Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Discursul de ADIO al președintelui Barack Obama: `A fost o onoare să fiu în serviciul vostru`

Publicat

in

Preşedintele american Barack Obama a susţinut, marţi seara, la Chicago, în faţa a 18.000 de persoane, discursul de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, moment transmis de CNN, CBS, ABC şi alte mass-media americane şi internaţionale.

Vezi și: Nicolae Popa face DEZVĂLUIRILE care CUTREMURĂ țara: Traian Băsescu și Kovesi sunt VIZAȚI

“În această seară e rândul meu să adresez mulţumiri”, a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeaşi lungime de undă cu el, cât şi celor care i-au criticat politicile. 

“În fiecare zi am învăţat de la voi. Am devenit un preşedinte mai bun şi un om mai bun datorită vouă”, a afirmat preşedintele în exerciţiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obişnuiţi de a provoca schimbări. 

Preşedintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Citește și: Vine marea amnistie fiscala!

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidenţial la data de 20 ianuarie, nu şi-a ascuns intenţia de a revoca multe dintre politicile administraţiei Obama, iar publicul a huiduit când preşedintele în exerciţiu s-a referit la transferul de putere, potrivit DPA, preluat de agerpres.

Despre tranziţia dintre administraţia sa şi cea a republicanului, Obama a afirmat că este una paşnică şi le-a cerut americanilor să fie solidari şi să facă faţă împreună provocărilor. “E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălţimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm”, le-a spus Barack Obama miilor de susţinători. 

Făcând trimitere la intenţia lui Trump de a revoca reforma sistemului de sănătate realizată de administraţia Obama, preşedintele aspus: “Dacă pune la punct un proiect despre care poate demonstra că e superior îmbunătăţirilor făcute de noi sistemului de sănătate publică, un proiect de care pot beneficia mai mulţi oameni şi care presupune costuri mai mici, îl voi susţine public”. 

Obama a spus că America este acum mai puternică decât acum opt ani, că are un potenţial uriaş, “dar acest potenţial se va concretiza doar dacă democraţia noastră funcţionează, dacă politicile noastre îi reflectă pe cetăţenii noştri, dacă noi toţi, indiferent de afilierea politică, readucem spiritul scopului comun de care avem acum o atât de mare nevoie”. 

Fără a-l critica direct pe succesorul său, Barack Obama a făcut un apel la cetăţeni, cerându-le să se implice mai mult în viaţa publică. “Dacă sunteţi dezamăgiţi de aleşi, apucaţi-vă să strângeţi semnături şi candidaţi voi înşivă. Ieşiţi la rampă. Încercaţi. Perseveraţi”. 

Detaliind provocările cu care se confruntă America, Obama s-a referit la diviziunile rasiale, economice şi politice, pe care le-a descris drept ameninţări la adresa democraţiei. “Inimile noastre trebuie să se schimbe. Nu înţelegi cu adevărat o persoană până nu priveşti lucrurile din perspectiva sa, până nu te pui în pielea sa”,a spus primul preşedinte afro-american al SUA, făcând trimitere la personajul Atticus Finch din romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare”. 

Obama a lansat şi un avertisment privind polarizarea politică, în contextul în care tot mai mulţi americani se izolează alături de cei care le împărtăşesc opiniile politice şi exclud din start orice informaţie care nu le confirmă părerile deja formate. 

La finalul discursului, Barack Obama a vorbit, emoţionat, despre rolul pe care Prima Doamnă, Michelle Obama, şi fiicele lor, Malia şi Sasha, l-au avut în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. “Michelle, în ultimii 25 de an mi-ai fost nu doar soţie şi mamă a copiilor mei, ci şi cea mai bună prietenă. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut şi l-ai personalizat cu graţie, hotărâre, stil şi bună dispoziţie. Ai transformat Casa Albă într-un loc deschis tuturor. Iar noua generaţie va ridica ştacheta mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Mă faci să fiu mândru. Faci ţara să fie mândră de tine. Malia şi Sasha, (…) dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viaţa mea, cel mai mândru sunt de faptul că sunt tatăl vostru”. 

Obama le-a mulţumit şi vicepreşedintelui Joe Biden şi soţiei lui, Jill, despre care a spus că fac deja parte din familie. Preşedintele în exerciţiu şi-a încheiat discursul făcând trimitere la sloganul său de campanie. 

“A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetăţean, tot restul vieţii mele. Acum însă, fie că sunteţi tineri, fie că aveţi sufletele tinere,vă mai cer un lucru, în calitate de preşedinte al vostru – acelaşi lucru pe care vi l-am cerut când v-am rugat să aveţi încredere în mine, acum opt ani. Vă cer să credeţi. Nu în capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci în a voastră. (…) Da, putem. Da, am reuşit. Da, putem” a spus Barack Obama.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

O adevărată comoară este scoasă la licitație: 100 de ani a stat ‘ascunsă’. Deținătorul a lăsat cu limbă de moarte mesajul

Publicat

in

O adevărată comoară numismatică, ascunsă timp de un secol, va fi scoasă la licitație. Este vorba despre o colecție prețioasă de aproximativ 20.000 de monede rare, estimată la 72,5 milioane de dolari, informează Mediafax.

După moartea sa, în 1923, un numismat danez a lăsat în urmă o colecție prețioasă de monede, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72,5 milioane de dolari.

Aceasta zăcuse inactivă timp de 100 de ani. Colecția de monede rare va fi vândută la licitație în această toamnă. Doar șapte din cele aproximativ 20.000 de monede din colecție au devenit proprietatea Muzeului Național al Danemarcei.

„Standardul este extraordinar. Colecția a devenit mitică. Este ca și cum prințesa ar fi dormit timp de 100 de ani sau aproape. De aceea, ocupă un loc special printre colecționari”, a declarat pentru AFP Helle Hornaes, șefa colecției de monede și medalii de la Muzeul Național al Danemarcei.

A lăsat cu limbă de moarte să fie păstrată 100 de ani

În 1922, Lars Emil Bruun, un antreprenor danez specializat în produse lactate și numismat din copilărie, a cumpărat o colecție de monede de la familia Bille-Brahe, colecționari aristocrați, și s-a angajat să respecte dreptul de preemțiune al Muzeului Național. El a murit în anul următor, dar nu fără a adăuga o condiție privind utilizarea viitoare a proprietății.

„Se zvonește că Bruun, după ce a văzut devastările din Primul Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva cu colecția. Așa că a întocmit un testament în care a stipulat că va fi păstrată ca rezervă pentru colecția națională timp de 100 de ani după moartea sa”, a declarat Helle Hornaes.

Cu excepția celor șapte monede achiziționate de muzeul național, datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, colecția va fi vândută la licitație începând din toamnă de casa de licitații Stack’s Bowers, care o consideră „cea mai valoroasă colecție de monede pusă vreodată pe piață”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cadavrele a patru ostatici răpiți de Hamas se aflau în tunelurile din Jabalia

Publicat

in

Armata israeliană a declarat luni că trupurile neînsuflețite ale celor patru ostatici găsiți săptămâna trecută în Fâșia Gaza se aflau în tunelurile din Jabalia, unde au avut loc lupte intense în zilele precedente, potrivit AFP.

Shani Louk, o tânără de 23 de ani cu cetățenie germano-israeliană, a fost ucisă de Hamas la 7 octombrie 2023Foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

Trupurile lui Ron Benjamin, Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost repatriate în Israel în urma unei operațiuni desfășurate pe baza informațiilor obținute în timpul interogatoriilor, potrivit armatei israeliene.

Aceasta a precizat că, potrivit informațiilor disponibile, cele patru persoane au fost ucise în timpul atacului comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Rămășițele au fost extrase „din tunelurile subterane din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza”, a precizat luni armata într-un comunicat.

Forțele israeliene au inspectat o clădire suspectă în care se afla o intrare în tunel, se precizează în comunicat.

„Soldații au intrat apoi în tunelul subteran în timpul unei operațiuni de noapte și au luptat în interior”, a adăugat armata.

În timpul acestei operațiuni, soldații „au localizat corpurile ostaticilor și le-au extras din tunel”, potrivit aceleiași surse.

Mașina lui Ron Benjamin, în vârstă de 53 de ani, a fost găsită ciuruită de gloanțe în momentul în care acesta intenționa să meargă cu bicicleta în apropierea frontierei cu Fâșia Gaza și a făcut cale întoarsă când a auzit sirenele de avertizare.

Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost „luați ostatici” și „uciși cu brutalitate” în aceeași zi de Hamas în timp ce încercau să fugă de la festivalul de muzică Nova, în apropiere de Fâșia Gaza, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend