Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Traian Băsescu: Inspecția Judiciară și CSM bagă măciuca în gură oricui vorbește despre justiție. Nu, domnilor, sunteți la fel de corupți. Obrăznicia are o limită (VIDEO)

Publicat

in

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, în cadrul unei intervenții telefonice la emisiunea „Ultumul Cuvânt” difuzată de B1Tv, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform căreia ar fi adus atingere independenței justiției.

Băsescu a declarat că justiția „bagă măcuica în gură” oricui îndrăznește să atingă acest subiect, afirmând că și cei din justiție sunt la fel de corupți ca cei din administrație, dând exemplu Legii 10 privind restituirea proprietăților, o treabă a justiției pe care a trebuit să o facă primarii.

„O să fiu foarte direct și pe înțelesul tuturor: în momentul de față, IJ și CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură direct oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiție. Nu vă supărați, în spatele acestei agresivități a IJ și CSM se află o mare de corupție și o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abținut să le spun, am susținut acest sistem al justiției, am susținut forța lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm niște lucruri: sistemul e departe de a fi perfect, așa cum e prezentat de liderii justiției, oricât s-ar supăra maestrul Mândruță și oricât s-ar debăsifica, de ce a fost nevoie de legea 10 cu privire la restituirea de către primari a localităților: pentru că politicul a constatat că cei care avea dreptul erau târâți zeci de ani și nu reușeau să intre în posesia proprietățile. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituire masive, în locul justiției, care a fost incapabilă să restituie proprietarilor drepturile lor.
Nu-i acuz că sunt corupți, neapărat, dar constatăm că acest delay uriaș, această nedreptate a făcut să apară șemecherii cu drepturi litigioase care au cumpărat de la amărâții care au stat târâiți și au vândut pe nimic.
Eu sunt revoltat de abordarea măcuica în gura oricui vorbește de justiției, noi suntem perfecți: NU, domnilor, sunteți la fel de corupți ca cei din administrație. V-am protejat de influența politicului, dar totul are o limită. Obrăznicia are o limită. Nu îmi spuneți mie, care știu de ce s-a creat legea 10 și ANRP-ul (..) Modul în care încearcă de 6 luni să se arate a fi Fecioara Maria e una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei justiții discreționare. Deci, justiția nu poate fi discreționară. Trebuie să fie corectă, ori dacă astăzi, CSM și IJ încearcă să se uite la orice scamă ar fi agățată de justiție, nu, ei sunt perfecți, eu le spun: marea ticăloșie a restituirilor de orice, case, păduri (..) politicieni, funcționari și justiției, toți au făcut să ajungem aici. Eu consider, după ce mi-am terminat mandatul, după ce am făcut să progreseze instituțiile, consider să fiu cinstit cu țara mea și să spun că avem probleme în justiției, în securitatea națională, care au progresat, dar dacă cineva încearcă să îmi spună că aceste structuri sunt perfecte, dacă trebuie să lăsăm arestările discreționare la mâna unor judecători mai puțin fair-play nu e în regulă”, a declarat Băsescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

O adevărată comoară este scoasă la licitație: 100 de ani a stat ‘ascunsă’. Deținătorul a lăsat cu limbă de moarte mesajul

Publicat

in

O adevărată comoară numismatică, ascunsă timp de un secol, va fi scoasă la licitație. Este vorba despre o colecție prețioasă de aproximativ 20.000 de monede rare, estimată la 72,5 milioane de dolari, informează Mediafax.

După moartea sa, în 1923, un numismat danez a lăsat în urmă o colecție prețioasă de monede, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72,5 milioane de dolari.

Aceasta zăcuse inactivă timp de 100 de ani. Colecția de monede rare va fi vândută la licitație în această toamnă. Doar șapte din cele aproximativ 20.000 de monede din colecție au devenit proprietatea Muzeului Național al Danemarcei.

„Standardul este extraordinar. Colecția a devenit mitică. Este ca și cum prințesa ar fi dormit timp de 100 de ani sau aproape. De aceea, ocupă un loc special printre colecționari”, a declarat pentru AFP Helle Hornaes, șefa colecției de monede și medalii de la Muzeul Național al Danemarcei.

A lăsat cu limbă de moarte să fie păstrată 100 de ani

În 1922, Lars Emil Bruun, un antreprenor danez specializat în produse lactate și numismat din copilărie, a cumpărat o colecție de monede de la familia Bille-Brahe, colecționari aristocrați, și s-a angajat să respecte dreptul de preemțiune al Muzeului Național. El a murit în anul următor, dar nu fără a adăuga o condiție privind utilizarea viitoare a proprietății.

„Se zvonește că Bruun, după ce a văzut devastările din Primul Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva cu colecția. Așa că a întocmit un testament în care a stipulat că va fi păstrată ca rezervă pentru colecția națională timp de 100 de ani după moartea sa”, a declarat Helle Hornaes.

Cu excepția celor șapte monede achiziționate de muzeul național, datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, colecția va fi vândută la licitație începând din toamnă de casa de licitații Stack’s Bowers, care o consideră „cea mai valoroasă colecție de monede pusă vreodată pe piață”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cadavrele a patru ostatici răpiți de Hamas se aflau în tunelurile din Jabalia

Publicat

in

Armata israeliană a declarat luni că trupurile neînsuflețite ale celor patru ostatici găsiți săptămâna trecută în Fâșia Gaza se aflau în tunelurile din Jabalia, unde au avut loc lupte intense în zilele precedente, potrivit AFP.

Shani Louk, o tânără de 23 de ani cu cetățenie germano-israeliană, a fost ucisă de Hamas la 7 octombrie 2023Foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

Trupurile lui Ron Benjamin, Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost repatriate în Israel în urma unei operațiuni desfășurate pe baza informațiilor obținute în timpul interogatoriilor, potrivit armatei israeliene.

Aceasta a precizat că, potrivit informațiilor disponibile, cele patru persoane au fost ucise în timpul atacului comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Rămășițele au fost extrase „din tunelurile subterane din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza”, a precizat luni armata într-un comunicat.

Forțele israeliene au inspectat o clădire suspectă în care se afla o intrare în tunel, se precizează în comunicat.

„Soldații au intrat apoi în tunelul subteran în timpul unei operațiuni de noapte și au luptat în interior”, a adăugat armata.

În timpul acestei operațiuni, soldații „au localizat corpurile ostaticilor și le-au extras din tunel”, potrivit aceleiași surse.

Mașina lui Ron Benjamin, în vârstă de 53 de ani, a fost găsită ciuruită de gloanțe în momentul în care acesta intenționa să meargă cu bicicleta în apropierea frontierei cu Fâșia Gaza și a făcut cale întoarsă când a auzit sirenele de avertizare.

Shani Louk, Amit Buskila și Itzhak Gelerenter au fost „luați ostatici” și „uciși cu brutalitate” în aceeași zi de Hamas în timp ce încercau să fugă de la festivalul de muzică Nova, în apropiere de Fâșia Gaza, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend