Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Israel: Netanyahu anunță că a format un guvern

Publicat

in

Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu l-a informat pe președintele Isaac Herzog că a reușit să formeze următorul guvern, a anunțat miercuri seară președinția, cu câteva minute înainte de un termen limită crucial, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

„Am reușit”, a scris Netanyahu pe Twitter în ebraică cu câteva minute înainte de termenul limită, la ora locală 23:59 (21:59 GMT), pentru a anunța formarea viitorului guvern.

Președinția israeliană a confirmat pentru AFP că Netanyahu l-a sunat pe Herzog pentru a-l informa din timp despre această veste.

În urma alegerilor și în conformitate cu regulile israeliene, Netanyahu avea termen până la 11 decembrie pentru a-și anunța guvernul, dar a cerut o prelungire de 14 zile, maximul permis de lege.

Cu toate acestea, președintele Herzog i-a mai acordat doar zece zile, iar presa israeliană se aștepta la un anunț în cursul zilei, chiar dacă componența exactă a viitorului guvern nu era încă complet definitivată.

Partenerii sunt însă cunoscuți, în ceea ce ar trebui să fie, potrivit analiștilor, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului: cele două partide ultraortodoxe Shass și Iudaismul Unificat al Torei (UJT), precum și cele trei formațiuni de extremă dreapta “Sionismul Religios” al lui Bezalel Smotrich, Forța Evreiască a lui Itamar Ben Gvir și Noam al lui Avi Maoz.

În ultimele săptămâni, partidul lui Netanyahu, Likud, a semnat acorduri cu partidele de extremă dreapta care prevăd distribuirea anumitor posturi, cum ar fi cel de ministru al Securității Naționale lui Itamar Ben Gvir, responsabilitatea pentru coloniile din Cisiordania ocupată lui Bezalel Smotrich, sau un portofoliu lui Arie Dery, liderul Shass.

Cu toate acestea, deputații israelieni mai au de votat în a doua și a treia lectură proiectele de lege care îi permit lui Dery să ocupe un post de ministru după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală și lui Ben Gvir să își extindă viitoarele puteri ministeriale asupra poliției israeliene.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

„Cel mai grav dezastru medical din Marea Britanie”: scuze oficiale după zeci de ani de mușamalizare

Publicat

in

Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat luni scuze oficiale pentru scandalul sângelui contaminat din Marea Britanie din anii 1970 și 1990, care a făcut 3.000 de victime, în urma unui raport care acuză autoritățile de mușamalizare, potrivit AFP.

Mostra de sangeFoto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

„Vreau să-mi cer scuze din toată inima și fără echivoc pentru această teribilă nedreptate”, a declarat șeful guvernului în fața Parlamentului după publicarea anchetei publice.

Calificând-o drept o „zi de rușine” pentru statul britanic, Rishi Sunak a subliniat că guvernul său va dezvălui marți un program de despăgubiri ca răspuns la ceea ce este considerat a fi „cel mai grav dezastru medical” din istoria sistemului public de sănătate britanic, NHS.

„Oricât ar costa punerea în aplicare a acestui program, noi vom plăti”, a spus el, promițând „despăgubiri totale”.

Timp de aproximativ douăzeci de ani, mii de persoane care suferă de hemofilie sau care au suferit o intervenție chirurgicală au fost contaminate de virusul hepatitei C și de HIV după ce au primit transfuzii de sânge.

„Amploarea a ceea ce s-a întâmplat este îngrozitoare”, descrie fostul judecător Brian Langstaff, numit în 2018 pentru a conduce această vastă anchetă publică, în raportul său de peste 2.500 de pagini.

Adevărul „ascuns”…

După șapte ani de muncă, după ce a intervievat mii de martori și a examinat zeci de mii de documente, a ajuns la concluzia că adevărul despre această tragedie a fost „ascuns timp de decenii” și că scandalul „ar fi putut fi în mare parte evitat”.

„Acest dezastru nu a fost un accident. Contaminările au avut loc pentru că cei responsabili – medici, serviciile de transfuzie sanguină și guvernele succesive – nu au pus siguranța pacienților pe primul loc”, a insistat Brian Langstaff, citat într-un comunicat de presă.

Din cauza penuriei de sânge, NHS a apelat la furnizori americani care și-au plătit donatorii, printre care se numără deținuți și membri ai altor grupuri cu risc ridicat de infectare.

El a adăugat: „Răspunsul autorităților în vigoare nu a făcut decât să agraveze suferința” victimelor.

„Poate că este târziu, dar nu este prea târziu”, a declarat el după publicarea raportului. „A sosit, în sfârșit, timpul pentru recunoașterea națională a acestui dezastru, pentru o despăgubire reală și pentru ca toți cei care au fost atât de teribil de nedreptățiți să fie îndreptățiți”, a adăugat el.

Raportul enumeră o listă lungă de critici aduse autorităților.

Ca urmare, sistemul de sănătate a întârziat să îi informeze pe cei infectați, uneori cu ani de zile mai târziu, în timp ce autoritățile nu au reușit să retragă produsele sanguine cu risc atunci când au fost exprimate îngrijorări cu privire la calitatea acestora.

NHS nu a făcut suficiente eforturi pentru a reduce importurile de produse din sânge din SUA, în timp ce donațiile de sânge din Regatul Unit nu au fost monitorizate în mod corespunzător.

„O zi de neuitat”

Mai presus de toate, raportul denunță responsabilitatea guvernelor succesive, care au acționat lent atunci când a apărut scandalul.

„A sosit momentul să recunoaștem acest dezastru la nivel național și să acordăm despăgubiri echitabile tuturor celor care au suferit prejudicii”, notează Brian Langstaff.

Unele victime au primit deja o primă despăgubire de 100.000 de lire sterline în 2022, în urma publicării unui raport de activitate. Dar costul final urmează să fie anunțat săptămâna aceasta și se așteaptă ca acesta să se ridice la miliarde de lire sterline.

Aceasta este o „zi importantă”, a declarat într-o conferință de presă Andrew Evans, cofondator al grupului „Tainted Blood”, un hemofilic care a fost el însuși infectat cu HIV și hepatita C la vârsta de cinci ani.

Clive Smith, președintele Societății de Heomofilie, regretă că, având în vedere timpul care a trecut, „din păcate (…) multe persoane nu vor obține dreptate”.

„Uneori am simțit că strigăm în gol în ultimii 40 de ani. Ceea ce se întâmplă astăzi ne arată că se poate întâmpla în Marea Britanie”, a adăugat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce a pățit un american care și-a îngropat soția de vie

Publicat

in

Un bărbat din Arizona a fost condamnat la închisoare pe viață deoarece și-a îngropat soția de vie. Americanul în vârstă de 62 de ani a pledat vinovat pentru uciderea femeii de 39 de ani. Recent, el a mai fost condamnat la închisoare pentru răpire, fals și fraudă.

Anchetatorii au stabilit că femeia a dispărut în 2017, în timp ce se afla în proces de divorț. La șapte ani de la crimă, bărbatul a pledat vinovat pentru uciderea soției sale.

Americanul din Arizona și-a îngropat soția de vie într-un mormânt săpat chiar lângă casa lor, potrivit Sky News, scrie Mediafax.

El a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, ceea ce înseamnă că va muri în închisoare. Procurorii au solicitat pedeapsa cu moartea.

Pe 9 mai, bărbatul a mai fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru răpire, fals și fraudă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend