Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE MAXIM INTERES Erorile din titlurile de proprietate, modificate fără ajutorul instanței 

Publicat

in

Îndreptarea erorilor materiale din titlurile de proprietate va putea fi făcută fără a se apela la acțiune în instanța de judecată, începând din această toamnă. Proprietarii vor putea solicita această schimbare reprezentanților Oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, fără să se mai adreseze instanței.

Aceasta este una dintre modificările prevăzute de Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014, publicat în Monitorul Oficial în data de 31.07.2014.

„În anumite cazuri, Oficiile de cadastru și publicitate imobiliară vor putea îndrepta erorile materiale din titlurile de proprietate la cererea persoanei interesate sau din oficiu. Astfel, proprietarii nu vor mai trebui să se adreseze instanței”, precizează reprezentanții Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În acest sens, art. 235 din Regulament prevede că:

„Oficiile teritoriale pot soluționa cereri de îndreptare a erorilor din titlurile de proprietate dacă, în urma verificărilor se constată că acestea sunt datorate transcrierii eronate pe titlul de proprietate a unora dintre informațiile de pe procesul verbal de punere în posesie sau din documentele care au stat la baza punerii în posesie și se referă la:

a) erori de scriere a numelui și prenumelui față de procesul verbal și anexe;

b) erori cu privire la numărul de tarla/parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producție (UP);

c) erori cu privire la vecinătăți;

d) erori ale suprafețelor parcelelor, fără modificarea suprafeței total atribuite;

e) alte erori cu privire la identificare cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului și a suprafeței.

(2) În cazul în care eroarea materială se identifică cu una dintre cele descrise mai sus, cererile de îndreptare a erorilor se pot soluționa în baza următoarelor documente:

a) cererea solicitantului, care trebuie să indice obligatoriu numărul și data emiterii titlului de proprietate supus corectării;

b) referatul de îndreptare eroare materială întocmit de inginerul șef și aprobat de director, care trebuie să conțină numărul și data hotărârii comisiei județene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială și conținutul corectării;

c) titlul de proprietate în original.”

Totodată, titlurile de proprietate se pot modifica de către oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei județene, în condițiile prevăzute de art. 235 alin. (3) din Regulament, conform căruia:

„(3) Titlurile de proprietate se pot modifica de oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei județene, conform art. 591, alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și se referă la:

a) modificări ale numărului tarlalei/parcelei;

b) modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă;

c) modificarea vecinătăților fără afectarea amplasamentului;

d) modificarea suprafețelor parcelelor fără modificarea suprafeței totale.”
„Precizăm că modificarea suprafeței totale în plus sau în minus față de cea reconstituită nu poate fi soluționată în condițiile menționate mai sus și se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit art. 58 din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară este publicat pe pagina de internet a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară”, conchid reprezentanții ANCPI.

 

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Sărbătoare la Călinești! Ion Mînzînă și echipa PSD alături de locuitorii comunei

Publicat

in

Comuna Călinești a marcat ieri o zi dublă de sărbătoare: 636 de ani de la prima atestare documentară și cea de-a doua ediție a “Festivalului Florilor de Mai”. Evenimentul a reunit locuitorii comunei, dar și oaspeți din localitățile învecinate, într-o atmosferă de bucurie și voie bună.

Sărbătoare cu tradiție și muzică populară

Festivalul a debutat cu o paradă a costumelor populare, urmată de spectacole susținute de artiști locali și renumiți din zonă. Nu au lipsit momentele dedicate dansurilor tradiționale și muzicii populare, care au adunat publicul numeros în jurul scenei.

Ion Mînzînă: “Sprijin constant pentru comunitatea din Călinești”

Prezent la eveniment, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, a transmis un mesaj de felicitare locuitorilor comunei și a reiterat sprijinul său pentru proiectele de dezvoltare locală: “Este un moment de bucurie în care ne întâlnim cu toții pentru a sărbători comunitatea din Călinești. Vă asigur că veți avea permanent în mine, în Consiliul Județean și în parlamentarii noștri un sprijin constant și consistent, ca și până acum. Vă doresc tuturor multă sănătate și să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine de fiecare dată. La mulți ani!”.

Oaspeți din Republica Moldova

La sărbătoare au participat și oaspeți din Republica Moldova, semn al relațiilor strânse de colaborare dintre cele două regiuni. Festivalul Florilor de Mai a reconfirmat statutul de eveniment important în calendarul cultural al județului Argeș, oferind o atmosferă de bucurie și relaxare pentru toți participanții.

Sărbătoarea din Călinești a demonstrat încă o dată coeziunea comunității locale și dorința de a păstra tradițiile și valorile specifice zonei. Sprijinul constant al autorităților județene și locale este esențial pentru ca astfel de evenimente să se poată desfășura cu succes și să contribuie la promovarea județului Argeș.

Material publicat de către Uta Media Network SRL la comanda Partidului Social Democrat – Organizatia Arges, cod mandatar financiar 21240002

Citeste mai mult

ACTUAL

Cel care l-a impuscat pe premierul Fico a avut complici?

Publicat

in

Ministrul de Interne din Slovacia afirma ca nu e exclusa ipoteza existentei unei celule sau a unei grupari in spatele tentativei de asasinat a premierului Robert Fico. Seful guvernului slovac a fost impuscat, de la mica distanta, pe 15 mai. A fost intre viata si moarte zile intregi, dar acum se simte mai bine. Atacatorul este un poet amator, in varsta de 71 de ani, care si-a recunoscut fapta. El spune ca l-a impuscat pe Fico fiindca e nemultumit de politica guvernului. S-a vorbit initial despre Juraj Cintula ca despre un „lup singuratic”. Acum insa anchetatorii iau in calcul si varianta existentei unei grupari care sa fi dorit moartea premierului Fico. Ministrul de Interne din Slovacia a venit cu explicatii in acest sens. Le puteti citi aici https://newsin.ro/atacatorul-premierului-slovac-ar-putea-face-parte-dintr-o-grupare/

 

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend