decembrie 2022

VALUTACODRON
Dolarul australianAUD3,1639
Leva bulgareascaBGN2,5199
Dolarul canadianCAD3,4156
Francul elvetianCHF5,0039
Coroana cehaCZK0,2027
Coroana danezaDKK0,6627
Lira egipteanaEGP0,1891
EuroEUR4,9286
Lira sterlinaGBP5,7329
100 Forinti maghiariHUF1,1805
100 Yeni japoneziJPY3,4147
Leul moldovenescMDL0,2408
Coroana norvegianaNOK0,4667
Zlotul polonezPLN1,0501
Rubla ruseascaRUB0,0745
Coroana suedezaSEK0,4519
Lira turceascaTRY0,2504
Dolarul americanUSD4,6664
Randul sud-africanZAR0,2670
Realul brazilianBRL0,8905
Renminbi-ul chinezescCNY0,6691
Rupia indianaINR0,0566
100 Woni sud-coreeniKRW0,3575
Peso-ul mexicanMXN0,2364
Dolarul neo-zeelandezNZD2,9927
Dinarul sarbescRSD0,0420
Hryvna ucraineanaUAH0,1263
Dirhamul Emiratelor ArabeAED1,2705
Kuna croataHRK0,6525
Bahtul thailandezTHB0,1344
Gramul de aurXAU268,7830
DSTXDR6,1985

Prezenta listă nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile.

Informații disponibile pe website-ul BNR la adresa: http://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx

Citeste mai mult

NATIONAL

Probleme tehnice la metrou, mii de oameni blocați: Se circulă greu pe Magistrala 2 (Metrorex)

Publicat

in

Călătorii care folosesc metroul bucureștean pentru a se deplasa pe Magistrala 2 sunt îndemnați să aibă răbdare. Metrorex a anunțat că din cauza unor defecțiuni tehnice, metrourile circulă la un interval mai mare decât de obicei.

Metrorex anunță că circulația trenurilor de metrou pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 6 minute.

„Echipele noastre tehnice intervin pentru remedierea unor defecțiuni apărute la sistemul de automatizare a traficului”, spune compania.

„Vă prezentăm scuze pentru inconvenientul creat și vă asigurăm că depunem eforturi pentru a reveni la intervalul normal de circulație de 4 minute, specific pentru orele de vârf”, a adăugat Metrorex.

Citeste mai mult

NATIONAL

Chirurgul Achimaș-Cadariu: ‘Vaccinarea anti HPV e bruiată de ideologie!’

Publicat

in

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, în vreme ce țări precum Canada și Australia sunt pe cale să elimine această patologie. Secretul este vaccinarea anti HPV, spune prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic din Cluj și coordonator al echipei științifice care a elaborat Planul Național de Control și Combatere a Cancerului.

Subiectul a fost dezbătut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în cadrul workshopului cu tema „Noi trenduri de comunicare în discuțiile despre vaccinare” care a fost organizat sub umbrela Centrului Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului creat de universitate și Institutul Oncologic din Cluj.

Au fost invitați prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat, chirurg Institutul Oncologic din Cluj, lector univ. dr. Florin Ignat, Institutul de Oncologie Cluj, prof. dr. Ken Alexander, director Departamentul Boli Infecțioase Pedriatice Nemours Children’s Hospital, Florida. Moderator a fost lector univ. dr. Marius Ionuț-Ungureanu, director Departament de Sănătate Publică FSPAC, UBB.

Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit despre drama prin care trec pacientele bolnave și despre prejudecățile referitoare la vaccinare. “Cam la una din cinci paciente știm că aceste cauze sunt de natură infecțioasă. Această familie de viruși, papiloma, cu care, de altfel, trăim de când e specia noastră pe pământ, provoacă cancer și nu numai cancer de col uterin ci și alte cancere.

România are o incidență de 2 ori și jumătate mai mare decât media Uniunii Europene și o mortalitate de 4 ori mai mare. Aici era și Europa de Vest la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Ce s-a întâmplat în aceste țări? După al doilea Război mondial, s-au organizat programe de screening populațional organizat cu standardizare, cu control de calitate și asta a dus mortalitatea până la un nivel extrem de scăzut.

Azi, avem testare și un vaccin care poate să prevină apariția îmbolnăvirii. Dar trăim într-o epocă foarte ciudată, acceptăm să fie reluate în anul 2024 toate teoriile antivacciniste.

Chiar nu contează, în niciun fel, după o pandemie care s-a sfârșit așa cum s-a sfârșit, paradigma clasică în care știința este un suport pentru deciziile politice?

Dacă tot ce înseamnă știința, dacă tot ce înseamnă medicina bazată pe dovezi, dacă o metodologie curată nu mai contează, atunci ce mai contează până la urmă? Contează doar ideologiile care sunt identice cu cele care proveneau din peșteră?”, s-a întrebat deputatul Achimaș-Cadariu.

Chirurgul IOCN a spus că în acest moment avem dovada că două țări cât două continente, Australia și Canada, sunt pe cale să elimine această îmbolnăvire

“Cu toate acestea, cineva vine și spune că nu sunt bune vaccinurile, nici măcar vaccinurile clasice. Și atunci, copiii nu mai sunt vaccinați și mor de pojar. În aceste condiții, cum să mai venim să justificăm o vaccinare care previne îmbolnăvirile silențioase, care evoluează, din nefericire în ani, astfel încât pacienta care se prezintă cu simptome este frecvent într-o situație paliativă, nicidecum una care să poată să fie curativă?”, se întreabă Patriciu Achimaș-Cadariu.

El a spus că Planul Național de Control și Combatere a Cancerului conține partea de profilaxie primară și secundară, precum și componenta de vaccinare dar că este necesară o mobilizare exemplară pentru a comunica mai eficient pe tema importanței vaccinării.

“Cum s-a construit planul de vaccinare în Marea Britanie? Pentru fiecare liră investită în vaccin, o liră a fost investită în informare. De aceea, cred că locul în care ne aflăm este cel mai potrivit pentru asta, fiindcă efortul medicilor trebuie dublat de cel al experților în comunicare, pentru a produce în final o schimbare reală”, a mai afirmat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend