Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Cele mai neobişnuite fobii

Publicat

in

Chiar dacă avem frici din cele mai diverse, acestea nu sunt totuna cu fobiile, care desemnează  o stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. Cu toate că unele fobii sunt destul de frecvente (agorafobia, fotofobia, claustrofobia etc.) există o serie de astfel de manifestări cel puţin neobişnuite. Noi îţi facem o listă cu 10 dintre ele.

Tafofobia

Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cercetările sugerează că a apărut (şi probabil a atins apogeul) în timpul anilor 1700, într-un moment în care ciuma a fost agresivă, iar oamenii se temeau că medicii ar declara în mod eronat pacienţii că sunt morţi. Tafofobia a reprezentat un fenomen atât de serios, încât cadavrele erau adesea stocate pentru perioade lungi de timp înainte de înmormântare pentru a se asigura că nu se vor trezi.

Eisoptofobia

Eisoptofobia este frica de oglinzi sau, mai precis, de a-ţi vedea reflexia într-o oglindă. Privitul într-o oglindă poate provoca ruşine sau stres din cauza eizoprofobiei şi poate duce la depresie, potrivit mai multor studii.

Ombrophobia

Ombrophobia este frica de ploaie. Acesta se încadrează într-o categorie numită de cercetători “fobii de mediu natural”, care include şi uraganele (lilapsofobia), zăpada (chionofobia), frigul (criofobia) şi vântul (ancraofobia). Oamenii cu aceste fobii ar putea avea mai multe şanse de educaţie formală în ceea ce priveşte vremea, ceea ce i-ar ajuta  “cu o înţelegere mai bună a potenţialelor pericole asociate cu vremea severă”, potrivit autorilor unui studiu recent.

Efebifobia

Efebifobia este teama de adolescenţi. Cercetătorii antropologi au descoperit de mult că aproape fiecare generaţie de adulţi adăposteşte forme uşoare ale acestei fobii – adică se uită la adolescenţi ca fiind “incontrolabili şi imprevizibili”. Pentru adulţii cu forme mai severe, petrecerea timpului cu adolescenţii poate ajuta la risipirea acestor temeri.

Fobia de vieţi anterioare

Există un număr mare cercetări asupra persoanelor care cred în reîncarnare şi care pretind că îşi amintesc detalii din vieţile lor anterioare. Un studiu din cadrul Universităţii din Virginia a constatat că unii copii care pretind că îşi amintesc vieţile anterioare suferă de fobii “neobişnuite” despre care spun că sunt legate de acele vieţi anterioare – şi mai ales de modul în care au murit. De exemplu, un copil ar putea avea o frică intensă de apă pe care o atribuie morţii prin înec  în viaţa sa din trecut.

Hipopotomonstro – sesquipalialiofobia

Hipopotomonstro – sesquipalialiofobia nu este o glumă sadică, aşa cum ar putea părea, ci este frica de cuvinte lungi – oricine a inventat numele acestei fobii are un simţ al umorului cel puţin ciudat. Termenul este de obicei folosit în contextul tratării pacienţilor cu dislexie, care se pot lupta cu cuvinte neobişnuit de lungi. Este, uneori, numită”sesquipedalofobia”.

Globofobia

Globofobia este teama de baloane. “După ce au fost sensibilizaţi în copilărie din cauzaexplodării baloanelor, care pot genera o stare de nelinişte, pacienţii tind să evite apropierea de baloane”, scrie autorul unui studiu recent. Cercetătorul spune că aceşti pacienţi se confruntă adesea cu probleme atunci când au copii şi întâlnesc baloane la petrecerile de aniversare ale altor copii.

Nomofobia

Nomofobia este teama de a rămâne fără smartphone. Desigur, aceasta este o fobie relativ nouă şi se caracterizează prin senzaţie de “anxietate sau nervozitate” la gândul de a-ţi pierde smartphone-ul sau de a rămâne fără baterie sau în afara ariei de acoperire. Deşi pare u moft, dependenţa pe care o avem în acest moment de smartphone-uri a transformat nomofobia într-o problemă medicală extrem de serioasă.

Panofobia

Panofobia este frica de tot, şi este un termen folosit uneori pentru a descrie pacienţii cu tulburări generalizate de anxietate. Un studiu recent a constatat că multe persoane panofobe sunt adesea speriate de întuneric sau zgomote inofensive. Dar, în general, persoanele cu panofobie au o teamă care nu rezultă dintr-o cauză identificabilă.

Cibofobia

Cibofobia este frica de alimente. Şi în timp ce acest lucru pare puţin cam ridicol, un studiu de caz a constatat că această frică sa dezvoltat atunci când un pacient a suferit spasme musculare dureroase după ce a mâncat sau a înghiţit.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

ACUM! Incendiu la un depozit din Curtea de Argeș

Publicat

in

In urmă cu puțin timp un apel la 112 a anunțat un incendiu la un depozit de materiale reciclate din carton în municipiul Curtea de Argeș, pe strada Fabricii
Nu au fost anunțate victime.
Intervin pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș cu două autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime.

Revenim cu detalii….

Citeste mai mult

ACTUAL

SITUAȚIE TENSIONATĂ LA CĂLINEȘTI, ARGEȘ – Patronul unei stații PECO, protest în fața ISU DUPĂ CE AFACEREA I-A FOST ÎNCHISĂ DE AUTORITĂȚI

Publicat

in

Situaţie tensionată în comuna Cplinești, acolo unde patronul unei staţii PECO din comuna Călineştia intrat ȋn greva foamei, după ce ISU Argeş nu a mai dat autorizaţie de funcţionare pentru firma sa, Aliantz Tim SRL.

”Sunt disperat! Este un abuz! Nu voi putea, cu stația PECO închisă, să fac față fluxului de facturi care vin la plată. Este vorba de furnizorii de carburant, în primul rând, apoi de furnizorii de utilități, de salarii și de toate cele necesare afacerii. Dacă nu pot vinde, afacerea va intra în insolvență. Nu am dormit de o săptămână!…”, a spune omul de afaceri pentru.

ISU ARGEȘ VINE CU PRECIZĂRI IMPORTANTE

Urmare a situației generate tocmai de avizele ISU, reprezentanții acestei instituții au venti cu precizari.

“Cu privire la închiderea unei stații de alimentare cu carburanți din localitatea Călinești, suntem abilități să vă comunicăm următoarele:

Conform prevederilor HGR 915/2015, privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, nu intră în competența instituției noastre oprirea funcționării ori utilizării unor astfel de obiective.

În urma unui control al inspectorilor de prevenire, planificat la respectivul obiectiv, s-a constatat că în prezent nu se mai respectă cerințele care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu, fapt pentru care s-a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu pentru stația mixtă de distribuție carburanți și aplicarea unei amenzi contravenționale.
Deficiența constatată face referire la neasigurarea limitării propagării incendiilor la vecinătăți, deoarece nu se asigură distanța minimă de siguranță între instalația de distribuție GPL la autovehicule de tip SKID și construcțiile învecinate, respectiv, un centru de asistență socială (cămin de bătrâni), în conformitate cu prevederile NP-037/99- Normativ de proiectare, execuție şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate pentru autovehicule.

Situația prezentată mai sus a apărut din cauza schimbării domeniului de activitate al clădirii vecine, din unitate de primire turistică în camin de bătrâni.

De asemenea, facem mențiunea că unitatea amintită anterior funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu, fapt care a condus la aplicarea unor amenzi contravenționale, pe timpul controalelor de prevenire și emiterea unei recomandări de suspendare a licențierii serviciului social, conform Ordinului comun 179/12089/20892/2023.

Totodată, nici în cazul acestor tipuri de obiective, instituția noastră nu poate dispune oprirea funcționării ori utilizării, conform prevederilor HGR 915/2015.”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend