Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rugby: Antoine Dupont, cel mai bun jucător al anului 2021

Publicat

in

Antoine Dupont, mijlocaşul la grămadă al XV-lui Franţei şi al echipei Toulouse, a fost desemnat cel mai bun jucător al anului 2021, a anunţat, vineri, World Rugby, federaţia internaţională a sportului cu balonul oval, în urma unui vot al publicului şi al unui juriu de experţi, informează AFP.

Jucătorul în vârstă de 25 de ani, selecţionat de 35 de ori pentru naţionala Franţei, i-a devansat pe englezul Maro Itoje (linia a doua), precum şi pe australienii Michael Hooper (linia a treia) şi Samu Kerevi (centru), potrivit Agerpres.

Dupont este al treilea francez care obţine această distincţie lansată în 2001 de World Rugby, după fostul mijlocaş la grămadă şi actual selecţioner al echipei Franţei, Fabien Galthie, în 2002, şi fostul jucător Thierry Dusautoir, în 2011.

El îi succede în palmaresul acestei distincţii sud-africanului Pieter-Steph Du Toit (linia a treia), premiat în 2019, întrucât titlul pentru 2020 nu a fost atribuit din cauza pandemiei de Covid-19.

Această recunoaştere internaţională recompensează un an marcat de două titluri cu Stade Toulousain, în Cupa Europei şi campionat, precum şi de o victorie de prestigiu cu Franţa, în noiembrie, contra Noii Zeelande.

Titlul pentru cea mai bună jucătoare a anului a fost atribuit englezoaicei Zoe Aldcroft.

Câștigătorii premiilor:


Jucătorul anului: Antoine Dupont (Franţa)

Jucătoarea anului: Zoe Aldcroft (Anglia)

Revelaţia anului: Will Jordan (Noua Zeelandă)

Antrenorul anului: Simon Middleton (Anglia), selecţionerul echipei feminine a Angliei

Eseul masculin al anului: Damian Penaud (Franţa), la meciul Franţa-Scoţia din 26 martie

Eseul feminin al anului: Emilie Boulard (Franţa), la meciul Franţa – Ţara Galilor din 3 aprilie

Echipa masculină a anului: Stuart Hogg (Scoţia) – Will Jordan (Noua Zeelandă), Lukhanyo Am (Africa de Sud), Samu Kerevi (Australia), Makazole Mapimpi (Africa de Sud) – Beauden Barrett (Noua Zeelandă), Antoine Dupont (Franţa) – Michael Hooper (Australia), Ardie Savea (Noua Zeelandă), Siya Kolisi (Africa de Sud) – Eben Etzebeth (Africa de Sud), Maro Itoje (Anglia) – Tadhg Furlong (Irlanda), Malcolm Marx (Africa de Sud), Wyn Jones (Ţara Galilor).

Echipa feminină a anului: Jasmine Joyce (Ţara Galilor) – Caroline Boujard (Franţa), Stacey Fluhler (Noua Zeelandă), Beatrice Rigoni (Italia), Abby Dow (Anglia) – Caroline Drouin (Franţa), Laure Sansus (Franţa) – Karen Paquin (Canada), Poppy Cleall (Anglia), Zoe Aldcroft (Anglia) – Abbie Ward (Anglia), Safi N’Diaye (Franţa) – Sarah Bern (Anglia), Agathe Sochat (Franţa), Annaelle Deshayes (Franţa).

Jucătorul de rugby în VII al anului: Marcos Moneta (Argentina)

Jucătoarea de rugby în VII a anului: Anne-Cecile Ciofani (Franţa).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

„O afacere încheiată”. Lituania se înarmează, cumpărând tancuri germane Leopard şi sisteme antirachetă IRIS-T

Publicat

in

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a anunțat marți că țara baltică a decis să cumpere tancuri Leopard, fabricate în Germania, şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, cu rază medie de acțiune, informează agenția spaniolă de presă EFE.

Tanc de luptă Leopard 2 A6, în zona de antrenament din Munster, Germania, 18 aprilie 2024.Foto: Malte Ossowski-Sven Simon / Imago Stock and People / Profimedia

„Vom cumpăra tancuri Leopard. Nu mai sunt discuţii despre asta. Este o afacere încheiată”,a afirmat Kasciunas.

Ministrul a explicat că „s-a decis să fie creată o divizie şi această divizie va conţine, de asemenea, un batalion de tancuri”.

„Deci, este o decizie reală şi se va concentra pe Leopard”, a precizat el, potrivit Agerpres.

Un batalion lituanian, atunci când va fi complet echipat şi desfăşurat, va avea 55 de tancuri Leopard.

„De asemenea, vorbim şi ne gândim să cumpărăm IRIS-T din Germania. Acesta este un sistem foarte eficient, care funcţionează foarte bine şi în câţiva ani ar putea deveni parte a sistemului nostru de apărare antiaerian”, a adăugat ministrul de la Vilnius.

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării din Letonia a anunţat că a semnat un contract în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru furnizarea de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T.

Acest sistem de rachete cu rază medie de acţiune este capabil să atingă ţinte aflate în zbor la o distanţă de până la 40 de kilometri, la o altitudine de până la 20 de kilometri.

Rachetele vor fi livrate de Diehl Defense din Germania, începând din 2026.

Anunţul intenţiei privind achiziţionarea sistemului IRIS-T vine după ce Lituania a semnat un acord în decembrie anul trecut pentru a cumpăra un sistem similar de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune, dezvoltat de NASAMS norvegian.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a salutat investiţiile şi a calificat proiectul brigăzii germane din Lituania drept ceva fără precedent.

“Acest proiect fără precedent necesită anumite pregătiri şi schimbări, la care lucrăm în prezent în mod intens. (…) Am investit multă energie şi bani în construirea infrastructurii militare şi civile, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil”, a spus Pistorius în Lituania, după o vizită în Letonia, făcută tot marți.

Citiți și:

Citeste mai mult

NATIONAL

S-a dat ordinul: Saloanele nu au dreptul să tatueze minori. Și piercingurile se fac doar cu acordul părinților

Publicat

in

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub 18 ani şi nici proceduri de piercing corporal şi implant dermal minorilor, decât în cazul în care respectivele proceduri se fac în zona urechii şi cu acordul părinţilor.

Prevederile apar într-un Ordin al ministrului Sănătăţii prin care se aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală şi care a intrat recent în vigoare.

Acelaşi document prevede că în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală, semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi intrat în vigoare recent stabileşte mai multe reguli în baza cărora funcţionează saloanele de înfrumuseţare şi cele de tatuaj.

Printre altele, actul normativ aduce mai multe interdicţii în ceea ce priveşte procedurile de tatuare şi, implantare dermală şi piercing.

”Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui.

Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, sunt prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de Alexandru Rafila.

Reguli după care trebuie să funcționeze saloanele

Acelaşi articol prevede că ”este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul următor interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind că ”nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Ordinul ministrului Sănătăţii stabileşte totodată reguli clare după care trebuie să funcţioneze saloanele de înfrumuseţare şi cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipulează paşii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.

Interdicții în saloanele de înfrumusețare

Actul normativ stabileşte că ”toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale”.

”În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend