Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primarul Nicușor Dan propune majorarea prețului gigacaloriei la 330 lei pentru populație

Publicat

in

Primarul Nicușor Dan propune majorarea prețului gigacaloriei la 330 lei pentru populație, începând cu 1 aprilie 2022, potrivit unui proiect ce urmează a fi pus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului General de miercuri. În prezent, populația plătește 143 lei/gigacalorie.

Nicusor DanFoto: Facebook

”În Municipiul București prețul local de facturare către populație a energiei termice este neschimbat din data de 01 august 2011, când a fost aprobat prin HCGMB nr. 141/27. 07. 2011 la nivelul de 137 lei/Gcal, exclusiv TVA. În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenței de preț pentru energia termică furnizată populației având totodată și obligația legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și calitatea, siguranța și accesibilitatea lui”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

Râmâne de văzut dacă propunerea va fi aprobată de majoritatea din Consiliul General.

Consiliul General nu a aprobat majorarea prețului la gigacalorie deși mai sunt câteva zile și se încheie sezonul de încălzire. Prețul de producere a gigacaloriei a fost majorat la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție pe 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. Astfel, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, dar bucureștenii au plătit 143 lei. Cetățenii nu pot plăti retroactiv, diferența urmând să fie plătită de Primărie, prin subvenție.

În aceste condiții, necesarul de subvenție pentru a acoperi diferența dintre prețul real și cel plătit de populație ar fi undeva la peste 2,1 miliarde de lei. Subvenția aprobată prin bugetul pe 2022 este însă de circa 1 miliard, iar primarul Nicușor încă speră să primească de la Guvern un ajutor de aproape 1 miliard pentru a acoperi diferența.

Primarul Nicușor Dan a propus în urmă cu două luni ca populația să plătească 280 de lei, dar propunerea nu a fost agreată la nivelul Consiliului General.

Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată

În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Primarul Nicușor Dan spunea că iarna care tocmai a trecut va fi “un pic mai bine” ca iarna trecută, însă mii de blocuri au rămas frecvent fără apă caldă și căldură.

Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei FNirea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie2021, Nicușor Dan declara că în 2021 au fost modernizați 15 km de rețea primară.

Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei – și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei – 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă.

În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:

  • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
  • rețelele termice primare – 987,34 km;
  • puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
  • rețele termice secundare – 2.964,64 km.

Peste 500.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire

De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:

– din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;

– din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.

În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:

  • 2016: 800.000 l/h
  • 2019: 1.200.000 l/h
  • 2020: 2.200.000 l/h

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Victorie pentru echipa lui Ianis Hagi: Alaves o învinge pe Getafe, în etapa a 37-a din La Liga

Publicat

in

Echipa spaniolă Alaves a învins sâmbătă, pe teren propriu, scor 1-0, formaţia Getafe, în etapa a 37-a din La Liga, informează news.ro.

Unicul gol al întâlnirii a fost înscris în minutul 12 de către Carlos Vicente, din pasa lui Ruben Duarte. Reuşita gazdelor a avut nevoie de validarea VAR şi a adus o victorie importantă pentru gruparea condusă de Luis Garcia.

Ianis Hagi a intrat în minutul 87, în locul lui Jon Guridi.

Alaves este pe locul 10, cu 45 de puncte, cu două puncte peste Getafe, care este pe 11, cu 43 de puncte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 20 mai 2024 spune că Gemenii vor avea discuții cu partenerul în ceea ce privește chestiuni practice. Capacitatea voastră de a lucra împreună la deciziile casnice va fi testată, iar călătoriile spontane pot apărea în calea ta.

Această zi ar trebui să ia o întorsătură în bine în ceea ce privește dragostea pentru nativii Leu. E un proces stabil și de lungă durată. Horoscopul zilei este plin de optimism și de energie bună, așa că trebuie să profite de asta.

Horoscopul zilei de 20 mai 2024

Horoscopul zilei de 20 mai 2024 spune că nativii zodiacului vor trece printr-o serie de schimbări în perioada care urmează. Cu toate acestea, nativii trebuie să știe cum să le gestioneze și cum să-și ia cele mai înțelepte decizii.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Fii pozitivă și înconjoară-te de oameni entuziaști. Încearcă lucruri noi. Nu te teme de schimbările care au loc în viața ta amoroasă. Fii pozitivă și vei depăși orice problemă care ți se pune în cale. Vei călători cu iubitul tău și vei petrece timp bun alături de el.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Aceasta este o zi favorabilă pentru a atrage parteneri care sunt buni pentru tine. Te vor ajuta să ai parte de evoluție care promovează vindecarea în viața ta și care îți deschide multe uși, te sfătuiește YourTango.com.

E un moment fericit pentru a planifica călătoria în scopuri de cercetare.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

În dragoste, tema va fi mai degrabă despre chestiunile practice decât romantismul. Capacitatea voastră de a lucra împreună la deciziile casnice va fi testată. Călătoriile spontane sunt favorizate în toată această perioadă. Ai noroc și începi o direcție cu totul nouă.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Vei avea avea o discuție serioasă cu partenerul tău de cuplu despre viitor. Fii realistă și sinceră. În ceea ce privește călătoriile, nu te baza pe agențiile de turism și nu rezerva biletele în ultimul moment. Fii atentă când vine vorba de taxele ascunse. Numerele 59 și 15 sunt numerele tale norocoase ale zilei.

Leu: 23 iulie – 22 august

Această zi ar trebui să ia o întorsătură în bine în ceea ce privește dragostea. E un proces stabil și de lungă durată. Horoscopul zilei este plin de optimism, energie bună și entuziasm în ceea ce privește viața ta amoroasă. S-ar putea să călătorești în afara localității cu familia sau prietenii. Te vei bucura de momente bune.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Astrele sunt în favoarea ta astăzi, așa că ar trebui să te bucuri de ziua de azi, de noi conexiuni și relații. Chiar dacă totul este în favoarea ta, mai trebuie să faci niște pași, să fii mai activă și mai energică. Trebuie să ai grijă suplimentară de bagajele tale dacă călătorești azi.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Partenerul tău crede că îl minți. Rezolvați problema și discutați. Nu vorbiți despre trecut, doar țineți-le în prezent și rezolvați lucrurile împreună. Evitați orice argumente. Dacă este prima dată când vei vizita o țară nouă, asigură-te că înveți câteva expresii comune în limba maternă.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Sunt posibile noi legături pentru astăzi, șansele de a cunoaște adevărata natură a unor oameni sunt foarte mari. Diferențele dintre tine și persoana iubită ar putea dispărea, iar un nou început al acelei legături s-ar putea dovedi benefice pentru toate părțile implicate.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Tu și partenerul tău sunteți într-un punct în care nu vă mai puteți sătura unul de celălalt. Dacă ești căsătorită cu un semn de aer, atunci vei avea cea mai bună zi cu partenerul tău. Dacă ești însă singură, vei flirta cu un semn de foc.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Aceasta este o perioadă pasională pentru tine, dar trebuie să te aștepți la schimbări mari în viața ta. În cazul în care vei ajunge în noi destinații, aceste locuri vor deschide ușa pentru noi prietenii. Dacă nu ai o stare financiară prea bună, nu te îngrijiora, fiecare perspectivă trebuie luată ca atare.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Dacă ești singură, în această perioadă o să-ți placă mult să stai în preajma unui semn Fecioară inteligent, dar iubitor. Dacă ești într-o relație, nu poți evita faptul că trebuie să ai o discuție serioasă cu partenerul tău astăzi. Numerele 18, 4, 28 și 71 au semnificații speciale și foarte norocoase pentru tine astăzi.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Nu există o singură relație sau căsătorie care să fie sută la sută, complet perfectă. Ține cont de asta. Dacă ești singură, te vei simți cu adevărat bine în jurul zodiilor Taur. Numerele tale norocoase vor fi 49, 33, 29, 1 și 60. S-ar putea să ai ceva noroc financiar astăzi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend