Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vlad Botoș, europarlamentar USR, susține cardul european pentru cetățenii cu dizabilități

Publicat

in

Vlad Botoș, europarlamentar USR, membru al grupului Renew Europe, a fost unul dintre europarlamentarii implicați în susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități la nivel european, iar Cardul European pentru persoanele cu dizabilități care a fost votat în Parlamentul European este o primă etapă care poate duce la o abordare europeană a acestei problematici.

Acesta directiva recunoaște ca europenii și românii cu dizabilități nu sunt cetățeni de mâna a doua, ci au drepturi depline de a călătorii, de a participa la schimburi de experiență sau programe Erasmus Plus în condiții adaptate nevoilor lor specifice.

”Problemele sociale sunt, de regulă, atributul statelor membre, dar eu consider că sunt aspecte care trec dincolo de aspectele sociale și ți de drepturile omului. Trebuie să creăm condițiile pentru ca fiecare cetățean să-și poate exercită drepturile și să poată să-și aducă contribuția la dezvoltarea societății per ansamblu.” spune Vlad Botoș.

Atât la nivel național, cât și la nivel european Vlad Botoș a realizat mai multe inițiative pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, de la crearea unui departament special în cadrul USR cu și despre persoanele cu dizabilități, la susținerea inițiativelor legislative, directive sau regulamente, în Parlamentul European.

În plenul de la Strasbourg, la dezbaterea privind cardul european pentru persoanele cu dizabilități, Vlad Botoș a luat cuvântul pentru a transmite mesajul că această inițiativă trebuie să fie doar începutul. Menționăm faptul că drepturile specifice pentru aceste persoane variază de la o țară la alta, unele state fiind foarte atente la partea de integrare socială, altele acordând o atenție mai mare aspectelor medicale sau susținerii financiare.

Momentan nu este posibilă o abordare unitară a tuturor aspectelor legate de dizabilități din cauza legislațiilor naționale foarte diferite în Uniunea Europeană, însă se încearcă o abordare comună atunci când este vorba despre circulația liberă, despre posibilitățile de parcare sau despre serviciile medicale de bază.

În plenul Parlamentului European Vlad Botoș a susținut: ” Cardul european pentru cetățenii cu dizabilități ar trebui să fie doar începutul unei serii de instrumente care să stea la dispoziția cetățenilor cu dizabilități pentru a le asigura șansa de a se implica în societate, pentru a face parte cu adevărat din Uniunea Europeană.

Avem multe de făcut pentru acești oameni care pot și vor să-și aducă o contribuție de valoare la societatea noastră. Avem multe de făcut pentru a le asigura condiții decente de trai, de călătorie, de muncă.

Pe lângă lupta lor cu diferite dizabilități, pe lângă provocările cu care se confruntă, acești oameni se confruntă zilnic cu o infrastructură și reguli sociale care au fost făcute fără să îi ia în considerare.

Avem puterea și datoria de a armoniza condițiile pentru cetățenii cu dizabilități, așa încât Uniunea Europeană să fie și uniunea lor.”

Implementarea Cardului European pentru Persoanele cu Dizabilități și a Cardului European de Parcare contribuie semnificativ la înlăturarea barierelor și la promovarea incluziunii sociale pentru persoanele cu dizabilități în România și în întreaga Uniune Europeană.

Pentru ca aceste carduri să își atingă pe deplin potențialul, este important ca autoritățile române și ale celorlalte state membre să își asume angajamentul pentru implementarea eficientă a acestor carduri și să se asigure că persoanele cu dizabilități beneficiază cu adevărat de avantajele pe care le oferă.

Aflat pe lista Alianței Dreapta Unită, cu reale șanse de a fi reales în Parlamentul European, Vlad Botoș declară că va continua această luptă pentru persoanele cu dizabilități, pentru că acești oameni au dreptul de a fi tratați cu demnitate și au foarte multe de oferit societății românești și europene.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Număr uriaș de paletinieni care au fugit din cauza luptelor din Rafah – raport UNRWA

Publicat

in

UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a estimat, sâmbătă, că 800.000 de persoane au fugit din Rafah de la 6 mai şi de la apelurile la evacuare lansate de armata israeliană înainte de lansarea operaţiunilor terestre în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, relatează leparisien.fr, citat de news.ro.

La Rafah, “800.000 de persoane (…) au fost nevoite să fugă de când forţele israeliene au început operaţiunea militară în zonă, la 6 mai”, a declarat, la X, Philippe Lazzarini, şeful Unrwa.

“Ca răspuns la ordinele de evacuare prin care li se cerea oamenilor să fugă în aşa-zisele zone sigure, aceştia s-au îndreptat în principal către zone din centrul (Fâşiei Gaza) şi către Khan Younès (sud), inclusiv în clădiri distruse”, a adăugat el.

Începând din 6 mai, armata israeliană a ordonat locuitorilor din mai multe cartiere din estul oraşului Rafah să evacueze, înainte de a începe bombardamentele şi “operaţiunile ţintite” la sol pentru a elimina ultimele batalioane Hamas din zonă, potrivit armatei.

Fug din calea luptelor şi a bombardamentelor

Potrivit ONU, un milion de locuitori din Gaza care fug din calea luptelor şi a bombardamentelor s-au adăugat locuitorilor din Rafah, masaţi în acest oraş de la frontiera egipteană, ajungând la un total estimat la 1,4 milioane de persoane.

De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie, declanşat de atacurile Hamas pe teritoriul israelian, “palestinienii au fost nevoiţi să fugă de multe ori în căutarea unui loc sigur, pe care nu l-au găsit niciodată, nici măcar în adăposturile UNRWA“, spune Philippe Lazzarini pe X. “Afirmaţia că locuitorii din Gaza pot merge în zone sigure sau umanitare este falsă (….). Nu există zone sigure în Gaza”, a spus Lazzarini.

“Zonele în care oamenii fug astăzi nu au apă potabilă sau instalaţii sanitare”, a adăugat el.

Operaţiunea terestră de la Rafah, anunţată cu luni în urmă de Israel, a stârnit o puternică opoziţie din partea comunităţii internaţionale, în faţa temerilor legate de un carnagiu în rândul civililor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia dezlănțuie un nou val de drone asupra Ucrainei: zonele afectate au inclus Kievul

Publicat

in

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră, informează AGERPRES.

Explozii ar fi fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei. Anterior a existat o alertă aeriană în numeroase zone. Deocamdată nu există informaţii despre pagube sau victime, scrie dpa.

Au fost raportate explozii şi în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, la Marea Neagră.

Apărarea aeriană din Sevastopol a respins un atac cu rachete, a anunţat pe Telegram, în primele ore ale zilei de duminică, guvernatorul numit de ruşi al Crimeei, Mihail Razvojaev.

Guvernatorul a citat serviciile de salvare din Sevastopol spunând că iniţial nu au fost raportate daune asupra infrastructurii civile. Informaţiile furnizate de ambele părţi nu au putut fi iniţial verificate independent, potrivit dpa.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend